Oporavak nakon potresa mozga kod djece

potres-mozga

Nova anketa otkriva da velika većina roditelja čija djeca dožive potres mozga slijede zastarjele savjete kojima mogu pogoršati stanje.

U istraživanju je anketirano 569 roditelja širom SAD-a s pitanjima o tome, kako bi postupili u slučaju da kod njihovog djeteta simptomi potresa mozga potraju više od tjedan dana. Tri od četiri roditelja (77 posto) je odgovorilo da bi vjerojatno budili svoje dijete tijekom noći, provjeravajući kako mu je. Činili bi to u strahu da bi mogli previdjeti oticanje mozga.

Voditelj istraživanja,  Dr. Christopher Giza, pedijatar –neurolog s kalifornijskog sveučilišta UCLA kaže: „Mi svakako želimo da liječnik procijeni stanje djeteta odmah nakon ozljede, no ako budite dijete nakon više od tjedan dana, činite više štete nego koristi.

Liječnici ocjenjuju stanje oporavka od potresa mozga prema raspoloženju, pamćenju i razini energije djeteta. Svi navedeni čimbenici se drastično mijenjaju ako se dijete budi svakih nekoliko sati. Dr Giza navodi, da nakon što su liječnici utvrdili kako nema daljnjeg rizika, djeci treba omogućiti da se naspavaju, jer  će to pomoći bržem oporavku mozga.

Djeci ne treba braniti fizičke aktivnosti

Nadalje, istraživanje je pokazalo kako bi 84 posto roditelja branilo djeci fizičke aktivnosti nakon potresa mozga. Ispravno je ne dozvoljavati aktivnosti koje nose rizik daljnjih ozljeda, ali potpuno mirovanje nije preporučljivo, osobito po isteku jednog tjedna nakon ozljede.

Mi sigurno ne želimo da se djeca odah vrate kontaktnim sportovima, ali nježna aerobna tjelovježba poput šetnje, laganog planinarenja ili vožnje sobnog bicikla je zapravo dobra za njih“, rekao je Dr. Giza. “Aktivnosti mogu pomoći poboljšanju raspoloženja djece, odagnati misli od njihovih simptoma i vratiti osjećaj normale“.

roditelji-u-setnji-s-djetetom

Izolacija može biti štetna

Osim tjelesnih aktivnosti, liječnici preporučuju da djeca zadrže društvene kontakte. Nikako ih ne treba izolirati. Djeci, a osobito tinejdžerima je najugodnije biti u društvu prijatelja.

64 posto roditelja bi djetetu oduzelo elektroničke uređaje, uključujući i mobitele. No, društvena izolacija može dovesti do drugih problema kao što su depresija, anksioznost i promjene apetita. Djeca koja su doživjela potres mozga su često zabrinuta hoće li zadržati svoju poziciju na društvenoj ljestvici u razredu, ili, ako su sportaši, hoće li izgubiti svoje mjesto u momčadi. Stoga bi roditelji trebali biti popustljiviji kad se radi o društvenim mrežama i vremenu provedenom pred ekranom mobitela ili računala.

Simptomi nakon potresa mozga nestaju unutar dva do tri tjedna

Iako je svako dijete drugačije, većina simptoma potresa mozga bi trebalo nestati unutar dva do tri tjedna. Svakako treba slijediti upute liječnika i izbjegavati situacije koje bi mogle usporiti oporavak djeteta.

Dr. Giza zaključuje:Ideja je da im se odmah nakon potresa mozga omogući početni odmor i pruži zaštita od opasnosti kontakata, ali nakon toga djeci treba olakšati povratak  intelektualnim, fizičkim i društvenim aktivnostima. Ti koraci su svi važni u procesu ozdravljenja  i ne smiju se zanemariti .

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu