Čuvamo bebine guze – 5 pravila za njegu kože

beba

Koža je najveći ljudski organ i njezin izgled odražava zdravlje cijelog tijela. Njegovanje kože iz više je razloga posebno važno u najranijoj dobi.

U novorođenčeta i dojenčeta je površina tijela, u odnosu na tjelesnu masu, znatno veća negoli u odrasle osobe. Osim toga, površinski je sloj puno nježniji, jer mu nedostaje zaštitni keratinski sloj. Lojne žlijezde još nisu razvijene, a sloj vode i masnog tkiva koji služi za zaštitu od vanjskih utjecaja je tanak i vrlo propustan. Zbog toga je koža beba vrlo propusna i osjetljiva te zahtjeva svakodnevnu njegu.

Pet pravila za njegu kože kod beba

 1. Razmislite dvaput prije kupanja!
 2. Zaštite kožu od sunca!
 3. Što masnije, to bolje!
 4. Posebnu pažnju posvetite pelenskom području!
 5. Pažljivo birajte deterdžent za pranje rublja!

Kupanje

Preduvjet za prvo pravo kupanje je zarasla pupčana ranica. Zbog toga se do oko dva tjedna nakon rođenja svaki dio bebinog tijela njeguje posebno pomoću vlažne krpice (suho pranje). Prvo kupanje poseban je doživljaj i da bi ono bilo što ugodnije za vas i bebu, potrebno je znati da:

 • sve što je potrebno za njegu djeteta treba biti nadohvat ruke,
 • u svakom trenutku trebate biti u kontaktu s djetetom,
 • temperatura prostorije trebala bi biti od 22 do 24 stupnja,
 • temperatura vode treba biti od 36 do 37 stupnjeva,
 • prvih nekoliko mjeseci najbolje je kupanje u čistoj vodi, bez sapuna ili pjena za kupanje,
 • posebnu pažnju treba posvetiti higijeni spolnih organa,
 • kupka ne bi trebala trajati duže od 10 minuta.
 • ako dijete plače dok se kupa u kadici, treba mirno pokušati oprati ga koliko je to moguće, a potom ga izvaditi iz vode, umotati u ručnik i priviti uza se.
kupanje

Sindeti

Šamponi za kupanje nisu potrebni tijekom prve godine života. Za njegu zdravog djeteta dovoljan je sapun s pH oko 5,5. Moderna alternativa sapunima su sindeti. Peru dobro kao i sapuni, ali je njihova prednost u tome da su postojani prema tvrdoj vodi, nižih su pH vrijednosti i koža ih bolje podnosi.

Pjenušave kupke u najranijoj dobi se ne preporučuju, jer sadrže deterdžente koji često uništavaju korisnu bakterijsku floru kože i uklanjaju zaštitni kiseli sloj.

Zaštita od sunca

Prvih nekoliko mjeseci važno je biti dodatno oprezan kada je u pitanju izlazak na sunce. Malene je potrebno zaštititi šeširom, pamučnom odjećom dugih rukava i nogavica te zaštitnim kremama s titanovim dioksidom ili cinkovim oksidom. One su nježnije za kožu. Također, preporučuje se izbjegavanje izleta u vremenu kada je sunce najsnažnije, od 10 do 16 sati.

Hidratizacija

Iako kada je njega bebine kože u pitanju vrijedi “manje je više”, s hidratiziranjem kože ne možete pretjerati. Potrebno je samo pametno izabrati kako ćete je njegovati. Dodatan oprez je potreban, jer je medicinska kontrola preparata za njegu slabija. Zato prije upotrebe provjerite:

 • ugled proizvođača i norme koje poštuje u proizvodnji,
 • sadrži li proizvod potencijalno štetne sastojke (lanolin, paraben, quaterinum 15, imidazolidinil urea) i
 • da proizvod ima što manje kemijskih sastojaka (umjetnih boja i mirisa – DEA, TEA).

Dječja kozmetika nikako ne bi trebala sadržavati sastojke poput mentola, peperminta ili citrusa. Ne preporučuju se ni mineralna ulja, ni antibakterijski sapuni. Prednost treba dati proizvodima koji su hipoalergene formule, bez mirisa, boja i konzervansa.

dijete

Atopijski dermatitis

Riječ je o najčešćoj kroničnoj bolesti u dječjoj dobi. Atopijski dermatitis je posebno problematičan u hladnim jesenskim danima i na početku sezone grijanja. Treba izbjegavati alergene koje se šire zrakom (pelud, životinjsku dlaku, perje, prašinu, grinje), redovito prozračite dječju sobu, izbjegavajte plišane igračke koje su pune prašine, ne pokrivajte podove tepisima, ni prozore zavjesama.

Osim toga, ključna je pravilna njega kože. Njome se smanjuje suhoća kože, ublažava svrbež i osjećaj zatezanja, a koža postaje otpornija na vanjske alergene i iritanse.

Njega bebine guze

Pelensko je područje zbog neprestane izloženosti trenju te zbog doticaja s kakicom posebno osjetljivo. Pelene treba mijenjati svaka 2 do 3 sata uz čišćenje kože tog područja vlažnim maramicama bez alkohola i mirisa ili običnim ručnikom. Vrlo je dobro da guzu povremeno i provjetrite. Prije zatvaranja nove pelene na guzu svakako nanesite masnu zaštitnu kremu.

Pelenski osip

Većina dojenčadi pelenski osip dobije u dobi od osam do deset mjeseci. Pogoduje mu uvođenje novih sredstava za pranje odjeće, produkti razgradnje urina i stolice, trljanje vlažnih ili tijesnih pelena i njihovo neredovito mijenjanje.

Kako bi se spriječio pelenski osip, treba češće mijenjati pelene i sušiti kožu. Kod jače izraženih oblika valja potražiti savjet patronažne sestre ili liječnika, koji će procijeniti treba li uvesti kremu protiv gljivica ili bakterija.

Koristite kreme sa cink oksidom koje će umiriti iritaciju. Budući da takve kreme održavaju kožu suhom, možete preko nje nanijeti vazelin, petroleum mast ili lanolinsku mast koja će osigurati da se koža ne lijepi za pelenu.

Pranje rublja

Pri izboru sredstva za pranje rublja vrijede ista pravila kao i za sredstva za njegu kože. Istim sredstvom perite odjeću cijele obitelji, jer do osipa može doći i zbog kontakta s vašom odjećom.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu