Bez dugotrajnih bolovanja: Tajne mame jasličara koje će druge majke obožavati u sezoni virusa

Kako pomoći djetetu koje se susreće s vrtićkim respiratornim virozama

Prvi trenutak u kojem se majka i dijete odvajaju na dulje razdoblje jest polazak u jaslice. Najčešće je to nakon što dijete navrši godinu dana. Velik je to korak na razvojnom putu bebe, a zbog razdvojenosti i zabrinutosti uslijed snalaženja djeteta u kolektivu, majke, ali i očevi mogu biti nervozni i pomalo uplašeni.

Iako je polazak u jaslice potpuno normalan korak, vrlo često i roditeljima u početku bude teško jer se i sami s odvajanjem susreću prvi put. Što dijete radi više od pola dana u vrtiću, nakon koliko je minuta prestalo plakati kada sam ga ostavio/la, što moje dijete radi kada mu drugo dijete uzme igračku, kako postupa ako mu se ručak ne sviđa, hoće li biti gladno – sve su to pitanja koja muče roditelje i potpuno su uobičajena briga.

Polazak u jaslice može biti vrlo inteznivno razdoblje i ta dijete i za roditelje
FOTO: Getty Images

Ali nova briga, mnogo veća i izazovnija, nastupa ako se pokaže da je dijete boležljivije nego što smo očekivali zbog izloženosti virusima koji su neizostavni u dječjim kolektivima. Nerijetko se događa i to da se roditelji, potpuno nepripremljeni, susreću s prvim temperaturama, prehladama, curenjima nosa i raznim drugim respiratornim problemima koji nisu opasni, ali mogu znatno narušiti kvalitetu života djeteta, pogotovo bebe, a posljedično i roditelja.

Mama jasličara koji je u kolektiv krenuo s točno godinu dana otkrila nam je što je sve doživjela s bebom podložnom respiratornim infekcijama i kako je sa svime izašla na kraj:

Kada se dogodila prva viroza koja je uključivala temperaturu, kašalj i curenje nosa, nismo bili pretjerano nervozni i uplašeni. Prijatelji koji su već imali stariju djecu govorili su nam da su djeca u prvoj godini jaslica dosta bolesna i za nas je to bio očekivan scenarij. Međutim, kada je dijete potpuno ozdravilo i ponovno se vratilo u kolektiv, za četiri dana ponovno se pojavila temperatura i cijeli set novih respiratornih simptoma. Nalazi krvi bili su dobri, što je značilo da nije ništa ozbiljno, ali zaštopan nos ili nos iz kojeg se “slijeva” nisu simptomi uz koje se dijete ponaša na uobičajen način. I tako unedogled. Došli smo do toga da smo stalno bili u logističkom planiranju tko kad ide na bolovanje. Nismo se mogli pouzdati ni u kakav raspored jer nam je svaki djetetov oporavak bio svijetla točka, a vraćanje u kolektiv značilo je u roku dva – tri dana ponovno suočavanje s novim virusom.
Iako često nije riječ o ozbiljnijim bolestima, mala djeca mogu biti izrazito razdražljiva dok ih muče respiratorni problemi
FOTO: Getty Images

Dugotrajna i učestala bolovanja u prvoj godini navela su roditelje na razmišljanje o ispisivanju iz jaslica:

Glavni stres stvaralo nam je odvajanje, s kojim smo se prvi put susreli, a dodatne komplikacije kao što su “male”, ali zapravo “velike” bolesti dovele su nas i do ideje da odustanemo od jaslica i pronađemo novi način brige za dijete dok smo na poslu. I to je dobro rješenje za roditelje koji se mogu na taj način organizirati, ali mnogi roditelji ne žive u istom gradu kao i bake i djedovi, financije im ne omogućavaju angažiranje tete čuvalice na puno radno vrijeme, pa smo i mi, kao i mnogi drugi, došli do zaključka da, osim pohađanja jaslica, alternative nema. U toj situaciji preostalo nam je samo to da budemo što spremniji na nove viroze i pokušamo ih minimizirati koliko god je moguće.

Kada je dijete krenulo u jaslice, mama jasličara se pitala zašto roditeljima nije održano predavanje o zaštiti imuniteta od virusa.

Stalne prehlade i curenje nosa mogu se izbjeći

Naravno, svima je jasno da će jači i zdraviji imunitet biti otporniji na infekcije prisutne u kolektivu, ali ne znaju baš svi koliko je važno održavati higijenu nosa kod male djece i kako je to zapravo presudan faktor u tijeku bolesti.

Koliko ste puta čuli “Djeci koja idu u jaslice nos curi cijelu sezonu, nije to ništa čudno.” ili izjave poput “Pa normalno je da su stalno prehlađeni.”? To su sigurno rečenice s kojima se susreo svaki roditelj, ali zapravo ne mora biti tako.

Svaki dan nos “profiltrira” oko 15.000 l zraka, a na godišnjoj razini pet milijuna litara zraka prođe kroz naše dišne puteve. Osim osnovne funkcije disanja, naš nos ima još nekoliko vitalnih funkcija, a neke su od njih:

  • vlaži zrak koji udišemo kako bi ga pripremio za ulazak u grlo i pluća, koji generalno ne toleriraju suhi zrak
  • pročišćava zrak koji udišemo i pomaže nam izbaciti viruse, bakterije, čestice dima i alergene
  • nos igra ključnu ulogu u reguliranju temperature zraka koji udišemo kako prehladan ili pretopao zrak ne bi došao do naših pluća
  • zadužen je za osjet mirisa.

Mala djeca ne znaju sama održavati higijenu nosa niti ispuhati nos i zato je jedino što vam kao roditelju preostaje da im sami pomognete. Počnete li provoditi higijenu nosa kao dio standardne dnevne (najbolje jutarnje i večernje) higijene, situacija s respiratornim virusima bi se mogla znatno popraviti.

Djeca mogu naučiti puhati nos nakon 2. rođendana, ali mnoga djeca to ne savladaju do škole
FOTO: Getty Images

Zašto je važno vlažiti nosne šupljine?

Vlaženje nosne šupljine važno je i prije pojave simptoma. Pogotovo u zimskim mjesecima kada djeca provode više vremena u zatvorenim grijanim prostorima. Ako održavamo sluznicu nosa vlažnom, njezina obrambena funkcija bit će u punoj snazi, a virusi i bakterije kojima je dijete izloženo neće prodirati dublje u organizam. Redovitim vlaženjem sluznice nosa izotoničnom otopinom održava se higijena nosa i čisti nos od stranih čestica. Zbog nježnog, ali učinkovitog djelovanja, pogodna je i za dojenčad.

Dakle, za svakodnevnu higijenu nosa i ovlaživanje nosne sluznice možete koristite izotoničnu (fiziološku) otopinu morske vode. Izotonična morska voda razrijeđena je do količine koja osigurava istu koncentraciju soli (NaCl) kao u tjelesnim stanicama. Zbog toga se otopina može koristiti svakodnevno, više puta dnevno, bez vremenskog ograničenja.

Što kada su simptomi već tu i nos je začepljen?

Kada je nos začepljen i curi, a sluznica nosa otečena, tada se koristi hipertonična otopina za nos. Hipertonične otopine morske vode bolje odčepljuju neprohodne nosiće jer ne samo da mehanički čiste, nego i izvlače višak tekućine iz otečene sluznice nosa, te tako smanjuju otečenost koja otežava disanje. Brojne studije pokazuju odličnu podnošljivost hipertonične otopine, stoga se može primjenjivati bez ograničenja u odnosu na dob (već od dojenačke dobi).

Čišćenje nosa može postati potpuno umirujući dio dnevne jutarnje i večernje rutine
FOTO: Shutterstock

Koju fiziološku otopinu odabrati?

Jedna od najvećih pogrešaka koju rade roditelji, a tako je radila i naša sugovornica, jest korištenje iste fiziološke otopine za inhaliranje i za čišćenje nosa. U domovima u kojima ima male djece koja idu u vrtić ili jaslice gotovo ćete uvijek vidjeti veliku bocu fiziološke otopine iz koje roditelji špricom izvlače tekućinu i njome ispiru dječje nosiće. Koliko god oprali špricu nakon ispiranja nosića, mikroorganizmi koji se nalaze u nosu prijeći će na vršak šprice i ponovnim vraćanjem šprice u bocu fiziološke kontaminirati njezin sadržaj.

Ako potom istu tu fiziološku koristite za inhaliranje, budući da je ona već kontaminirana, ne činite svojem djetetu ništa dobro, nego zapravo stvarate začarani krug i produljujete trajanje bolesti. Možda je najbolja kombinacija imati veliku bocu fiziološke (imati na umu da samim otvaranjem ta boca više nije sterilna) iz koje sadržaj izvlačite špricom samo za potrebe inhalacije, a za vlaženje nosa Marimer izotonic sprej, koji je zapravo fiziološka otopina sterilne i mikroraspršene morske vode, te za začepljene nosiće Marimer hipertonični sprej. Oba spreja mogu koristiti novorođene bebe, djeca i odrasli.

Kako očistiti nos djeci koja to još ne znaju sama?

U početku to može biti stresan poduhvat i za roditelja i za dijete, pogotovo ako je dijete starije od godinu dana. Intervencija poput ove može za njih biti stresan događaj i najvažnije je da roditelj ne radi ništa na silu. Kroz igru s najdražom plišanom igračkom roditelji mogu pokazati i riječima objasniti djetetu kako će očistiti nos. Tako će se dijete osjećati sigurnije jer je postupak već vidjelo na svojem “prijatelju”.

Ako dijete ima začepljen nos, potrebno ga je staviti u vodoravan položaj, a glavu pozicionirati niže od tijela. U tom slučaju kapljice će doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje sinus drenira u nos. Tako će se otvoriti sinusno ušće, sekret izliti u nosni hodnik, odteretiti sinus te smanjiti pritisak i nelagoda kod djeteta.

Ako želite isprati nosni sekret kod dojenčeta, to možete učiniti tako da ga polegnete na krevet i lagano mu okrenete glavicu prema sebi. Vršak aplikatora umetnite u nosnicu i kratkim pritiskom raspršite otopinu. Pričekajte nekoliko sekundi kako bi fine čestice s morskim mineralima i elementima u tragovima obložile cijelu površinu nosne sluznice. Otopina će isprati nosni sekret i iscuriti kroz drugu nosnicu. Potom djetetu nježno obrišite nosić. Ako je dijete starije, bilo bi bolje da je gornjom polovinom tijela nagnuto prema naprijed jer će nakon kratkog pritiska na aplikator u obje nosnice, nakon nekoliko sekundi, nosni sekret poteći van te ga možete samo nježno obrisati.

Sve te metode nakon dugotrajnih i učestalih bolovanja počela je primjenjivati i naša sugovornica, majka jasličara koji je danas mnogo manje boležljiv nego što je bio dok nije bila upućena u ovo. Koraci u održavanju higijene nosa zapravo su jednostavni i mogu postati potpuno ugodan dio jutarnje i večernje higijene, uz koju će vaše dijete biti manje podložno bolestima i komplikacijama koje neodržavanje higijene nosa može prouzročiti, poput upale uha ili upale grla.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ewopharma po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu