Borba protiv suhe i perutave kože: Dermatologinja otkriva kako se riješiti uobičajenih problema pomoću jednog sastojka

Borba protiv suhe i perutave kože

Uz glatku, podatnu i blistavu kožu izgledamo zdravije i privlačnije, a to podiže naše samopouzdanje. Međutim, kada se pojave uobičajeni dermatološki problemi za ova prijelazna razdoblja i sezonu grijanja koja nam prethodi, poput suhoće i perutanja, to može biti izvor nelagode.

U nastavku otkrivamo učinkovite strategije za borbu protiv tih problema kako bismo vam pomogli da postignete zdraviju i ljepšu kožu.

Suha koža se javlja kada koži nedostaje potrebna vlažnost da ostane hidratizirana
FOTO: Shutterstock

Suha koža i perutava koža – uzroci i liječenje

Suha koža javlja se kada koži nedostaje potrebna vlažnost da ostane hidrirana. Čimbenici poput lošeg vremena, grijanja, pretjeranog kupanja i određenih stanja kože mogu dovesti do suhoće.

Jedan od težih oblika suhe kože je perutava koža. Koža koja se peruta često je rezultat nakupljanja mrtvih stanica kože na površini. Mogu je uzrokovati različiti čimbenici, uključujući dehidraciju, nepravilnu njegu kože ili stanja kože poput psorijaze.

Da biste to spriječili, razmotrite sljedeće korake:

 • uključite omega-3 masne kiseline u prehranu – hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe, lanenih sjemenki i oraha, može pomoći u poboljšanju zdravlja kože
 • ostanite hidrirani – pijenje dovoljno vode ključno je za održavanje hidracije kože; ciljajte na najmanje osam čaša dnevno
 • izbjegavajte vruće tuširanje – vruća voda može ukloniti prirodna ulja s kože; radije se odlučite za tuširanje mlakom vodom
 • redovito je hidrirajte – koristite kvalitetnu hidracijsku kremu, nanesite je nakon kupanja ili kadgod osjećate da vam je koža suha
 • nježno pilingirajte – u slučaju perutave kože koristite blagi piling za uklanjanje mrtvih stanica kože; izbjegavajte jake pilinge jer mogu dodatno iritirati kožu
 • posavjetujte se s dermatologom – ako ljuskanje potraje ili se pogorša, preporučljivo je potražiti stručni savjet.

Za tretman već postojećih simptoma navedenih stanja jedna od najboljih opcija je urea. Više o tome saznajte u nastavku članka.

dr. med. Anamaria Balić
FOTO: La Roche-Posay

Urea protiv suhe i perutave kože

Specijalistica dermatovenerologije, dr. med. Anamaria Balić, za naš portal osvjetljava izvanredna svojstva uree u njezi suhe i perutave kože.

Urea, kemijski poznata kao karbamid, prirodni je spoj koji se nalazi u ljudskom tijelu te u raznim biljkama i životinjama. U njezi kože koristi se sintetička urea, koja je bioidentična prirodnom obliku. Snažan je humektant, što znači da ima sposobnost privlačenja i zadržavanja vlage iz okoline, što je čini izvrsnim hidratantnim sredstvom za suhu kožu.

Balić objašnjava:

Urea je ključna komponenta prirodnog vlažećeg faktora (engl.) natural moisturizing factor, NMF) naše kože. NMF je skupina molekula koje prirodno postoje u našoj koži i pomažu joj zadržati vlagu. Urea, kao dio toga kompleksa, igra ključnu ulogu u održavanju adekvatne vlažnosti kože te integriteta stratum corneumarožnatog površinskog sloja kože. Urea poboljšava funkciju epidermalne barijere, uključujući antimikrobnu obrambenu funkciju regulirajući ekspresiju gena u keratinocitima relevantnih za njihovu diferencijaciju, kao i produkciju antimokrobnih peptida.

Uloga i prednosti uree u njezi kože

Urea je higroskopna, što znači da uvlači vlagu iz atmosfere u kožu. Ovo je svojstvo ključno za održavanje razine hidracije kože. Kada se primjenjuje lokalno, urea pomaže obnoviti sadržaj vode u epidermisu, najudaljenijem sloju kože, sprječavajući njezinu pretjeranu suhoću.

Urea također djeluje kao keratolitik, što znači da pomaže razgraditi veze između mrtvih stanica kože (prirodna eksfolijacija). To olakšava skidanje suhe, ljuskave kože, otkrivajući glađu, podatniju kožu ispod. Redovita uporaba proizvoda na bazi uree može dovesti do poboljšane teksture kože i smanjenja ljuskanja.

Urea podržava funkciju prirodne barijere kože. Pomaže obnoviti lipidnu barijeru, koja je odgovorna za zadržavanje vlage i zaštitu kože od vanjskih agresora. Zdrava lipidna barijera ključna je za sprječavanje transepidermalnog gubitka vode i održavanje optimalne hidratacije kože. Urea također može poboljšati apsorpciju drugih aktivnih sastojaka u kožu, što čini određene proizvode za njegu ili liječenje kožnih oboljenja još učinkovitijima.

Balić ovdje dodaje:

Posebno je korisna za osobe sa psorijazom i purećom kožom (keratosis pilaris) jer pomaže omekšati i hidrirati zadebljanu ili ljuskavu kožu
U dermatologiji i kozmetologiji urea je cijenjena zbog svojih emolijentnih, hidratantnih i keratolitičkih svojstava
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti ureu u njezi kože?

Evo kako je uključiti u rutinu njege kože:

 • potražite hidratantne kreme, kreme ili losione koji ureu navode kao jedan od glavnih sastojaka, kao što je La Roche-Posay Lipikar Lait Urea
 • prije nanošenja bilo kojeg novog proizvoda, osobito ako imate osjetljivu kožu, provedite patch test kako biste bili sigurni da nećete doživjeti nikakve nuspojave
 • za optimalne rezultate redovito koristite proizvode na bazi uree; nanesite ih nakon čišćenja i toniziranja
 • ako imate ozbiljne kožne probleme ili probleme, posavjetujte se s dermatologom za osobni savjet o uključivanju ureje u vašu rutinu njege kože.

Balić ovdje ističe:

Urea se može koristiti u različitim koncentracijama, ovisno o potrebama kože i željenom učinku. No na pitanje koja je koncentracija uree najbolja teško je dati univerzalan odgovor. Ukratko, izbor prave koncentracije uree ovisi o tipu kože i specifičnim potrebama. Za osobe normalne do suhe kože koje traže svakodnevnu hidraciju koncentracija 3 – 10 % bila bi preporučljiva. U osoba sa specifičnim kožnim stanjima i oboljenjima vjerojatno će biti preporučene više koncentracije uree.

Možemo tvrditi da je urea izuzetno dragocjen sastojak u njezi kože, no ključ leži u odabiru odgovarajuće koncentracije prema potrebama.

La Roche-Posay Lipikar Lait Urea
FOTO: La Roche-Posay

Tko bi trebao koristiti njegu za tijelo s ureom?

Pokazala se posebno učinkovitim za one koji se bore s dugotrajnom suhoćom jer obnavlja prirodnu barijeru kože i pruža duboku, trajnu hidrataciju. Također, za one koji pate od dermatoza poput psorijaze ili pureće kože, proizvodi koji sadrže ureu mogu ponuditi značajno olakšanje. Smanjenjem upale, crvenila, ljuskanja i svrbeža povezanih s ovim stanjima, urea postaje vrijedan saveznik u upravljanju takvim kožnim poremećajima.

La Roche-Posay Lipikar Lait Urea krema
FOTO: La Roche-Posay

Balić zaključuje:

Ljudi sa suhom kožom često imaju smanjenu količinu uree u svojoj koži. To može dovesti do smanjenja vlažnosti, što rezultira suhom i ljuskavom kožom te često popratnim svrbežom kože i osjećajem zatezanja. Kreme i losioni koji sadrže ureu mogu pomoći u obnavljanju prirodne ravnoteže epidermalne barijere kože čineći je mekšom, glađom i manje sklonoj iritacijama. Za osobe s izrazito suhom kožom, proizvodi s ureom mogu biti izvrsna opcija kao dnevna hidracijska krema. Ne samo da će pružiti trenutačnu hidraciju, već će i pomoći u obnovi prirodne kožne barijere, štiteći je od vanjskih agresora.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom La Roche-Posay po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
 1. Dry skin. (2023). Mayo Clinic.
 2. DERMATOLOGISTS’ TOP TIPS FOR RELIEVING DRY SKIN. American Academy of Dermatology.

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock/La Roche-Posay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu