“Holivudski obraz” novi je trend u kozmetici! Evo što je

Holivudski obraz novi je trend u kozmetici! Evo što je

Ako pratite trendove ljepote na društvenim mrežama, vjerojatno ste naišli na uklanjanje bukalnog sala, također poznato kao bihektomija.

Ovaj kozmetički zahvat, koji uključuje uklanjanje masnoće iz udubina obraza kako bi se stvorilo oblikovanije lice, privukao je značajnu pažnju, posebno na TikToku, gdje su objave o #buccalfatremoval prikupile gotovo 140 milijuna pregleda.

Trend je također popularan na Instagramu, Twitteru i Facebooku, djelomično potaknut glasinama da se slavne osobe poput Sophie Turner i Belle Hadid podvrgavaju zahvatu.

Stoga se često naziva “holivudskim obrazom”.
uklanjanje bukalnog sala
FOTO: Shutterstock

Razumijevanje uklanjanja bukalnog sala

Bukalni masni jastučići, smješteni između čeljusti i jagodičnih kostiju, oblikuju lice. Uklanjanje ovih jastučića može istaknuti strukturu kostiju lica tako što će jagodice biti istaknutije. Uklanjanje bukalnog sala postupak u ordinaciji koji poboljšava konture lica.

Svatko ima bukalno salo, ali njegova veličina može varirati. Nekim ljudima se lice može činiti okruglijim zbog većih bukalnih masnih jastučića te ih je potrebno ukloniti za isklesaniji izgled. Prema Američkom društvu plastičnih kirurga, uklanjanje bukalne masnoće, koje se naziva i smanjenje obraza, ima za cilj stanjiti obraze i naglasiti čeljust i jagodične kosti.

Dr. Mohiba Tareen, dermatolog, za Everyday Health napominje da pacijenti često traže ovaj postupak za tanju čeljust i smanjenu puninu obraza, što rezultira bolje oblikovanim licem.

Pacijenti obično žele oblikovanije lice, iako svaki kirurški zahvat nosi rizike.

Pojedinosti postupka

Uklanjanje bukalne masnoće obično se izvodi u lokalnoj anesteziji kao ambulantni postupak, osim ako se ne kombinira s drugim operacijama koje zahtijevaju opću anesteziju. Kirurg pravi male rezove unutar usta kako bi uklonio masne jastučiće, zatim zatvara rezove šavovima koji se mogu rastvoriti ili ih je potrebno kasnije ukloniti.

Dobri kandidati za ovaj postupak općenito su zdravi, nepušači i imaju stabilnu težinu. Oni s okruglijim licima mogu postići prirodnije rezultate, jer uklanjanje masnoće s ionako mršavih lica može dovesti do šupljeg izgleda.

Dr. Joshua Zeichner iz bolnice Mount Sinai savjetuje da su mlađe odrasle osobe u 20-ima ili 30-ima prikladnije za ovaj postupak jer starenje prirodno smanjuje masnoću lica, što potencijalno dovodi do pretjerano mršavog izgleda kod starijih osoba.

Potencijalne nuspojave

Uobičajene nuspojave uključuju oticanje, modrice i utrnulost na mjestima reza, a potpuni oporavak traje nekoliko mjeseci. Rizici uključuju infekciju, ozljedu živca ili kanala slinovnice, promjene u osjetu i asimetriju. Ozbiljne komplikacije, iako rijetke, mogu uključivati ​​otežano disanje, bol u prsima ili abnormalne otkucaje srca, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Rapaport, L. (2024). What Is Buccal Fat Removal? What to Expect With the Cosmetic ProcedureEveryday Health.
  2. Buccal Fat Removal. (2022). Cleveland Clinic.
  3. Boahene, K. Buccal Fat Removal. Johns Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu