Gua Sha masaža lica – kako se izvodi i cijena

gua sha masaža

Gua Sha masaža lica je tip masaže uz pomoć plosnatog kamena kojim se prolazi po licu. Prednosti ove masaže za lice su brojne, a između ostaloga potiče cirkulaciju lica i smanjuje tenziju u facijalnim mišićima. Gua Sha metoda masaže potječe iz drevnih Kineskih i jugoistočnih azijskih medicinskih tehnika.

Tradicionalno se radi o uzastopnom struganju određenog dijela tijela kako bi se potaknula cirkulacija, uz upotrebu različitih predmeta. Gua Sha masaža lica je nešto drugačija tehnika jer se koristi lagani pritisak ruke na obli kamen kojim se prolazi po licu.

Gua Sha masaža lica pogodna je za sve tipove kože. Ova masaža se ne preporučuje ako imate rane, akne, opekline ili osip na licu, te ako imate problema s cirkulacijom krvi ili osjetljivu kožu.

Preporučuje se da ovu masažu lica radite 2 – 3 puta tjedno, a čak i 5 minuta masaže vam može dati željene učinke.

Ono što razlikuje Gua Sha kamen od jade rollera (valjak od žada) jest njegova namjena, Gua Sha se koristi za opuštanje facijalnih mišića, dok se jade roller koristi primarno za poticanje cirkulacije.

Prednosti Gua Sha masaže lica

Najistaknutije prednosti Gua Sha masaže lica su poticanje cirkulacije lica i opuštanje mišićne tenzije. Upravo zato Gua Sha masaža pomaže „podizanju lica“.

Ostale prednosti ove masaže su sljedeće:

 • učvršćuje facijalne mišiće,
 • izglađuje kožu i umanjuje izgled bora,
 • potiče proizvodnju kolagena,
 • smanjuje tamne podočnjake,
 • čini kožu blistavom i daje joj zdrav izgled.

Osim prednosti Gua Sha masaže na kožu lica, ova tehnika može doprinijeti i opuštanju.

masaža lica
Foto: Stockphoto Secrets

Kako koristiti Gua Sha kamen kod kuće?

Prije početka kućne Gua Sha masaže lica operite ruke i lice. Na čisto i suho lice nanesite hidratizirajuću vodicu za lice. Potom nježno umasirajte serum za lice ili ulje (oko 5 kapi) na lice kako bi kamen lakše klizio po koži.

Kamenom prođite po određenom dijelu lica pod kutom od 45 stupnjeva (ili manje) i uz lagani pritisak prema gore. Po istom području prođite kamenom 3 puta dok još učite kako ga koristiti. Ne preporučuje se upotreba kamena na jednom mjestu više od 10 puta prilikom masaže.

Mjesta na kojima se Gua Sha kamen najčešće koristi na licu su sljedeća:

 • brada,
 • vilica,
 • jagodice lica (ispod, iznad i po jagodicama),
 • ispod očiju,
 • obrve,
 • između obrva,
 • čelo.

Počnite od najdonjeg dijela lica i polako mijenjate mjesto prema gornjem dijelu lica. Kamen možete koristiti i na vratu, ali zapamtite nanijeti ulje i na to područje.

Za jasniju predodžbu o tome kako koristiti kamen, pogledajte video. Ova tehnika s vježbom i vremenom postaje lakša za izvoditi.

Gua Sha kamen – gdje kupiti?

Gua Sha kamenje varira u izgledu, veličini i sastavu, ali uvijek imaju karakteristične zaobljene rubove. Preporučuje se da odaberete onaj kamen koji vam je najugodnije držati. Gua Sha kamenje najčešće se izrađuje od dragog kamenja kao što su žad, kvarc i ametist, a danas se mogu pronaći i plastični alati za Gua Sha masažu lica.

Za sada nema specijalizirane trgovine u kojoj možete kupiti kamen za izvedbu ove masaže. Ipak, kamenje je dostupno za naručiti putem interneta sa stranica kao što je Amazon od različitih dobavljača. Cijena kamena za Gua Sha masažu lica varira o materijalu, veličini i proizvođaču, a cijena varira od 25 do 150 kn.

Gua sha masaža lica – cijena

Ova masaža može biti skupa ako se odlučite prepustiti profesionalcu zato što je potrebno odraditi barem jedan tretman tjedno za najbolje rezultate. Cijena jednog tretmana kreće se od 100 do 300 kn, ovisno o salonu i duljini trajanja tretmana. Neka mjesta gdje možete dobiti Gua Sha masažu lica su sljedeća:

 • Molekula centar kvantne medicine, Zagreb – 250 kn (40 minuta),
 • Studio za kozmetiku VITA, Sisak – 150 kn (piling, Gua Sha masaža i maska) ili 600 kn (5 tretmana Gua Sha masaže).

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Gua Sha masaža lica – kako se izvodi i cijena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.