Kantarionovo ulje za kosu – zdravo ili nezdravo?

kantarionovo ulje

Prednosti kantarionovog ulja su brojne, a najčešće se koristi za liječenje anksioznosti i depresije. Međutim, kantarionovo ulje se može koristiti topikalno i za kosu. U nastavku saznajte koje su sve prednosti i nedostatci kantarionovog ulja za kosu.

Prednosti kantarionovog ulja, pogotovo za kosu, još se uvijek istražuju pa imajte to na umu kada čitate o prednostima i nedostatcima. Više o kantarionovom ulju možete pročitati ovdje.

Prednosti kantarionovog ulja za kosu

Novija istraživanja pokazuju da bi mogle postojati neke prednosti upotrebe kantarionovog ulja za kosu. Između ostaloga, ovo ulje sadrži brojne vitamine, beta karoten, antioksidanse i tvari antimikrobnog djelovanja.

Neke od prednosti primjene kantarionovog ulja na kosu su sljedeće:

  • stimuliranje rasta kose,
  • prevencija i liječenje prhuti,
  • jačanje kose.

Prema istraživanju na životinjama koje su proveli Kiyan et al., objavljenom 2015. godine u časopisu Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery, postoje indikacije da kantarionovo ulje štiti folikule dlake. Topičkom primjenom ovo ulje štiti donje slojeve kože od štetnih toplinskih utjecaja, pa tako štiti i folikule od ozljeda.

obnavljanje kose
Foto: Visual Hunt

Primjena kantarionovog ulja na kosu

Kantarionovo ulje može se primjenjivati topički ili oralno. Za najbolji učinak na kosu i što manje nuspojava preporučuje se topička primjena kantarionovog ulja na kosu.

Ako želite topički koristiti kantarionovo ulje za kosu, najčešće se preporučuje izrada kućne maske koja sadrži ovo ulje. Način pripreme i primjene ovisi o željenim promjenama na kosi.

Za jačanje kose umasirajte par kapi čistog kantarionovog ulja (ili ulja razvodnjenog s vodom) u tjeme sat vremena prije pranja kose. Stavite kosu u turban ili ju prekrijte plastičnom vrećicom pa isperite šamponom nakon sat vremena.

Za volumen i sjaj kose pripremite tekućinu za ispiranje kose koja će zamijeniti mjesto s vašim regeneratorom. Za pripremu su potrebne 1 – 2 čajne žlice suhe gospine trave i 1000 ml vode. Prelijte gospinu travu vrućom vodom i ostavite 30 – 40 minuta. Upotrijebite tekućinu nakon ispiranja šampona s kose, umjesto regeneratora.

Za uklanjanje peruti pripremite jednostavnu masku od samo dva sastojka:

  • 3 jušne žlice kantarionovog ulja,
  • 1 jušna žlica sezamovog ulja.

Nanesite ovu masku na kosu i nakon 15 minuta ju isperite.

kantarionovo ulje
Foto: Stockphoto Secrets

Nuspojave kantarionovog ulja za kosu

Često se govori o opadanju kose kao jednoj od nuspojava korištenja kantarionovog ulja za ljekovite svrhe.

Prema kliničkom slučaju koji su proučili istraživači Parker et al., objavljenom 2001. godine u časopisu The Canadian Journal of Psychiatry, postoje indikacije pogoršanja gubitka kose nakon oralne primjene kantarionovog ekstrakta.

Imajte na umu da opadanje kose također može biti povezano s određenim lijekovima za anksioznost ili depresiju. Stoga prilikom čitanja istraživanja o utjecaju kantariona na ta stanja i uočenih nuspojava, potražite i informaciju o lijekovima. Nadalje, najčešće se radi o nuspojavama povezanim s oralnom primjenom kantarionovog ekstrakta.

U svakom slučaju, ako vam kosa postaje tanja i sklonija opadanju tijekom korištenja kantarionovog ulja, savjetujte se s liječnikom i razmotrite opciju prestanka korištenja ovog ulja.

Savjetujte se s liječnikom ako se odlučite na oralnu primjenu kantarionovih pripravaka zato što mogu ulaziti u interakcije s drugim lijekovima koje pijete.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Kiyan, S., Uyanikgil, Y., Altunci, Y. A., Cavusoglu, T., Cetin Uyanikgil, E. O. i Karabey, F. (2015). Investigation of acute effects of Hypericum perforatum (St. John’s Wort-Kantaron) treatment in experimental thermal burns and comparison with silver sulfadiazine treatment. Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery, 21(5), 323-36.
  2. Parker, V., Wong, A. bert H., Boon, H. S., & Seeman, M. V. (2001). Adverse Reactions to St John’s Wort. The Canadian Journal of Psychiatry, 46(1), 77–79.
  3. Prekins, S. (2014). A Scalp Soothing Herb You Probably Haven’t Tried YetNaturallyCurly

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu