Kako nakovrčati kosu – uvijanje kose peglom, uvijačem i na prirodan način

kovrcanje-kose

Kovrčanje kose oduvijek je pripadalo ritualima uljepšavanja, a danas su kovrče jedan od najčešćih stilova, kako na crvenom tepihu, tako i u svakodnevnim prilikama. Nakovrčati se možemo uz pomoć raznih pomagala poput pegle ili uvijača za kosu, ali i na prirodan način bez korištenja toplinskih alata. 

Tip kose većinom ne možemo mijenjati, no upravo zbog toga su alati za stiliziranje kose izmišljeni još krajem 18. stoljeća. Do tada su za kovrče služili komadići tkanine u koje bi se umotali pramenovi kose ili pak trake oko glave u koje bi se umotala kosa. Najčešći su izbor ipak bile pletenice od kojih su se zatim radile mnoge podignute frizure.

Kovrčanje kose danas je relativno jednostavno jer u svim prodavaonicama kozmetike možemo pronaći i toplinske alate pomoću kojih u nekoliko koraka možemo doći do savršenih kovrča. U sljedećim rečenicama ćemo vam pojasniti na koje načine možete doći do željenih kovrča te uz pomoć kojih alata.

Kovrčanje kose peglom za kosu

Većina djevojki danas posjeduje peglu za kosu, bez obzira je li njihova kosa valovita, ravna ili veoma kovrčava. Peglom za kosu postižemo uglađen izgled i svilenkaste vlasi kada želimo ravnu frizuru. Ovo je također jedan od najsvestranijih alata za oblikovanje kose jer peglom možemo postići razne teksture uz pomoć nastavaka ili pak različite tipove kovrča

Peglom za kosu možemo postići srednje do velike kovrče, no jako uske lokne bi mogle biti problem jer je kosu potrebno obaviti oko pegle ili je često pomicati da bismo kosu uopće nakovrčali. Za uske kovrče pročitajte upute nešto dalje u tekstu, kada će biti riječ o korištenju uvijača, tj. figara za kosu. 

Najjednostavniji postupak za uvijanje kose peglom jest da svježe opranu i suhu kosu podijelite u nekoliko dijelova, što je kosa gušća to vam je potrebno više dijelova kako bi ste si olakšali sam postupak. Zatim krenite s dijelovima odostraga, tako da kosu samo zavrnete kao kad to radimo bez razmišljanja i zatim niz dužinu zavrnutog dijela samo grijete kosu peglom. Isti postupak možete ponoviti i ako napravite pletenicu

kovrcanje-kose-peglom

Ukoliko želite postići veće kovrče koje će dulje držati i pružiti vam volumen, potrebno je nešto više vremena i strpljenja jer ćete peglom oblikovati svaki pramen, tako da ga prvo izravnate jednom, a onda presavinete oko pegle i dalje ga držeći između pločica. Svaki pramen ćete zatim izvući do vrhova.

Kada otpustite pramen iz pegle, zavinite ga oko kažiprsta u kovrču dok se ne ohladi kako biste osigurali što bolje držanje i dugotrajnost. Čitav postupak pogledajte na sljedećem video tutorialu:

Kako nakovrčati kosu figarom?

Kovrčanje kose uz pomoć uvijača ili figara je do sada najbolja tehnika jer sve što trebate je omotati pramen kose oko figara. Ipak, postoje mnoge veličine cijevi figara, ovisno želite li postići tanke i uske kovrče ili ležerne i veće kovrče. Za početnike je preporučljiva standardna veličina cijevi od 2-3 cm

Figaro također može imati hvataljku koja je prvenstveno dizajnirana da vam pomogne držati pramen kose na mjestu, no većina korisnika se slaže da su uvijači bez hvataljke jednostavniji za korištenje. 

kovrcanje-figarom

Proces kovrčanja uz pomoć uvijača za kosu započnite tako da kosu podijelite na nekoliko dijelova, ovisno o gustoći i dužini. Zatim krenite od pramenova odostraga ili od pramenova uz lice. Svaki pramen omotajte oko cijevi figara i držite nekoliko sekundi. U pravilu, za uske kovrče namotajte kosu što više i uže oko cijevi, a za ležerne i opuštene kovrče namotajte pramen samo nekoliko puta oko cijevi. 

Kosa će vrlo brzo poprimiti oblik kovrče koji želite, no preporučljivo je isprobati kovrčanje kose prije važnog događanja, pogotovo ne samo sat vremena prije nego trebate krenuti. Ovako ćete putem metode pokušaja i pogreške najbolje naučiti kakve vam kovrče odgovaraju te znati za sljedeći puta. 

Detaljnije upute za postizanje 5 vrsta kovrči pogledajte u sljedećem video tutorialu:

Kako uviti kosu na prirodan način?

Iako često pribjegavamo upravo toplinskim alatima za oblikovanje kose, oni ostavljaju našu kosu oštećenom te isušenom. Nekada je stoga poželjno pribjeći starim metodama kovrčanja poput kovrčanja vlažne kose uz pomoć “krpica” ili trake za kosu. Na ovaj način smanjujete oštećenje kose, a rezultati su čak i više postojani jer se kosu oblikuje dok je još vlažna ili tijekom noći.

Za guste kovrče, postoje dva prirodna načina na koje možete postići savršenu frizuru. Prvi način jest da kosu omotate oko komadića tkanine ili trakica čvrstih papirnatih ručnika. Kosu podijelite na nekoliko dijelova i krenite sa svakim pramenom od vrhova, motajući kosu od vrhova prema tjemenu i zatim zavežite tkaninu ili papirnatu traku u lagani čvor. Ponovite dok niste završili čitavu glavu, poput slike ispod.

prirodno-kovrcanje-kose

Sljedeći način, uz koji možete postići još gušće kovrče koje oblikom podsjećaju na “federe”, a osiguravaju bogat volumen i dugotrajnost jest da kosu svežete u pužiće na tjemenu. Krenite s vlažnom kosom koju ste već osušili do 80%. Podijelite je na 4-8 dijelova, ovisno o gustoći i željenom broju kovrča. 

Svaki dio zatim zavrnite dok se sam ne počne uvrtati oko sebe i onda ga čvrsto zavrnite do tjemena kako biste napravili malu punđu u obliku pužića i sve učvrstite gumicom ili špangicama za kosu. Ponovite postupak s ostalim dijelovima, s time da je poželjno uvrtati kosu u suprotnim smjerovima jer ćete tako postići više volumena i bolju povezanost kovrči.

kovrcanje-kose-prirodnim-putem

Zadnji način za prirodno kovrčanje kose jest da kosu omotate oko trake za kosu, čime ćete postići valovitu frizuru ležernih kovrči koje traju i do nekoliko dana, ovisno o tipu kose. Sve što vam je za ovaj postupak potrebno je traka za kosu koja vas neće stiskati, ali ni biti odviše raširena. 

Kosa može biti blago vlažna ili potpuno suha, a sve što zatim trebate jest pramen po pramen omotati oko trake za kosu. Svaki pramen će tvoriti kovrču koju kasnije možete rastvoriti na više manjih ili je ostaviti zasebno. Kada jedan pramen obavijete oko trake, priključite mu sljedeći sve dok s jedne strane ne dođete otprilike do sredine glave.

kovrcanje-kose-trakom

Završetak pramenova zatim učvrstite ukosnicom ili kopčom i krenite od pramenova kraj lica s druge strane. Postupak ponovite s druge strane i pramenove kod uha ili po potrebi dodatno učvrstite s još nekoliko ukosnica. 

Sve metode prirodnog kovrčanja kose najbolje uspijevaju ako ih napravite preko noći i ostavite tijekom spavanja do sljedećeg jutra. Time si osiguravate dulje trajanje frizure i bolje primanje samih kovrči. Ujutro samo raspustite i uredite kovrče, a po želji ih učvrstite lakom za kosu ili možda dodajte nekoliko kapi ulja/seruma kako biste zagladili odlutale dlačice.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu