Zaustavimo veterinarske inspektore u mahnitom ubijanju!

ubijanje pasa

– Afera u Ministarstvu poljoprivrede: ubili oko 50 zdravih životinja u jednom danu, danas nastavili ubijati, inspektori koriste tobožnji strah od bjesnoće da unište dva najbolja skloništa u Hrvatskoj!- poručuju Prijatelji životinja

Veterinarski inspektori

Miljenko Jurjević, Marica Cikojević i Ljerka Fučkala prošli petak ubili su oko 50 životinja u zagrebačkom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, skloništu udruge Noina arka i u domovima ljudi koji su nedavno udomili pse, a danas su nastavili s ubijanjima! Ulaze ljudima u stan govoreći da su došli samo u nadzor, a onda pred djecom koja vrište bez spomena karantene i pregleda ubijaju psa na licu mjesta!

Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se priopćenjem u kojem pravda ubijanje tobožnjom opasnosti od bjesnoće zbog šteneta koje je udomljeno prije mjesec dana iz Dumovca u Samobor. Prema zadnjim saznanjima, u dvorište gdje je štene živjelo upala je navodno bijesna lisica i ubila kokoši te prenijela štenetu bjesnoću, zbog čega je i preminulo. No, inspektori su očito zlonamjerno iskoristili smrt šteneta kao izliku za ubijanje i necijepljenih i cijepljenih životinja.

Ubijeni psi u Dumovcu

Bili su u karanteni, njihovo ponašanje i zdravlje stalno prati stručno osoblje Dumovca i nisu nikoga ugrožavali niti su predstavljali prijetnju drugim životinjama ili ljudima. Životinje nisu prošle trokratni pregled tijekom deset dana radi utvrđivanja bjesnoće niti je testirana visina antitijela, titra, na bjesnoću u njihovoj krvi, već ih je inspekcija ubila na licu mjesta. Obdukcijom dosad ubijenih životinja utvrđeno je kako nijedna nije imala bjesnoću. Usprkos tome, veterinarska inspekcija nastavlja smrtonosni pohod na zdrave životinje!

Zna li ministar poljoprivrede

Tihomir Jakovina za nezakonit napad njegovih inspektora na dva najbolja skloništa u Hrvatskoj, čiji rad je i samo Ministarstvo dosad nebrojeno puta isticalo kao primjer kako trebaju funkcionirati skloništa za napuštene životinje? Zna li za upade inspektora u domove građana i ubijanje zdravih pasa pred šokiranom djecom i obitelji? Znaju li Vlada i premijer da inspektori Ministarstva poljoprivrede zatvaranjem skloništa pod izlikom izmišljene opasnosti od bjesnoće čine nepopravljivu materijalnu štetu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, s obzirom na sredstva koja se izdvajaju za rad skloništa i činjenicu da Dumovec udomi i primi najmanje dva do tri psa dnevno?

Tko će platiti štetu

Nanesenu skloništu i to upravo sada, kada Hrvatska mora dokazati pred Europskom unijom da ispunjava uvjete za civilizirano zbrinjavanje napuštenih životinja? Imaju li veterinarski inspektori dopuštenje svojih nadređenih za svoj krvavi smrtonosni pohod na nedužne životinje i upade u domove građana? Zašto je veterinarska inspekcija ubila životinje u skloništu udruge Noina arka, koje nema dodira sa životinjama u Dumovcu? Zašto veterinarska inspekcija kontrolira rad skloništa u Dumovcu nekoliko puta više nego ‘skloništa’ gdje postoje brojna kršenja zakona i ubijanja pasa?

Prijatelji životinja

traže od Ministarstva poljoprivrede da hitno zaustavi mahniti pohod svojih inspektora na nesretne pse i sankcionira protuzakonito djelovanje inspektora. Udruga poziva građane na prosvjed u ponedjeljak, 18. lipnja 2012. u 13 sati ispred Uprave veterinarstva (Planinska ulica 2) i u utorak, 19. lipnja 2012. u 13 sati ispred Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78), a prosvjedi će se nastaviti i dalje. Traži trenutno zaustavljanje ubijanja životinja, sankcioniranje i otkaz odgovornih veterinarskih inspektora i njihovih nadređenih i poziva građane da pišu Ministarstvu poljoprivrede, Vladi i inozemnim organizacijama, kako bi se spasili ostali ugroženi psi.

Sklonište u Dumovcu

Kao institucija grada Zagreba primjer je drugim skloništima po kvaliteti svojeg rada i jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje ne ubija pse nakon 60 dana boravka u Skloništu. Djelatnici Skloništa stručno su osposobljeni i dodatnom edukacijom u inozemstvu, a o učinkovitosti njihova truda govore i broj udomljenih kastriranih i cijepljenih pasa i edukacija javnosti o odgovornom postupanju prema životinjama. Svi psi cijepljeni su protiv svih bolesti i bjesnoće nakon navršena tri mjeseca života, a djelatnici savjesno provode sve odredbe propisane zakonskim propisima.
 
Peticija za reformu veterinarske inspekcije i daljnje informacije nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu