Mogu li opeke s opušcima riješiti jedan od globalnih problema otpada?

Znanstvenici uglednog australskog sveučilišta RMIT su pokazali kako glinene opeke, pečene s dodatkom opušaka, mogu štedjeti energiju u proizvodnji, pružati bolju sposobnost toplinske izolacije i riješiti jedan od globalnih problema otpada.

Svake godine u svijetu se popuše trilijuni cigareta što rezultira milijunima tona otrovnog otpada bačenog u okoliš u obliku opušaka. Opušci imaju slabu biorazgradivost, njihovo raspadanje traje godinama, a teški metali poput arsena, kroma, nikla i kadmija, zarobljeni u filtru, prodiru u tlo i podzemne vode.

Tim znanstvenika s uglednog australskog sveučilišta RMIT na čelu s Dr. Abbas Mohajeranijem je pokazao da opeke, pečene sa samo 1% opušaka u glini, mogu smanjiti troškove proizvodnje opeke i zaštiti okoliš.

Dr Mohajerani, koji  se već dugi niz godina bavi pronalaženjem održive i praktične metode zbrinjavanja otpada od opušaka, kaže: “U svijetu se godišnje proizvede 6 trilijuna cigareta, što ostavlja oko 1,2 milijuna tona opušaka. Očekuje sa da će te brojke porasti više od 50% do 2025, prvenstveno zbog porasta broja stanovništva. Ovo istraživanje je pokazalo da bi se ugradnjom 1 posto opušaka u samo 2,5 posto svjetske proizvodnje opeke, posljedice cjelokupne svjetske proizvodnje cigareta mogle neutralizirati u potpunosti.

Više opušaka, veća ušteda

Mohajeranijev tim je otkrio da dodavanje opušaka u glinu može smanjiti utrošak energije kod pečenja opeka do 58%. Pečene opeke koje sadrže opuške su bile lakše i s boljim izolacijskim  svojstvima, što znači smanjenje troškova kućanstava za grijanje i hlađenje prostora. Ostala svojstva takvih opeka nisu bila bitno promijenjena u odnosu na klasični način proizvodnje.

Mohajerani je dalje rekao: “Ugradnja opušaka u opeke može učinkovito riješiti globalni problem njihova zbrinjavanja, bez bojazni da će štetne tvari iz recikliranih opušaka ispiranjem zagađivati okoliš. Troškovi proizvodnje takvih opeka, u smislu utroška energije, također se smanjuju. Što više opušaka se umiješa u glinu, to je veća ušteda.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu