Uputa o lijeku – Darunavir Sandoz 75 mg filmom obložene tablete

3. Kako uzimati Darunavir Sandoz

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao liječnik, ljekarnik ili medicinska sestra. Provjerite sa svojim liječnikom, ljekarnikom ili medicinskom sestrom ako niste sigurni. Čak i ako se osjećate bolje, ne prekidajte uzimanje lijeka Darunavir Sandoz i ritonavira bez da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Nakon što je terapija započela, dozu ili oblik doziranja lijeka ne smijete mijenjati, a terapija se ne smije prekinuti bez da Vam je to savjetovao liječnik.

Doza za djecu u dobi od 3 godine i više, težine najmanje 15 kilograma, koja prethodno nisu uzimala antiretrovirusne lijekove (to će odrediti liječnik Vašeg djeteta)

Liječnik će odrediti pravu dozu koja se uzima jedanput na dan na temelju težine djeteta (vidjeti tablicu ispod). Ova doza ne smije prekoračiti preporučenu dozu za odrasle, što je 800 miligrama lijeka Darunavir Sandoz zajedno sa 100 miligrama ritonavira jedanput na dan. Liječnik će Vas informirati koliko Darunavir Sandoz tableta i koliko ritonavira (kapsula, tableta ili otopine) dijete mora uzeti.

Doza za djecu u dobi od 3 godine starosti i više, težine najmanje 15 kilograma koja su prethodno uzimala antiretrovirusne lijekove (to će odrediti liječnik Vašeg djeteta)

Liječnik će odrediti pravu dozu na osnovi tjelesne težine djeteta (vidjeti tablicu ispod). Liječnik će odrediti je li za dijete prikladno doziranje od jedanput na dan ili dva puta na dan. Ova doza ne smije prijeći preporučenu dozu za odrasle, koja je 600 miligrama lijeka Darunavir Sandoz zajedno sa 100 miligrama ritonavira dva puta na dan ili 800 miligrama lijeka Darunavir Sandoz zajedno sa 100 miligrama ritonavira jedanput na dan. Liječnik će odrediti koliko tableta lijeka Darunavir Sandoz i koliko ritonavira (kapsula, tableta ili otopine) dijete mora uzimati. Dostupne su i tablete drugih jačina, pa Vam liječnik može propisati odreĎenu kombinaciju tableta kojom će biti dosegnut odgovarajući režim doziranja.

Za djecu od 12 ili više godina težine najmanje 40 kilograma, liječnik Vašeg djeteta će odredit može li se uzimati dozu lijeka Darunavir Sandoz od 800 miligrama jedanput na dan. To se ne može primijeniti s ovim tabletama od 75 miligrama ili 600 miligrama. Dostupne su i druge jačine darunavira.

Upute za djecu

 • Dijete uvijek mora uzimati lijek Darunavir Sandoz zajedno s ritonavirom. Darunavir Sandoz ne može pravilno djelovati bez ritonavira.
 • Dijete mora uzimati odgovarajuće doze lijeka Darunavir Sandoz i ritonavira dva puta na dan ili jedanput na dan. Ako je Darunavir Sandoz propisan dva puta na dan dijete mora uzeti jednu dozu ujutro, a jednu dozu navečer. Liječnik Vašeg djeteta će odrediti prikladni režim doziranja za Vaše dijete.
 • Dijete mora uzimati lijek Darunavir Sandoz s hranom. Darunavir Sandoz ne može pravilno djelovati bez hrane. Vrsta hrane nije važna.
 • Dijete mora progutati tablete s pićem poput vode ili mlijeka.

Doza za odrasle koji prije nisu uzimali antiretrovirusne lijekove (to će odrediti Vaš liječnik)

Trebat ćete drugačiju dozu lijeka Darunavir Sandoz koja se ne može postići tabletama od 75 miligrama ili 600 miligrama. Darunavir je dostupan i u drugim jačinama.

Doza za odrasle koji su već prije uzimali antiretrovirusne lijekove (to će odrediti Vaš liječnik)

Doza je:

 • 600 miligrama lijeka Darunavir Sandoz (1 tableta koja sadrži 600 miligrama lijeka Darunavir Sandoz) zajedno sa 100 miligrama ritonavira dva puta na dan.

ILI

 • 800 miligrama lijeka Darunavir Sandoz (1 tableta koja sadrži 800 miligrama lijeka Darunavir Sandoz) zajedno sa 100 miligrama ritonavira jedanput na dan. Tablete lijeka Darunavir Sandoz od 800 miligrama treba primjenjivati samo da se dosegne režim doziranja od 800 miligrama jedanput na dan. Molimo da se posavjetujete sa svojim liječnikom koja je doza za Vas odgovarajuća.

Upute za odrasle

 • Lijek Darunavir Sandoz uvijek uzimajte zajedno s ritonavirom. Darunavir Sandoz ne može pravilno djelovati bez ritonavira.
 • Ujutro uzmite 600 miligrama lijeka Darunavir Sandoz zajedno sa 100 miligrama ritonavira.
 • Navečer uzmite 600 miligrama lijeka Darunavir Sandoz zajedno sa 100 miligrama ritonavira.
 • Lijek Darunavir Sadnoz uzimajte s hranom. Darunavir Sandoz ne može pravilno djelovati bez hrane. Vrsta hrane nije važna.
 • Progutajte tablete s pićem poput vode ili mlijeka.
 • Tablete lijeka Darunavir Sandoz od 75 miligrama namijenjene su za primjenu kod djece, ali ih u nekim slučajevima mogu uzimati i odrasli.

Otvaranje sigurnosnog zatvarača za djecu

Plastična bočica ima sigurnosni zatvarač za djecu i treba ju otvarati na sljedeći način: Pritisnite plastični zatvarač s navojem prema dolje dok ga okrećete u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Uklonite zatvarač.

Ako uzmete više lijeka Darunavir Sandoz nego što ste trebali

Odmah kontaktirajte Vašeg liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru

Ako ste zaboravili uzeti lijek Darunavir Sandoz

Ako primijetite da niste uzeli lijek unutar 6 sati, tablete morate uzeti odmah, uvijek s ritonavirom i hranom. Ako primijetite da ste propustili uzeti lijek nakon 6 sati, preskočite propuštenu dozu i uzmite iduću dozu u sljedećem redovnom terminu za uzimanje lijeka. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Nemojte prestati uzimati lijek Darunavir Sandoz bez prethodnog razgovora s liječnikom.

HIV terapija može poboljšati Vaš osjećaj zdravstvenog stanja. Čak i ako se osjećate bolje, nemojte prestati uzimati lijek Darunavir Sandoz. Najprije razgovarajte sa svojim liječnikom. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se Vašem liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri.

4. Moguće nuspojave

Tijekom terapije HIV-a moguće je povećanje tjelesne težine i povišenje razine lipida i glukoze u krvi. To je djelomično povezano s poboljšanim zdravljem i stilom života, dok je u slučaju lipida u krvi katkad povezano i s lijekovima za liječenje HIV-a. Vaš liječnik će obaviti provjeru tih promjena. Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se neće javiti kod svakoga.

Obavijestite liječnika ako dobijete bilo koju od sljedećih nuspojava

Bile su prijavljene tegobe s jetrom, koje ponekad mogu biti teške. Prije početka liječenja lijekom Darunavir Sandoz liječnik Vam treba napraviti krvne pretrage. Ako imate infekciju kroničnim hepatitisom B ili C, liječnik Vam češće treba provjeravati krvnu sliku, jer imate povećanu mogućnost razvoja tegoba s jetrom. Razgovarajte sa Vašim liječnikom o znakovima i simptomima poremećaja vezanih s jetrom. Oni mogu uključiti žutu boju kože ili bjeloočnica, tamnu mokraću (boje čaja), blijedu stolicu (rad crijeva), mučninu, povraćanje, gubitak apetita ili bol, probadanje ili osjetljivost na desnoj strani u predjelu ispod rebara.

Kožni osip (češće se javlja u kombinaciji s raltegravirom), svrbež. Osip je obično blag do umjeren. Osip na koži može biti i simptom rijetkog teškog stanja. Stoga je važno kontaktirati liječnika ako se pojavi osip. Liječnik će Vam savjetovati što učiniti vezano uz pojavu simptoma i morate li prestati s uzimanjem lijeka Darunavir Sandoz.

Ostale klinički značajne teške nuspojave bile su šećerna bolest (često) i upala gušterače (manje često).

Vrlo česte nuspojave (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba)

Česte nuspojave (mogu se javiti u do 1 na 10 osoba)

 • povraćanje, mučnina, bol u trbuhu ili nadutost trbuha, probavne tegobe, vjetrovi
 • glavobolja, umor, omaglica, omamljenost, utrnulost, trnci ili bolovi u rukama ili stopalima, gubitak snage, poteškoće sa snom.

Manje česte nuspojave (mogu se javiti u do 1 na 100 osoba)

 • bol u prsnom košu, promjene u elektrokardiogramu, brzi otkucaji srca
 • smanjena ili nenormalna osjetljivost kože, mravci i trnci, poremećaj pažnje, gubitak pamćenja, problemi s ravnotežom
 • otežano disanje, kašalj, krvarenje iz nosa, nadraženost grla
 • upala želuca ili usta, žgaravica, dizanje želuca, suha usta, nelagoda u trbuhu, zatvor, podrigivanje
 • zatajenje bubrega, bubrežni kamenci, otežano mokrenje, često ili prekomjerno mokrenje, katkad i noću
 • koprivnjača, teško oticanje kože i drugih tkiva (najčešće usnica ili očiju), ekcem, prekomjerno znojenje, noćno znojenje, gubitak kose, akne, ljuskasta koža, obojenje noktiju
 • bolovi u mišićima, grčevi u mišićima ili slabost, bolovi u udovima, osteoporoza
 • usporavanje funkcije štitnjače, može se vidjeti iz rezultata krvnih pretraga
 • povišeni krvni tlak, crvenilo uz osjećaj vrućine
 • crvene ili suhe oči
 • vrućica, oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine, opća slabost, razdražljivost, bol
 • simptomi infekcije, herpes simpleks
 • erektilna disfunkcija, povećanje dojki
 • teškoće sa spavanjem, pospanost, depresija, tjeskoba, abnormalni snovi, smanjeni spolni nagon.

Rijetke nuspojave (mogu se javiti u do 1 na 1000 osoba)

 • reakcija koja se naziva DRESS [teški osip, koji može biti praćen vrućicom, umorom, oticanjem lica ili limfnih čvorova, povišenjem eozinofila (vrsta bijelih krvnih stanica), učincima na jetru, bubreg ili pluća]
 • srčani udar, spori otkucaji srca, osjećaj lupanja srca
 • poremećaj vida
 • zimica, osjećaj da nešto nije u redu
 • osjećaj smetenosti ili dezorijentacije, promijenjeno raspoloženje, nemir
 • nesvjestica, epileptički napadaji, promjene ili gubitak okusa
 • ranice u ustima, povraćanje krvi, upala usnica, suhe usnice, obložen jezik
 • curenje nosa
 • oštećenja kože, suha koža
 • ukočenost mišića ili zglobova, bolovi u zglobovima s ili bez upale
 • promjene nekih vrijednosti stanica ili kemijskih nalaza u Vašoj krvi. To se može vidjeti iz rezultata krvnih pretraga i/ili pretraga mokraće. Vaš će Vam liječnik to pojasniti. Primjer je porast broja nekih bijelih krvnih stanica.

Neke su nuspojave tipične za lijekove protiv HIV-a koji spadaju u istu skupinu kao i Darunavir Sandoz. To su:

 • bol u mišićima, osjetljivost na dodir ili slabost. U rijetkim slučajevima ovi su poremećaji mišića bili ozbiljni.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti Vašeg liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u  Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2 3

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu