Tonocardin tablete – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
DA

Primjena:
Antihipertenzivi

Opis

 

Sastav

Jedna tableta sadržava 2 mg, odnosno 4 mg doksazosina* u obliku mesilata.

* aktivna supstancija PFIZER

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, laktoza. Farmaceutski oblik i veličina pakovanja tablete; 20 tableta.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Aktivna sastavnica u Tonocardinu je doksazosin. Doksazosin je antihipertenzivni lijek. Primjenom doksazosina u hipertenzivnih bolesnika postiže se klinički signifikantno smanjenje krvnog tlaka koje je rezultat smanjenja sustavnog vaskularnog otpora.

Smatra se da svoj vazodilatacijski učinak ostvaruje selektivnom i kompetitivnom blokadom postsinaptičkih alfa-1-adrenergičnih receptora u krvnim žilama.

Doziranjem jedanput na dan, klinički se signifikantno smanjenje krvnog tlaka održava tijekom čitavog dana i tijekom 24 sata nakon uzimanja lijeka. Krvni se tlak smanjuje postupno; najveće se smanjenje tlaka obično događa 2-6 sati nakon uzimanja lijeka. Osim smanjenja krvnog tlaka,

Tonocardin djeluje na lipide u krvi, uzrokujući signifikantno smanjenje ukupnih triglicerida i ukupnog kolesterola.

Primjenom Tonocardina u bolesnika sa simptomatskom benignom hiperplazijom prostate postiže se signifikantno poboljšanje urodinamike i simptoma. Smatra se da je učinak u benignoj hiperplaziji prostate rezultat selektivne blokade alfa-adrenergičnih receptora u mišićnoj stromi i kapsuli prostate, te u vratu mokraćnog mjehura.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama)

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Hipertenzija

Tonocardin je indiciran u liječenju hipertenzije i može poslužiti kao početni lijek za kontrolu krvnog tlaka u većine bolesnika. U bolesnika koji nisu adekvatno kontrolirani jednim antihipertenzivnim lijekom, doksazosin se može primijeniti u kombinaciji s ostalim lijekovima, npr. s tiazidnim diuretikom, blokatorom beta-adrenergičnih receptora, kalcijevim antagonistima ili inhibitorima konvertaze angiotenzina.

Benigna hiperplazija prostate

Tonocardin je također indiciran u liječenju otežanog mokrenja i simptoma povezanih s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Doksazosin se može koristiti u hipertenzivnih ili normotenzivnih bolesnika s benignom hiperplazijom prostate. Dok promjene krvnog tlaka u normotenzivnih bolesnika s benignom hiperplazijom prostate nisu klinički signifikantne, u bolesnika s hipertenzijom i benignom hiperplazijom prostate, oba se stanja učinkovito liječe monoterapijom doksazosinom.

Doziranje i način uporabe

Tonocardin se može uzimati ujutro ili navečer.

Hipertenzija

Puni raspon doziranja Tonocardina je 1-16 mg na dan. Liječenje se preporučuje započeti s 1 mg jedanput na dan tijekom jednog ili dva tjedna. Navedena se doza nakon toga može povećati na 2 mg na dan tijekom narednih jednog ili dva tjedna. Ako je potrebno, dnevna se doza nadalje može postupno povećavati u sličnim vremenskim razmacima 4 mg, 8 mg ili 16 mg na dan, ovisno o bolesnikovu odgovoru na liječenje, kako bi se postiglo željeno sniženje krvnog tlaka. Uobičajena je doza 2 do 4 mg jedanput na dan.

Benigna hiperplazija prostate

Početna doza Tonocardina iznosi 1 mg jedanput na dan. Ovisno o urodinamici i simptomima benigne hiperplazije prostate svakog pojedinog bolesnika, doza se nadalje može povećati na 2 mg, a zatim na 4 mg, sve do najveće preporučene doze od 8 mg na dan. Preporučeno razdoblje titriranja je 1-2 tjedna. Uobičajena preporučena doza iznosi 2 do 4 mg jedanput na dan.

Predoziranje

Ako se pri predoziranju pojavi hipotenzija, bolesnika treba smjestiti u ležeći položaj s glavom naniže. Ako ustreba, u pojedinačnim se slučajevima primjenjuju ostale suportivne mjere. Budući da se doksazosin velikim dijelom veže za plazmatske bjelančevine, dijaliza nije indicirana.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Tonocardin je kontraindiciran u bolesnika s poznatom preosjetljivošću na kinazoline.

Posebna upozorenja

Doksazosin s oprezom valja primjenjivati u bolesnika s dokazano smanjenom jetrenom funkcijom. Ne postoje podaci o uporabi Tonocardina u djece i u osoba mlađih od 16 godina. Bolesnici koji upravljaju strojevima i motornim vozilima trebaju biti oprezni. Tonocardin može umanjiti njihovu sposobnost sigurnog upravljanja strojevima i motornim vozilima, posebice u početku liječenja.

Trudnoća i dojenje

Budući da nema adekvatnih i dobro kontroliranih studija u trudnica i dojilja, neškodljivost doksazosina tijekom trudnoće i dojenja još nije utvrđena. Zbog toga tijekom trudnoće i dojenja doksazosin valja primjenjivati samo kada je prema liječnikovu mišljenju, potencijalna korist veća od rizika.

Nuspojave

Nuspojave koje doksazosin može uzrokovati su omaglica, posebice prilikom ustajanja iz sjedećeg ili ležećeg položaja, vrtoglavica, glavolja, umor/pospanost, slabost, edemi stopala ili potkoljenica, mučnina, začepljenost nosa i/ili curenje iz nosa (rinitis). Iznimno su rijetki slučajevi inkontinencije mokraće. Prijavljeni su izolirani slučajevi bolne perzistentne erekcije penisa.

Ove su nuspojave obično blage, te obično prolaze s nastavkom liječenja. Ako ove nuspojave uzrokuju probleme ili traju dulje od jednog tjedna, valja obavijestiti liječnika.

Također su prijavljeni slučajevi kožnog osipa, svrbeža, promjena krvne slike (trombocitopenija, leukopenija), sklonost krvarenju i zamagljen vid. U bolesnika s hipertenzijom koji su se liječili Tonocardinom prijavljene su slijedeće nuspojave koje ne trebaju biti uzrokovane lijekom: bol u prsima, osjećaj ubrzanog srčanog rada i moždani udar. U navednim slučajevima odmah valja obavijestiti liječnika.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Većina se doksazosina veže za bjelančevine plazme. In vitro ispitivanja humane plazme su pokazala da doksazosin nema utjecaja na vezivanje digoksina, varfarina, fenitoina ili indometacina za bjelančevine plazme. Doksazosin je klinički primjenjivan bez štetnih interakcija s tiazidnim diureticima, furosemidom, blokatorima beta-adrenergičnih receptora, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, antibioticima, oralnim hipoglikemicima, urikozuricima i antikoagulansima.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tonocardin, tonocardin tablete, tonokardin, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu