Synopen ampule – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
DA

Primjena:
Antihistaminici za sustavnu primjenu

Opis

Sastav

1 ampula sadržava 20 mg kloropiramin klorida.

Pomoćne tvari: voda za injekcije.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Otopina za injekciju; 10 ampula po 2 ml otopine

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Synopen sadržava kloropiramin, antihistaminik jakog djelovanja. Antihistaminsko djelovanje kloropiramin ostvaruje natjecanjem s histaminom za H1-stanične receptore efektorske stanice, prevenirajući i antagonizirajući na taj način većinu farmakoloških učinaka histamina. Kao kompetitivni antagonist histamina kloropiramin smanjuje tonusMišićna napetost. glatkog mišićja suzbijajući učinke histamina na kapilareKrajnji ogranci krvnih žila, promjera od 10-14 mikrona, vrlo tanke stijenke (oko 1 mikron) preko koje se odvija izmjena plinova. kože i sluznice. Djeluje i antipruritički, lokalno anestetski, vazokonstriktorno i središnje sedativno.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u zdravstvenim ustanovama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.

Čuvati pri temperaturi do 25 °C.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Synopen je indiciran u liječenju akutnih alergijskih reakcija, posebice ranih gdje se oslobađa velika količina histamina: urtikarija, angioedem, preosjetljivost uzrokovana lijekovima, ubodi insekata, serumska bolest, polenoza.

Intravenska ili intramuskularna primjena Synopena je posebice učinkovita, pa se u kombinaciji s ostalim lijekovima rabi u liječenju anafilaktičkog šoka.

Doziranje

Kloropiramin se primjenjuje polagano intravenski ili duboko intramuskularno.

Odrasli: 1 ampula polagano intravenski ili intramuskularno do triput na dan

Djeca: 1/2 – 1 ampula polagano intravenski ili intramuskularno.

Predoziranje

Znakovi predoziranja nakon sustavne primjene su u odraslih posljedica depresije središnjeg živčanog sustava (pospanost, koma, konvulzije do prestanka disanja ili kardiovaskularnog kolapsa), a u djece pretežno stimulacije središnjeg živčanog sustava (uzbuđenost, ataksija, tremor, konvulzije, psihoza, halucinacije, hiperpireksija).

Liječenje je simptomatsko i suportivno. Konvulzije se suzbijaju diazepamom, u slučaju hipotenzije primjenjuju se vazopresori, a po potrebi kisik i tekućine intravenski.

Mjere opreza

Zbog moguće inhibicije histaminskog odgovora u koži, kloropiramin može uzrokovati lažno-negativne rezultate kožnih testova s ekstraktima alergena.

Kontraindikacije

Synopen je kontraindiciran u osoba preosjetljivih na kloropiramin. Primjena je Synopena kontraindicirana u novorođenčadi i nedonoščadi, a zbog mogućih nuspojava u dojenčeta, također i u dojilja. Posebna upozorenja

Synopen s oprezom valja primjenjivati u bolesnika s epilepsijom i u težih srčanih bolesnika, kao i u bolesnika s glaukomom uskog ugla, retencijom mokraće, hiperplazijom prostate i piloroduodenalnom opstrukcijom.

U djece se primjena Synopen injekcija ne preporučuje, osim u slučaju po život opasnih alergijskih reakcija.

Stariji bolesnici su osjetljiviji na sedativne učinke antihistaminika te u njih Synopen valja primjenjivati s oprezom. Zbog sedativnog učinka Synopen može smanjiti psihofizičke sposobnosti pa bolesnike koji upravljaju vozilima ili strojevima na to valja upozoriti.

Trudnoća i dojenje

Synopen se tijekom trudnoće primjenjuje samo ako je nužno. U dojilja je kontraindiciran.

Nuspojave

Najčešća je nuspojava sedacija koja može varirati od blage pospanosti do dubokog sna te umor i iscrpljenost, osobito u starijih osoba.

Kao paradoksna reakcija moguća je stimulacija središnjeg živčanog sustava (nesanica, uzbuđenje, nemir, iritabilnost), posebice u djece.

Moguća je fotoosjetljivost te rijetko reakcije preosjetljivosti, posebice kožne (osip). Rjeđe su nuspojave vrtoglavica, pomanjkanje koordinacije te zamagljen vid i suhoća usta. Vrlo je rijetka hipotenzija i mišićna slabost.

Iznimno se može pojaviti depresija koštane srži. Od nuspojava u probavnom sustavu se mogu pojaviti mučnina, povraćanje, proljev i opstipacija.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Tijekom istodobne primjene alkohola, te barbiturata, sedativa ili ostalih depresora središnjeg živčanog sustava s kloropiraminom depresorni se učinak na središnji živčani sustav može pojačati.

Napomene

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet PLIVA d.d.

Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb,
Hrvatska Proizvođači PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska i NOVARTIS, Basel, Švicarska u suradnji

Članak uređen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: synopen ampule, synopen injekcija, synopen ampula, synopen injekcije, synopen tablete, synopen amp, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Synopen ampule – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.