Novocef tablete (500 mg) – uputa o lijeku

novocef tablete

Proizvođač:

Pliva

Samo na recept?

DA

Primjena:

Cefalosporini

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 film tableta sadržava 125 mg, 250 mg, odnosno 500 mg cefuroksima u obliku aksetila.* * aktivna supstancija GlaxoSmithKline
Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, kroskarmeloza natrij, hipromeloza, propilen glikol, metil parahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat, titan dioksid (E 171), natrij benzoat.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

film tablete; 10 film tableta

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Cefuroksim je polusintetski cefalosporinski antibiotik, koji je, obzirom na antimikrobni spektar i rezistenciju na bakterijske beta-laktamaze, svrstan u drugu generaciju cefalosporina. Djelovanje mu je baktericidno, slično kao i kod ostalih beta laktamskih antibiotika, što pokazuje da se liza bakterijske stijenke događa nakon vezanja cefuroksima na specifične PBP (penicillin binding proteins) receptore na staničnoj stijenci bakterije.

Antibakterijsko djelovanje cefuroksima je posljedica inhibicije sinteze mukopeptida u staničnoj stijenci bakterije . Cefuroksim djeluje na većinu Gram pozitivnih aerobnih bakterija: Staphylococcus aureus (uključujući sojeve koji proizvode penicilinazu, ali ne i sojeve koji su meticilin rezistentni), S. epidermidis, Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, B-tip streptokoka (Streptococcus agalactiae).

Gram-negativne aerobne bakterije osjetljive na cefuroksim su: Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae (uključujući sojeve rezistentne na ampicilin), Haemophilus parainfluenzae, Escherichia coli , Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Providentia rettgeri, Neisseria gonorrhoeae (uključujući sojeve koji proizvode penicilazu), N. meningitidis i Salmonella spp., a od anaeroba Clostridium spp. i Fusobacterium spp. Clostridium difficile i najveći broj sojeva Bacteroides fragilisa rezistentni su na cefuroksim.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Novocef je indiciran u lječenju infekcija dišnog sustava, kože i mekih tkiva te genitourinarnog sustava uzrokovanim mikroorganizmima osjetljivim na cefuroksim, kada je potrebna oralna primjena. Indiciran je u liječenju infekcija gornjih dišnih puteva (tonzilitis, sinusitis, otitis media), donjih dišnih puteva (akutni bronhitis,/+/ akutna egzacerbacija kroničnog bronhitisa, pneumonija), infekcija mokraćnog sustava (cistitis, pijelonefritis), infekcija kože i mekih tkiva (furunkuloza, impetigo, pioderma), te akutnog, nekompliciranog gonokoknog uretritisa i cervicitisa.

Doziranje

Odrasli
U većini infekcija doza je 1 tableta od 250 mg dvaput na dan. U bolesnika s upalom pluća doza je 1 tableta od 500 mg dvaput na dan. U bolesnika s infekcijama donjih mokraćih puteva doza je 1 tableta od 125 mg dvaput na dan. U liječenju nekomplicirane gonoreje jednokratno se uzimaju 2 tablete po 500 mg ili 4 tablete po 250 mg.

Djeca
U većini infekcija daje se 1 tableta po 125 mg dvaput na dan, osim kod akutne upale srednjeg uha i ostalih ozbiljnijih infekcija kad se preporučuje doza od 250 mg dvaput na dan. U bolesnika na hemodijalizi potrebno je na kraju svake hemodijalize dodati 250-500 mg cefuroksima.PredoziranjePredoziranje cefalosporinima može izazvati nadražaj središnjeg živčanog sustava koji se može očitovati konvulzijama. Preporučuje se provesti simptomatsko liječenje. Hemodijaliza i peritonealna dijaliza su se pokazale učinkovitima u snižavanju koncentracije lijeka u krvi.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Preosjetljivost na cefalosporinske antibiotike. Porfirija.

Posebna upozorenja

Bolesnike preosjetljive na penicilinske antibiotike valja pozorno nadzirati osobito ako u anamnezi postoji anafilaktička reakcija na penicilin, zbog moguće unakrsne preosjetljivosti. Pri uobičajenom doziranju u bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom nije potrebna prilagodba doze; u bolesnika s jače oštećenom bubrežnom funkcijom doze Novocefa treba prilagoditi klirensu kreatinina.

Tablete Novocefa se ne smiju drobiti, pa nisu namijenjene djeci koja ne mogu uzimati lijek u obliku tablete.

Trudnoća i dojenje

Iako štetno djelovanje cefuroksima na plod nije dokazano, u prvom tromjesečju trudnoće treba procijeniti opravdanost njegove primjene. Budući da se izlučuje u mlijeku, tijekom dojenja potreban je oprez.

Nuspojave

Mogu se pojaviti probavni poremećaji (mučnina, povraćanje, proljev) i glavobolja. Reakcije preosjetljivosti su rijetke. Novocef, poput ostalih antibiotika široka spektra djelovanja, iako veoma rijetko, može uzrokovati pseudomembranozni kolitis na koji valja posumnjati u bolesnika koji tijekom ili nakon liječenja antibioticima dobiju jaki proljev. U tom slučaju bolesnik treba potražiti liječničku pomoć.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Antacidi i ostali lijekovi koji umanjuju kiselost želučanog soka mogu umanjiti postprandijalnu apsorpciju, a time i bioraspoloživost cefuroksima. U bolesnika koji primaju jake diuretike (furosemid) ili aminoglikozide Novocef zbog mogućeg oštećenja bubrežne funkcije treba primjenjivati s oprezom. Cefuroksim, kao i ostali cefalosporini, može uzrokovati lažno pozitivni nalaz Coombsovog testa, a rezultati određivanja glukoze neenzimatskim metodama mogu biti nepouzdani.

Napomene

PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49,
10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: novocef, cefuroksim, novocef antibiotik, novocef 500, novocef 500 mg, novocef tablete, novocef cijena, novocef nuspojave, novocef u trudnoći, neocef, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Novocef tablete (500 mg) – uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.