Metopran tablete – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?
DA

Primjena:
antiemetik

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Što Metopran sadržava

1 tableta sadržava 10 mg metoklopramid-klorida.
Pomoćne tvari: mikrokristalinična celuloza, laktoza monohidrat.

Pakovanje

40 (4×10) tableta u blister pakovanju (PVC/Al), u kutiji.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se na liječnički recept u ljekarnama.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju.

Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Lijek treba čuvati na temperaturi do 25ºC. Lijek treba čuvati izvan dohvata djeci.

Primjena

Što je Metopran i zašto se primjenjuje

Metoklopramid je propulziv (povećava pokretljivost probavnoga sustava), spada u skupinu lijekova za liječenje funkcionalnih poremećaja probavnoga sustava. Metopran se primjenjuje u slučaju:

 • smanjene aktivnosti gastrointestinalnoga sustava (dijabetička gastropareza, postkirurška gastrična staze i nadutost, funkcionalna distonija) te gastroezofagealna refluksna bolest i žgaravica.
 • postoperativna mučnina i povraćanje, kao i mučnina i povraćanje izazvani kemoterapijom, zračenjem i narkotičkim analgeticima te različitim poremećajima u probavnome sustavu (uremija, karcinom gastrointestinalna sustava, gastritis, ulkus, nepodnošljivost različitih lijekova).
 • olakšavanje intubacijskih postupaka za vrijeme radioloških pretraga crijeva, kao i za pražnjenje želuca prije hitne anestezije te kod poroda.

Doziranje

Kako primjeniti Metopran

Slijedite navedene upute, osim ako vam liječnik nije dao druge upute. Liječnik će vas uputiti koliko dugo trebate uzimati Metopran. Nemojte prekinuti liječenje prije vremena čak i ako su se simptomi brzo povukli, s obzirom da se mogu ponovno javiti.

Odrasli

Metopran tablete trebate progutati uz pomoć tekućine.

U liječenju gastroezofagealna refluksa i diabetičke gastropareze preporučuje se doza od 10 mg (1 tableta), 3-4 puta na dan, 30 minuta prije jela. Uz liječenje citostaticima daje se 1-2 mg/kg tjelesne težine, 3 puta na dan.

U osoba starijih od 65 godina preporučuje se doza od 0,5 mg/kg tjelesne mase, 3 puta na dan. Budući da se metoklopramid izlučuje uglavnom urinom u bolesnika sa zatajenjem bubrežne funkcije (klirens kreatinina < 40 ml/min) preporučuje se smanjenje doze na 50 % uobičajene preporučene doze.

U bolesnika s oštećenjem jetre također se preporučuje smanjenje doze na 50 % uobičajene preporučene doze.

Djeca

Ukupna doza metoklopramida ne smije prelaziti 0,5 mg/kg tjelesne težine na dan. Liječenje metoklopramidom duže od 4-12 tjedana treba posebno ocijeniti s obzirom na klinički učinak.

Ako ste uzeli više Metoprana nego što ste trebali

Ako ste uzeli više Metoprana nego što bi smjeli, odmah se javite liječniku ili ljekarniku. Simptomi koji se mogu javiti: pospanost, dezorijentiranost, ekstrapiramidni sindrom, tjeskoba, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, povraćanje, konstipacija, slabost, hipotenzija, suha usta. U dojenčadi i male djece mogu se javiti generalizirane konvulzije i methemoglobinemija.

Liječenje uključuje simptomatske i suportivne mjere.

Specifični antidot ne postoji, no tvari s središnjim antikolinergičkim učinkom (difenhidramin, benztropin) mogu biti od koristi za sprečavanje ekstrapiramidnoga sindroma.

Ukoliko se radi o akutnoj ingestiji potrebno je provesti mjere ispiranja želuca.

U bolesnika bez svijesti ispiranje želuca treba provesti uz prethodnu endotrahealnu intubaciju. Simptomi predoziranja se spontano povlače tijekom naredna 24 sata. U slučaju methemoglobinemije primjenjuje se metilensko modrilo. Hemodijaliza ili peritonealna dijaliza ne dovode do pojačane eliminacije metoklopramida. Ako imate navedene simptome potražite liječničku pomoć.

Ako propustite uzeti Metopran

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu! Uzmite lijek što prije i onda nastavite uzimati lijek prema uobičajenom rasporedu. Međutim, ako vam je ostalo nekoliko sati do sljedeće doze, nemojte uzeti propuštenu nego pričekajte vrijeme za sljedeću dozu.

Mjere opreza

PRIJE PRIMJENE METOPRAN TABLETA

Ne smijete koristiti Metopran

 • ako ste alergični na metoklopramid ili bilo koji sastojak lijeka.
 • ako imate mehaničku opstrukciju ili perforaciju, krvarenje ili ste imali kirurški zahvat na probavnom sustavu (stimulacija pokretljivosti bi mogla dovesti do teških oštećenja probavnoga sustava).
 • ako imate feokromocitom (može uzrokovati hipertenzivnu krizu stimulacijom lučenja katekolamina).
 • ako imate konvulzivni poremećaj (može povećati učestalost i težinu napadaja).
 • ako uzimate lijekove s visokim afinitetom u izazivanju ekstrapiramidnoga sindroma (fenotiazini, butirofenoni).

Potreban je oprez

 • ako bolujete od depresije i imate suicidalne ideje.
 • ako bolujete od Parkinsonove bolesti (može uzrokovati pogoršanje parkinsonizma).
 • ako imate oštećenu funkciju bubrega.
 • ako imate oštećenu funkciju jetre.
 • ako imate povišeni krvni tlak.
 • ako ste alergični na prokainamid (metoklopramid mu je strukturno sličan).
 • ako imate tumor dojke (metoklopramid povećava sekreciju prolaktina).

Potrebno je izbjegavati korištenje alkohola dok se primjenjuje metoklopramid jer se može javiti pospanost, poremećaj motorne koordinacije i mentalna konfuzija. Javljanje ekstrapiramidnih reakcija je znatno češće u djece i mladih.

Trudnoća

Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije primjene Metoprana! Metoklopramid se primjenjuje samo u prijeko potrebnim slučajevima, uz pažljiv nadzor liječnika, posebno tijekom prvoga trimestra trudnoće.

Dojenje

Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije primjene Metoprana! Metoklopramid se izlučuje u mlijeko te se dojenje ne preporučuje.
Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Metoklopramid može poremetiti sposobnost mentalne koncentracije ili fizičke koordinacije. Stoga ako upravljate vozilima i strojevima ili radite na visini potreban je pojačani oprez. Preporučuje se da izbjegavate navedene aktivnosti najmanje 2 sata od primjene lijeka. (Vidjeti Potreban je oprez)

Moguće nuspojave

Kao i svi ostali lijekovi i Metopran može dovesti do nuspojava. Metoklopramid primjenjen u uobičajenoj dozi (30-40 mg/dan) ima blage i prolazne nuspojave (prekidom liječenja ili smanjenjem doze). Incidencija nuspojava je povezana s dozom i trajanjem liječenja. Lijek dobro prolazi krvno-moždanu barijeru te velik dio nuspojava (12-24%) nastaje radi centralnoga antidopaminergičkoga djelovanja.

SŽS nuspojave

Pospanost, tjeskoba, umor, klonulost, nešto rjeđe nesanica, glavobolja i vrtoglavica. U 1-9% bolesnika se javlja ekstrapiramidni sindrom. Najčešće se manifestira kao osjećaj motornog nemira (akatizija), praćen s tjeskobom i disforijom.

Akatizija je reverzibilna te nestaje po prekidu liječenja. U starijih osoba, naročito u žena (u slučaju dugotrajne primjene) može se javiti tardivna diskinezija koja se manifestira okulobukolingvalnim diskinetskim pokretima.

Dugotrajna uporaba metoklopramida povećava mogućnost javljanja parkinsonizma s tremorom, rigiditetom i akinezijom, a posebice je incidencija veća u osoba starije dobi te u bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega.

Distonije, uključujući trizmus, tortikolis, facijalne spazme, opistotonus i okulogirne krize javljaju se češće u mladih i djece, no rjeđe nego akatizija.

Ostale nuspojave

Mučnina, proljev, zatvor, bolovi u trbuhu, dispepsija, nadutost), kserostomiju (suhoća usta nastala zbog poremećene sekrecije sline), reakcije preosjetljivosti (bronhospazam, urtikarija, osip).

Vrlo rijetko može uzrokovati angioedem ili periorbitalni edem, smetnje vida i hematološke nuspojave (agranulocitoza, neutropenija, leukopenija). Metoklopramid je snažan stimulator sekrecije prolaktina u oba spola te uzrokuje hiperprolaktinemiju sa sekundarnom pojavom galaktoreje, ginekomastije, poremećajima menstruacije i erekcijskom disfunkcijom. Također, rijetka je incidencija javljanja hipotenzije ili hipertenzije, poremećaja srčanoga ritma). Ako zapazite bilo koju reakciju koja nije opisana u ovoj uputi, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Uporaba s drugim lijekovima

Obavijestite liječnika ili ljekarnika ako koristite ili ste nedavno koristili neke druge lijekove, pa i one lijekove koje vam nije propisao liječnik. Metoklopramid može imati aditivan učinak ako se primjeni istodobno s depresorima SŽS-a (opijatni i drugi analgetici, barbiturati ili drugi sedativi, anestetici, alkohol) te je nužan oprez kako bi se izbjegla prekomjerna sedacija. Učinak metoklopramida na pokretljivost probavnoga sustava može biti poništen antikolinergicima (atropin), nekim H2 blokatorima, tricikličkim antidepresivima ili opijatnim analgeticima.

Metoklopramid, zbog svojih učinaka može promijeniti apsorpciju određenih lijekova. Stoga, bolesnike koji primaju lijekove uske terapijske širine ili lijekove koji traže poseban nadzor (digoksin, varfarin, ciklosporin) potrebno je često pratiti kao i bolesnike koji primaju MAO inhibitore (klorgilin, deprenil).

Nasuprot, apsorpcija lijekova koji se uglavnom apsorbiraju u tankom crijevu (acetilsalicilna kiselina, paracetamol, diazepam, levodopa, tetraciklini, litij) može biti pojačana.

Primjena metoklopramida je isključena u bolesnika koji uzimaju lijekove s potencijalom nastanka ekstrapiramidne simptomatologije (fenotiazini, butirofenoni, tioksanteni, droperidol, haloperidol, loksapin).

Budući da je metoklopramid blokator centralnih dopaminergičkih receptora, antagonističko djelovanje se može javiti u slučaju uzimanja lijekova koji povećavaju dopaminergičku aktivnost (bromokriptin, pergolid, levodopa). Djeluje sinergistički sa sukcinilkolinom te mu produljuje neuromuskularnu blokadu. Tada je potrebno smanjiti dozu. Nadalje, potreban je oprez u bolesnika sa šećernom bolesti obzirom na ubrzano pražnjenje želuca.

Napomene

Proizvođač / Nositelj odobrenja
“JADRAN”- Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, 51 000 Rijeka, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: metopran, metopran tablete, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Metopran tablete – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.