Gurmansko vegetarijansko – vegansko kuhanje sa samoniklim biljem

kuhanje

“Zdravo vegetarijski” projekt je udruge Glas životinja, kojoj je bio cilj na radionicama zdravog vegetarijanskog/veganskog kuhanja pokazati da hrana bez mesa može biti pravi gurmanski užitak, kada je pripremljena s malo mašte i umijeća, te da nas hrana može hraniti i liječiti.

Ja sam toliko bila oduševljena njihovim projektom, da sam poželjela napraviti intervju s ekipom “Zdravo vegetarijanski”. Razgovarala sam sa Slavicom i Tinom, koje organiziraju ove radionice u srcu  Zagreba.  

U zanimljivom i poučnom tekstu koji slijedi saznajte što sve možete naučiti na jednoj od njihovih radionica – možda se nakon čitanja odlučite i prijaviti  😀 !

vegetarijansko kuhanje

P: Kada i kako je započeo projekt “Zdravo vegetarijanski”?

O: Projekt Udruge za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinje “Glas životinja” koji smo nazvali “Zdravo vegetarijanski” započeo je idejom da se ljudima približi bezmesna prehrana kao kreativna i gurmanska.

Znači, želimo prenijeti ljudima da pripremanje bezmesnih jela može biti jedna kreativna igra i radost koja nam pruža zadovoljstvo za sva osjetila; da hrana koja nas hrani i liječi može biti izvrsnog okusa i predivnog izgleda.

P: Tko su suradnici na projektu?

O: Više članova udruge je uključeno u projekt – od organizacije, snimanja radionica, pomaganja kod radionica, informiranja putem interneta i društvenih mreža. Radionice vodi Slavica Čulić, autorica dviju vegetarijanskih odnosno veganskih kuharica, također članica udruge. Za organizaciju se brinu Tanja Jermen i Tina Tabak, predsjednica “Glasa životinja”.

ZDRAVO VEGETARIJANSKI

P: Koliko često i gdje se održavaju radionice zdravog kuhanja Kreni vegetarijanski?

O: S radionicama koje traju tri do tri i pola sata, započeli smo u lipnju ove godine, no dobar glas se brzo proširio. Zbog preseljenja u novi prostor Udruge napravili smo sada malu pauzu, no ubrzo krećemo dalje s novim ciklusom. Daljnje radionice potiču i sami sudionici radionica svojim upitima u kojima traže nove radionice i vesele se da mogu sudjelovati.

P: Što polaznici mogu naučiti na radionicama?

O: Polaznici nauče kako iz jednostavnih namirnica mogu pripremiti gurmanska cjelovita jela. Pravi je doživljaj kombinirati samonikle biljke sa žitaricama i mahunarkama gdje se mirisi i okusi upotpunjuju.

Polaznici dobivaju istinsko iskustvo da hrana pripremljena bez mesa može biti vrlo ukusna!

P: Kakvi su dojmovi koji polaznici imaju po završetku radionice?

O: Dojmovi polaznika su izuzetno zanimljivi i nama poticajni za daljnji rad. Svi su poslije ozarena lica, puni dojmova i zainteresirani dalje učiti kako bi obogatili svoje kulinarske sposobnosti i tako dobili nove ideje za pripremanje svakodnevnih obroka.

vegetarijanski obrok

P: Koji su izazovi s kojima se suočavate u radu?

O: Za nas je izazov napraviti dobru atmosferu i često se prema ponuđenim temama dogodi neka spontanost pa se po trenutnoj inspiraciji pripremaju i neka jela ili napici prema raspoloženju grupe.

P: Kakvi su vam planovi za budući rad?

Planiramo ponuditi edukativne radionice u kojima će se promicati samoniklo ljekovito i jestivo bilje koje raste u izobilju i može nam pružiti potrebne vrijednosti za naše izvrsno zdravlje. Kroz praktično iskustvo radionica moguće je naučiti koristiti samoniklo bilje u pripremi raznovrsnih napitaka, slanih i slatkih jela. Također se i neka tradicionalna jela mogu obogatiti samoniklim biljem npr. koprivom, tratinčicom, portulakom, maslačkom, divljim lukom

Jeste li znali?
– kopriva sadrži 20 puta više C vitamina od zelene salate,
– proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima,
– portulak je ljekovita biljka bogata omega-3 masnim kiselinama,
– matičnjak je biljka koja sadrži antidepresivna svojstva, nazvan je “biljka koja uveseljava srce”

P: Kada je u planu sljedeća radionica i kako se zainteresirani mogu prijaviti?

O: S novim radionicama započinjemo s početkom nove 2014. godine i svi zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail adresu udruge Glas životinja: info@glas-zivotinja.org ili na Facebook stranici Zdravo vegetarijanski: www.facebook.com/ZdravoVegetarijanski

voćna čarolija vegetarijansko jelo

“ZDRAVO VEGETARIJANSKI” SA SLAVICOM ČULIĆ:

Što ćete kuhati: namaz od leće, moćna juha (kopriva, bučine sjemenke, mrkva, zobene pahuljice, bosiljak…), proso s divljim povrćem, lepinje s koprivom, salata iznenađenja, kukuruzna zljevanka s voćem, osvježavajući napitak (matičnjak, komorač, kopriva…)…

zdravi napitak

P: Što je, po Vašem mišljenju važno poručiti ljudima koji se žele hraniti vegetarijanski?

O: Poštovani čitatelji, pružite si mogućnost doživljaja kuhanja na jedan novi način. Otkrijte iznova bogatstvo prirode koja se u obilju daruje na najrazličitije načine i obogaćuje nas svojim vrijednostima. Uvođenjem ovakve kreativne bezmesne kuhinje u svoju prehranu, makar samo povremeno, osim što jačate snage svoga organizma, više se povezujete s prirodom te spašavate ponekoj životinji život. A nije li to vrijedno našeg truda!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu