Planinarenje – savršen sport za duh i tijelo

Planinarenje Hervis glavna

Fizička aktivnost čini čuda za ljudski organizam, no za samo nekoliko sportova se može reći da su savršena alternativa medicinskim lijekovima protiv srčanih bolesti, dijabetesa, nesanice, stresa i depresije. Srećom, planinarenje je i jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova u kojem mogu uživati sve generacije.

Jeste li ikada upoznali nekog tko je požalio što se popeo na planinu, tko nije uživao u blagodatima prirode i vremenu provedenom na svježem zraku, tko je zanovijetao jer se malčice oznojio i bio potpuno ravnodušan prema nevjerojatnim i jedinstvenim pejzažem koji ga okružuje? Mi nismo, a vjerojatno niste ni vi jer ne postoji osoba koju planinarenje nije osvojilo već „na prvu“. 

Organizirani odlazak u planine je jedan od najstarijih, a u posljednje vrijeme i jedan od najpopularnijih oblika rekreacije. To je aktivna vrsta odmora koja istodobno iscrpljuje i obogaćuje organizam novom energijom, ima više pogodnosti nego mana i neće isprazniti vaš novčanik pri kupnji osnovne opreme. Pješačenje i planinarenje već tisućljećima razvijaju mnoge dobre osobine kod ljudi: fizičku izdržljivost, snalažljivost, znatiželjnost, prilagodljivost, osviještenost o očuvanju prirode, pa čak i društvenost jer rijetki su oni koji na izlet idu potpuno sami. 

Planinari i živi dulje!

Svi znamo da je planinarenje zdravo za duh i tijelo – boravak u šumi smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava krvni tlak i regulira razinu šećera u krvi, povećava gustoću kostiju, pomaže kontroliranju ravnoteže tijela i izgradnji cijelog mišićnog sustava, te pospješuje izlučivanje toksina iz tijela. Brojna dugogodišnja istraživanja pokazuju kako redovito planinarenje barem jednom tjedno stimulira sva naša osjetila, otvara nam nove vidike i omogućuje da istovremeno savladavamo prirodne i vlastite psihofizičke prepreke. 

Sve češće možemo čuti kako je hodanje po neravnom, blago ukošenom terenu odličan preduvjet za dostizanje duboke starosti. Čisti, planinski zrak stimulira mozak i mišiće te ih opskrbljuje kisikom, dok se aerobnim vježbanjem smanjuje masnoća u tijelu, a samim time i tjelesna težina. Istina je – planinarenje produljuje život i pomaže pri mršavljenju. U samo jedan sat uspinjanja zaboravit ćete na stres koji donosi prenatrpana svakodnevica, anksioznost i brige, a vašu poletnost i osjećaj sreće dodatno će osnažiti činjenica da ste na tako lagan način i s malo znoja potrošili oko 500 kalorija! 

Druži se na planini, a ne na društvenim mrežama!

Zbog modernog načina života ljudi često zaboravljaju da je druženje s prirodom na neki način upisano u naš DNK. Nekada su naši preci osvajali brežuljke i gore u potrazi za hranom, istraživali i živjeli u divljini, a sada se sve više otuđujemo od nje. Iz tog razloga se planinarenje često tumači kao lutanje po šumama i brdima u potrazi za lijepim vidikovcima ili pak kao ganjanje vrhova planina kako bismo se mogli pohvaliti prijateljima na društvenim mrežama. 

Planinarenje zapravo predstavlja emotivnu povezanost s krajolikom, ali i sa samim sobom i drugima koji dijele istu strast prema prirodnim ljepotama, avanturizmu i aktivnom boravku u divljini. Odlazak u šumu potiče društvenost – čak i ako ste odlučili sami osvojiti planinu, u njoj nikad niste sami jer ćete na putu do odredišta definitivno susresti i druge zaljubljenike planinarenja. Ne bojte se stvoriti nova poznanstva i prihvatiti pozive za druženja s iskusnijima od sebe. Planinari ne grizu, već su vrlo susretljivi, pažljivi, puni suosjećanja i rado će otkriti početnicima sve tajne i trikove iz svoje bogate riznice znanja, iskustva i savjeta!

Penjanje po uzvisinama nije sport rezerviran samo za odrasle. Na planinu su dobrodošli svi pustolovi, planinari i izletnici bez obzira na godine. Lijepo je vidjeti da se djeca od malih nogu uče brizi o okolišu i poštovanju prema prirodi, a ujedno jačaju imunitet, dišu svježi zrak i igraju se u jednoj od najvećoj, najljepšoj i najzdravijoj WI-FI free zoni.

Rekreacija za svačiji džep!

Osim brojnih zdravstvenih i društvenih pogodnosti, uspinjanje po brdovitom terenu pozitivno utječe i na novčanik. Ovaj je sport toliko financijski pristupačan, da je gotovo pa besplatan! Za planinara početnika jedini „trošak“ su kvalitetne planinarske cipele koje neće nažuljati stopala niti se tako brzo raspasti od hodanja, te prikladna odjeća i naprtnjača. Ne lutajte po trgovinama u potrazi za vrhunskom opremom, već se izravno uputite prema najbližoj Hervis trgovini ili pregledajte ponudu na web shopu. Tamo ćete pronaći izvrsne modele planinarskih cipela i ostale opreme po najpovoljnijim cijenama u Hrvatskoj.

Za razliku od ostalih sportova, kod planinarenja ne postoji skupa članarina, kao niti posebna naplata za korištenje već označenih puteva na brežuljcima, gorama i planinama. Većina od ukupno 400-tinjak označenih hrvatskih planinarskih staza dostupne su cijele godine, no savjetujemo vas da se dobro informirate o njihovoj duljini i težini prohodnosti prije nego li krenete u njihovo osvajanje. 

Planinarima početnicima također se često savjetuje da upišu školu planinarenja ili se učlane u planinarsko društvo ili klub. Osim što će tako najbolje naučiti osnovne tehnike uspinjanja te ponešto iz područja biologije, ekologije i geografije, novaci će ujedno stvoriti i nova poznanstva, nove prijatelje i istomišljenike s kojima će odlaziti na izlete i osvajati vrhove.

I zato kada vam netko sljedeći put kaže da „malo prošećete“, zahvalite mu što misli na vaše fizičko i psihičko zdravlje. Poslušajte taj „savjet“ i osvojite, barem za početak, brežuljak u susjedstvu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Planinarenje – savršen sport za duh i tijelo

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.