Beta Carotene 9000 I.J.

b caroten

Za zaštitu kože

Karotenoid (provitamin A) koji štiti cjelokupni organizam od slobodnih radikala sa specifičnim zaštitnim djelovanjem na oči i kožu. Doprinosi zaštiti od ateroskleroze, pomaže regeneraciju kože i sluznice (afte, opekline). Posebno se preporučuje uzimati kao pripremu za ljetne mjesece u kojima je tijelo više izloženo štetnim UV zračenjima.

Beta karoten je biljni pigment koji spada u grupu karotenoida. Naš organizam iz njega proizvodi vitamin A. Iako u prirodi postoje stotine karotenoida, samo se njih 50-tak može pretvoriti u vitamin A. Najuspješnija pretvorba je upravo iz beta karotena.

Beta karoten igra važnu ulogu u antioksidativnoj zaštiti organizma. Karotenoidi cirkuliraju krvlju u LDL i HDL lipoproteinima te, ukoliko uzimamo dovoljno karotenoida, osiguravaju efikasnu zaštitu ovih transportnih molekula od oksidacije.

Kolesterol može dovesti do začepljenja krvnih žila tek kada je oksidiran, a mnoga istraživanja dokazuju zaštitnu ulogu beta karotena u tom procesu. To je pokazao i pokus s 333 pacijenta koji su suplementirali beta karoten, a kod kojih su teški poremećaji srca i krvnih žila smanjeni za čak 50%. (Aldoorli i sur. 1997. godine).

Beta karoten se preporučuje i osobama s anginom pectoris koje su, prema istraživanjima, imale manji osjećaj boli u prsima. Zbog toga su karotenoidi, poglavito beta karoten, čuvari zdravlja naših krvnih žila i srca.

Značajna je i uloga beta karotena u očuvanju funkcionalne sposobnosti imuniteta. Naročito je značajan u borbi protiv akutnih i kroničnih infekcija.

Nedostatak beta karotena zabilježen je naročito kod osoba s dugotrajnim infekcijama, a kod djece koja boluju od AIDS-a taj je nedostatak čak 13 puta veći nego kod zdrave populacije. Jedno od zaštitnih svojstava beta karotena je i smanjenje opasnosti od razvoja cervikalne displazije (patološka promjena stanica grlića maternice) te općenito zaštita od razvoja malignih tumora.

Poznata je uloga beta karotena u zaštiti kože od potencijalno štetnog utjecaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože. Preporučuje se suplementacija beta karotenom uz druge karotenoide, poput luteina ili likopena, zbog sinergističkog učinka na zdravlje organizma.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu