Sretan Međunarodni dan primalja!

Međunarodni dan primalja

Peti svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu.

Cilj Međunarodnog dana primalja je da se podigne svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Primalje svakodnevno rade sa ženama i partnerice su im tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje na taj način imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ženama i izgrade s njima povjerljive odnose, a samim time primalje postaju važne članice obitelji i zajednice.

Hrvatska komora primalja svake godine 05. svibnja obilježava Međunarodni dan primalja, čime se pozivaju sve primalje, žene, djevojke i njihovi partneri da podrže primaljsku struku.

Prošle godine je Hrvatska komora primalja Međunarodni dan primalja proslavila sa svojim najvrjednijim klijentima (trudnicama i njihovim partnerima) te je održala besplatan tečaj za trudnice i partnere koji se pokazao veoma uspješnim. Od tada joj se obraćaju mnoge trudnice zainteresirane za ponovni tečaj koji je planiran i ove godine. Nažalost, planovi su se izjalovili te zbog trenutne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa tečaj nije moguće održati uživo.

No, Hrvatska komora primalja je za svoje klijentice pripremila tri besplatna online tečaja na svom YouTube kanalu.

Ovaj period je za trudnice, rodilje i babinjače iznimno težak, nalaze se u najosjetljivijem razdoblju u životu pa su Tečaj pripreme za dojenje, Tečaj pripreme za trudnice – trudnoća i Tečaj pripreme za trudnice – porođaj pripremljeni kako bi trudnicama, rodiljama i babinjačama, pomogli najviše što mogu.

Također, nakon potresa koji se dogodio u Zagrebu, Hrvatska komora primalja pokrenula je sa svojim primaljama volonterkama inicijativu i akciju pomoći trudnicama i ženama nakon porođaja, a kojima je prijeko potrebita primaljska skrb. Hrvatska komora primalja otvorila je e-mail adresu: primalje.podrska@gmail.com na kojoj potrebite žene ostavljaju svoje kontakte kako bi ih u najkraćem vremenu kontaktirali telefonski i savjetovali.

Možda ovu godinu nećemo obilježiti u slavlju, druženju i edukaciji kao mnoge do sada, ali svakako je ovo prilika da se sjetimo svoje primalje i zahvalimo joj na skrbi koju nam je pružila.

Želimo svim primaljama sretan Međunarodni dan primalja!

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sretan Međunarodni dan primalja!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.