Mediteran je najpoželjnija, ali i jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu

Mediteran

Jeste li znali da Mediteran ima svoj dan? 28. studeni Međunarodni je dan Mediterana, a na simboličan način obilježava ga i Lijepa Naša, koja itekako uživa u toj privilegiji da je dio jednog od najljepših dijelova svijeta. No, za početak nekoliko informacija koje možda niste znali o ovoj regiji koja je po mnogočemu najidealnije mjesto za život.

Mediteransko ili Sredozemno more, nekad zvano Unutrašnje more, najveće je zatvoreno more na svijetu. Mediteran je mjesto neizmjerne ljepote – jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja.

Mediteran
FOTO: Stipe Surać

Ostavština za nadolazeće generacije

Mediteranska obala i priobalje imaju najplodniju i najpoželjniju zemlju na planetu, no istovremeno Mediteran je jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu. Mediteransko more i obala sve se više uništavaju.

Kroz Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

Mediteran
FOTO: Stipe Surać

“Mediteran ima tisuće ispripovijedanih priča”

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koordinatorica je Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu kao jedne od 42 nacionalne mreže organizacija civilnog društva okupljene u zakladi Anna Lindh koja u Barcelonski proces i Uniju za Mediteran unosi dimenziju civilnog društva kao snažne poluge za izgradnju uključivog, održivog i modernog Mediterana.

Ako osjetite žudnju za plovidbom do nekog dalekog otoka, znajte da su mudri ljudi davno rekli da vas tada obuzima moćna snaga putovanja prema vlastitom duhovnom središtu. More je životodajno, ali i prijeteće, pa se tek na otoku okruženom morem osjećamo cjeloviti i sigurni. Svaki otok ima svoju priču, zato Mediteran ima tisuće ispripovijedanih priča“, citat je iz knjige Mediteranski armerun, Bruna Ćurka i Stipe Suraća, a koja je ujedno savršen slikovni vodič kroz ovaj biser svijeta.

Mediteran
FOTO: Stipe Surać

Te divne priče prenesimo mlađim naraštajima i izgradimo budućnost Mediterana baš onakvu kakvu želimo! Sretan vam Međunarodni dan Mediterana!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu