Zdravo posuđe – zašto koristiti i kako odabrati kvalitetno posuđe za kuhanje?

Iako se možda ne čini važnim na prvu pomisao, zdravo posuđe itekako doprinosi vašem zdravlju. Postoje različite vrste zdravog posuđa, a u nastavku saznajte koje su razlike i zašto biste trebali razmisliti sljedeći put pri kupnji posuđa.

Koje posuđe izbjegavati?

Posuđe koje biste trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala. Takvo posuđe kemijski reagira s drugim stvarima pa tako posuđe i hrana mogu međusobno reagirati.

Reaktivni materijali posuđa su sljedeći:

  • Aluminij – posuđe od aluminija ispušta aluminij u hranu, a on nije zdrav za čovjeka.
  • Bakar – posuđe od bakra reagira s hranom (pogotovo kiselom hranom) i ispušta ione metala u hranu.
  • Plastika – plastika je vrlo reaktivna s hranom, a najčešće sadrži i BPA.

Preporučuje se izbjegavanje teflonskog posuđa jer na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare.

Izbjegavajte i posuđe koje ima premaz koji sprečava lijepljenje hrane jer sadrži plastične polimere. Takvo posuđe ispušta pare koje su dokazano kancerogene kada se zagrije.

Kvalitetno posuđe za kuhanje

Postoje brojne vrste kvalitetnog i zdravog posuđa za kuhanje. Važno je znati razliku među materijalima kako biste odabrali ono koje najviše pogoduje vašim potrebama.

Kada kupujete zdravo posuđe, nemojte kupiti najjeftinije, nego istražite više o materijalu i proizvođaču posuđa koje kupujete.

Ne morate odmah zamijeniti cijeli set posuđa zdravim posuđem. S obzirom na to da je većina zdravog posuđa prilično skupo, zamijenite komad po komad. Neko posuđe (kao što je posuđe od lijevanog željeza) možete kupiti i polovno.

Posuđe od nehrđajućeg čelika (inox posuđe)

Posuđe napravljeno od nehrđajućeg čelika smatra se jednim od sigurnijih i najmanje reaktivnim. Različito posuđe se sada izrađuje od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije. Cijene ovog posuđa su jako niske u odnosu na neko drugo zdravo posuđe.

Čelik ne provodi toplinu dobro pa zbog toga lonci od ovog materijala među slojevima imaju i sloj nikla i kroma. Ne preporučuje se struganje ovih zdjela jer se time oštećuje sloj čelika i povećava mogućnost izlaganje metala iznutra. Osobe alergične na nikal trebale bi izbjegavati ovo posuđe.

posuđe od nehrđajučeg čelika

Keramičko posuđe

Ovo posuđe je zdravo i ne može se ogrepsti čak ni metalnim priborom. Mogu izdržati temperature i do 1400 °C. Keramičko posuđe pogodno je za perilice za suđe, pećnice, štednjake i mikrovalne.

Posuđe od keramike većinom je sigurno, ali provjerite upotrebljava li marka posuđa koju kupujete olovo. Negativna strana keramičkog posuđa je da su lomljiva ako padnu na pod.

Nemojte kupovati posuđe koje ima keramički sloj jer će se normalnim korištenjem sloj s vremenom istrošiti. Potražite posuđe koje je napravljeno od 100% keramike.

keramičko posuđe

Posuđe od lijevanog željeza (gusano posuđe)

Mnogi kuhari koriste posuđe od lijevanog željeza (zvanog još i gus posuđe) i ono se smatra vrlo sigurnim. Posuđe od lijevanog željeza iznimno je izdržljivo pa se može kupovati i polovno.

Umjesto ispuštanja kemikalija ovo posuđe ispušta željezo u hranu. Studijom iz 2003. godine provedena od časopisa za ljudsku prehranu i dijetetiku ustanovilo se da ovo posuđe može pomoći kod nedostatka željeza. Neki smatraju da to ipak nije zdravo i da bi se trebala izbjegavati priprema tekućine i kisele hrane u ovim zdjelama.

Negativne strane ovog posuđa su visoka cijena i težina.

Emajlirano posuđe

Emajlirano posuđe označava staklenu površinu koja prekriva laganu metalnu ili težu posudu od lijevanog željeza. S pravilnom upotrebom ovo posuđe može biti iznimno izdržljivo.

Ako gornji sloj ovog posuđa napukne potrebno ga je baciti jer metal ispod gornjeg sloja može reagirati s hranom. Kvalitetno emajlirano posuđe je također vrlo skupo.

Posuđe od titana

Titan je iznimno lagan, čvrst i siguran materijal, a kuhinjski pribor ne može oštetiti titan. Iako nije reaktivan, loše provodi toplinu. Iz tog razloga posuđe od titana najčešće nije napravljeno samo od titana. U većini slučajeva radi se o aluminijskom posuđu koje prekriveno keramičko-titanskim slojem.

Posuđe od stakla

Iako je lako lomljivo i najčešće nije pogodno za kuhanje – iznimno je zdravo i jeftino. Posude od stakla odličan su odabir za spremanje hrane. Ako namjeravate kuhati u staklenoj tepsiji ili sličnom posuđu pratite upute proizvođača kako ne bi pukla.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu