Veganska makovnjača – recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Odmah da razjasnimo, ova naša mahovnjača zove se ‘veganska’ jer nema jaja niti kravljeg mlijeka. Umjeto kravljeg mlijeka u receptu koristimo sojino mlijeko.
Sastojci:
Tijesto
- 1 kg polubijeloga brašna (tip 850),
- 4 g svježega kvasca,
- 3-4 žlice ulja,
- 3 žlice smeđeg šećera,
- sojino mlijeko,
- prstohvat soli,
- malo kurkume.
Nadjev
- 700 g mljevenog maka,
- smeđi šećer,
- sojino mlijeko,
- malo soli,
- 2 dl marmelade od marelice.
Priprema:
- Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli.
- Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču.
- Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati.
- Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Često je tema javne rasprave
Što jede Donald Trump? Stručnjaci se čude što je još živ
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: