Folna kiselina – (ne)uspješna imitatorica folatne kiseline

folna kiselina

Novija istraživanja prerade hrane i kemijskih spojeva u ljudskom tijelu – (poznatije pod nazivom metabolizam) – ukazuju na to da su prirodni izvori folne kiseline bolji od sintetičkih- umjetnih.

Folat služi u sintezi DNA i stoga sprječava anemiju (nepravilan rast krvnih zrnaca) i pravilnom strukturiranju DNA čime se sprječavaju prirođene mane.

Ovo je priča o dvije dame, dvije operne dive, od kojih je jedna čisti lažnjak i plagijator (kradljivac autorskih dijela), a druga krasna otmjena dama divnog ponašanja i pravilnih crta lica.

Obje su jako, jako slične jedna drugoj, gotovo kao blizanke, ali ipak imaju neka druga svojstva i djelovanje.

Obje imaju prava – za jezik polomiti – imena i ona skraćena umjetnička po kojima ih lako pamtimo.

Dame i gospodo, samo za čitatelje portala Kreni zdravo ekskluzivne priče o dvije prekrasne dame, dopustite da Vam predstavim:

Jedinstvenu i neponovljivu, nepoznatu i manje slavnu ali 100% autentičnu 5 – metil-tetra-hidro-folnu kiselinu, poznatiju kao folat (skupina B-vitamina) ili folinska kiselina.

A s druge strane, dama koju zaista ne treba posebno predstavljati, (ne)-čuvena, ali jako poznata, ne-autentična, jeftina junakinja gotovo svih lošijih multivitaminskih preparata ptero-il- mono-glutaminska kiselina poznatija u operetno-vitaminskim krugovima kao Folna kiselina.

Folan kiselina ili ptero-il- mono-glutaminska kiselina – jeftina i (ne)uspješna imitatorica

Dodaci sa Folnom kiselinom se preporučuju za sve žene fertilne dobi kako bi se spriječile urođene mane novorođenčadi.

Osobno ne preporučujem dodatke na bazi folne kiseline.

Preporučujem folatnu kiselinu, iz istog korijena riječi kao lišće (foliage), pronađena u tamno zeleno lisnatom povrću i mahunarkama.

No, svatko zna da gotovo nitko ne jede zelenjavu i grah svaki dan, pa su neki – od vlasti važni momci u nekim zemljama – odlučili da bi bilo dobro pojačati-oplemeniti hranu folnom kiselinom.

Bijaše to ljeta Gospodnjeg godine 1998.

Folna kiselina – otkrivena plagijatorica

Bez obzira koliko šminke upotrijebila, folna kiselina, ipak- otkriveno je, nije ista stvar kao i folinska-folatna kiselina, ali zato je jeftinija i stabilnija u obliku tableta, tako da je to glavni razlog zašto ju koriste umjesto folatne.

Zapravo Folna kiselina je sintetička kemikalija koja se ne nalazi u prirodi uopće, ali studije na štakorima su otkrile da postoji jedan maleni, ali značajni enzim u jetri koji prerađuje folnu kiselinu u prirodni oblik – folat.

To je nešto slično kao ove kupovne pizze, koje kad kupite još morate dobrano doraditi kod kuće s kojekakvim prirodnim sastojcima da bi bile jestive.

Čak kad ih i doradite nisu ni blizu bakinoj i maminoj spizi!

To znatno umanjuje biološku raspoloživost folne kiseline.

Drugim riječima tijelo se mora dodatno potruditi da preradi Folnu kiselinu u upotrebljivi Folat.

Folat je bez prisustva vitamina B12 inaktivan pa je prisustvo tog vitamina važno.

Folna kiselina – medalja s dva lica

U daljnjim godinama upotrebe folne kiseline, počelo se nazirati i drugo lice medalje.

Pa su počela pristizati razna istraživanja, povezujući folnu kiselinu s bolestima kao što su rak dojke i debelog crijeva.

I zaista.. folna kiselina s jedne strane smanjuje rizik od porođajnih defekata, ali s druge pak može povećati rizik od raka.

Samo malo, i špinat – koji sadrži originalni folat- ne podiže rizik dobivanja raka.

Grah i zelenje – koji također sadrže autentični folat – zapravo smanjuju rizik i od urođenih defekata, ali i od raka.

folna-kiselina-img

Zašto je tome tako bijaše misterij… sve do prije par godina, kada znanstvenici nakon dugogodišnjeg razmišljanja i pomnog proučavanja, konačno, na jedvite jade shvatiše i odlučiše da mi ljudi ipak nijesmo štakori… hmmm. Baš zanimljiv zaključak. Krasno!

Pretvorba Folne kiseline u upotrebljivi original Folat – ključni događaj u biokemijskoj tvornici zvanoj jetra

Teško je proučavati ljudsku jetru, jer ljudi imaju tendenciju da ju trebaju- baš svaki dan.

Ali ponekad se dogodi da organ donor na neki način umre, a nema nikoga tko bi preuzeo jetru, i tako su znanstvenici konačno mogli vidjeti da li je ono što se događa u jetri štakora isto što se događa u ljudskoj jetri.

I gle čuda… ispada da enzim tajnog naziva dihidro-folat-reduktaza, koji pretvara folnu kiselinu u tabletama u nešto što naše tijelo zapravo može koristiti- folat, je 50 puta manje aktivan nego u štakora.

I zato što je naš enzim “strahovito spor”, ljudi koji uzimaju folnu kiselinu imaju puno te sintetske folne kiseline koja kruži tijelom i to je ono što može povećavati rizik od raka.

Dok grah i zelenjava svakodnevno nude najbolje od oba svijeta- i folatnu kiselinu koja je lako razgradljiva i smanjeni rizik od raka.

Neki navode da nema razlike, ali ne nasjedajte.

Držite se pravila da se Majka priroda ne može staviti u tabletu ma koliko god se neke industrije trudile da nas uvjere u suprotno – jedite naše industrijsko – jer prirodno kao “fol ne valja”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.15 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu