Recept: Torta od banana i ananasa – tropski užitak za sladokusce
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Sočan biskvit od ananasa, banana, kokosa s jednostavnom laganom kremom od sira, manga i ananasa. U hadnjaku stoji i do 4 dana bez da promijeni okus, sočnost…. ma jednom rječju savršena tortica!
Biskvit
Potrebni sastojci za biskvit:
(za kalup promjera 22 cm)
- 2 srednje velike banane
- 1 manja konzerva ananasa (bez šećera)
- 100 g smeđeg šećera
- 200 g integralnog brašna
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- 100 ml suncokretovog ulja
- Prašak za pecivo (vrećica)
- 60 ml soka od ananasa
- 2 jaja
Priprema:
- Prvo napravite pire od ananasa i banana.
- Ocijedite ananas iz konzerve, sok sačuvajte a 1/3 ananasa pretvorite u pire.
- Za izradu pirea sam koristila KitchenAid električnu sjeckalicu, no također možete upotrijebiti i blender ili štapni mikser.
- Kada je pire gotov u njega ubacite 2 banane, oguljene i natrgane na komade te sve zajedno još jednom lagano izmiksajte kako bi se sve dobro izmiješalo i pretvorilo u finu glatku kremu (pire).
- U veću posudu stavite pire od ananasa i banana, dodajte šećer, prosijano brašno, prašak za pecivo i cimet. Lagano izmješajte drvenom kuhačom kako bi se sve povezalo.
- U posebnoj posudi izmješajte suncokretovo ulje, kokosovo ulje, 60 ml soka od ananasa i cijela jaja pa ulijte u smjesu od banana i ananasa. Lagano promiješajte.
- Ulijte smjesu u pripremljen kalup za tortu cca 22 cm. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, ali rubove kalupa nemojte mazati nikakvom masnoćom. Smjesa će biti jako tekuća i to je u redu.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
- Pecite cca 30-40 min na 170 stupnjeva (ventilatorska pećnica na 150 stupnjeva) ili dok štapić zaboden u sredinu kolača ne izvadite čist.
- Biskvit ostavite da se malo ohladi u kalupu, izvadite ga i ohladite do kraja. Važno je da bude potpuno ohlađen prije stavljanja kreme.
Krema od sira i voća
Potrebni sastojci:
- 300 g krem sira (ovaj puta koristila sam ricotta sir, no može biti i običan krem sir, kravlji sir….)
- 1 velika jušna žlica blagog meda
- Pire od ananasa i manga
Priprema:
- Napravite pire od druge trećine ananasa i polovice manga (postupak je identičan kao i kod pripreme pirea za biskvit, s time da odmah stavite i ananas i mango u sjeckalicu).
- Kada je pire gotov, dodajte u sjeckalicu sir i med, te još malo izmješajte kako bi dobili kremu.
- Prerežite biskvit na dvije polovice.
- Prvu polovicu nakapajte još malo sokom od ananasa i premažite polovicom kreme.
- Poklopite drugom polovicom biskvita te premažite preostalom kremom.
- Po torti složite svježe voće preostalo od pripreme (zadnja trećina ananasa i polovica manga).
- Ukrasite listićima matičnjaka koji daje predivan limunkast okus prilikom konzumacije.
Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: