Vodič kroz prašak za pecivo
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Saznajte gdje kupiti zdravi prašak za pecivo i po kojoj cijeni.
Provjerite razliku između praška za pecivo bez fosfata i običnog praška.
Lako ćete nabaviti zdravi prašak za pecivo – onaj u kojem nema fosfata. Naći ćete ga u DM-u, Intersparu, bio&bio i Gardenu.
Cijene praška za pecivo bez fosfata
Najisplativiji je u DM-u i Intersparu. DM prodaje svoju marku Alnatura a Interspar svoju, Natur pur. Na oba mjesta prašak je pakiran u vrećice od 17 g, a u Gardenu od 16 g. Jedna je vrećica dovoljna za 500 g brašna. U bio&bio cijela se količina nalazi u jednoj vrećici tako da ćete prašak morati podijeliti sam
- Dm – 68 g – 7,90 kn
- Interspar – 51 g – 5,99 kn
- Bio&bio – 30 g – 6.90 kn
- Garden – 64 g – 17,41 kn
Zdravi prašak za pecivo nema fosfata
Na zdravom prašku za pecivo vidjet ćete ovaj sastav:
- vinska kiselina (navedena i kao kalijev tartarat, ili monokalijev tartarat, ili E334)
- kukuruzni škrob
- soda bikarbona (poznata i kao natrij hidrogenkarbonat, ili natrij bikarbonat, ili natron, ili E500)
Obični prašak za pecivo sadrži fosfate
Obični prašak za pecivo, kao i zdravi, sadrži kukuruzni škrob i sodu bikarbonu ali, UMJESTO VINSKE KISELINE sadrži FOSFATE koje u prevelikim količinama definitivno treba izbjegavati.
Tako ćete na običnom prašku za pecivo vidjeti ovako napisan sastav:
- emulgator E450a, ili emulgator E450i, ili dinatrijev difosfat
- soda bikarbona
- kukuruzni škrob
Navedeni E450a, E450i i dinatrijev difosfat su fosfati, konkretnije, njihov spoj difosfati.
Oznake koje fosfati i njihovi spojevi nose kao aditivi su E339, E340, E341, E343 te E450, E451 i E452.
Zašto fosfati u hrani nisu dobri?
Fosfor je određenoj mjeri potreban našem organizmu. Problem nastaje ako ga unosimo previše što nije teško – fosfati se dodaju prehrambenim proizvodima kao aditivi u ogromnim razmjerima.
U prevelikim količinama fosfati smanjuju apsorpciju magnezija, željeza i kalcija u tijelu i tako utječu na povećan rizik od osteoporoze, gubitaka koštane mase i dovode se u vezi s oštećenjima krvnih žila i kardivaskularnim bolestima. Zato se trudim izbjegavati običan prašak i zamijeniti ga zdravijom varijantom.
Kako radi prašak za pecivo?
Za one koji žele znati više, prašak za pecivo funkcionira na ovaj način:
- koristi se jer podiže tijesto tako što u njemu stvara balončiće zraka
- balončići se sastoje od ugljikovog dioksida
- njega stvara soda bikarbona
- da bi to mogla, trebaju joj tekućina i kisela sredina
- tekućinu dodajemo mi sami kao mlijeko, vodu i sl.
- kisela sredina dolazi u prašku za pecivo
- u zdravom prašku za pecivo to je vinska kiselina
- u običnom to su fosfati
Kukuruzni škrob koristi se za zgušnjavanje tijesta (Gustin koji koristimo za jela i kolače zapravo je obični kukuruzni škrob.)
Nadam se da vam je ovaj članak riješio poneku nedoumicu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja