Vodič kroz prašak za pecivo
- 1 komentara
- 2 min čitanja

Saznajte gdje kupiti zdravi prašak za pecivo i po kojoj cijeni.
Provjerite razliku između praška za pecivo bez fosfata i običnog praška.
Lako ćete nabaviti zdravi prašak za pecivo – onaj u kojem nema fosfata. Naći ćete ga u DM-u, Intersparu, bio&bio i Gardenu.


Cijene praška za pecivo bez fosfata
Najisplativiji je u DM-u i Intersparu. DM prodaje svoju marku Alnatura a Interspar svoju, Natur pur. Na oba mjesta prašak je pakiran u vrećice od 17 g, a u Gardenu od 16 g. Jedna je vrećica dovoljna za 500 g brašna. U bio&bio cijela se količina nalazi u jednoj vrećici tako da ćete prašak morati podijeliti sam
- Dm – 68 g – 7,90 kn
- Interspar – 51 g – 5,99 kn
- Bio&bio – 30 g – 6.90 kn
- Garden – 64 g – 17,41 kn
Zdravi prašak za pecivo nema fosfata
Na zdravom prašku za pecivo vidjet ćete ovaj sastav:
- vinska kiselina (navedena i kao kalijev tartarat, ili monokalijev tartarat, ili E334)
- kukuruzni škrob
- soda bikarbona (poznata i kao natrij hidrogenkarbonat, ili natrij bikarbonat, ili natron, ili E500)


Obični prašak za pecivo sadrži fosfate
Obični prašak za pecivo, kao i zdravi, sadrži kukuruzni škrob i sodu bikarbonu ali, UMJESTO VINSKE KISELINE sadrži FOSFATE koje u prevelikim količinama definitivno treba izbjegavati.
Tako ćete na običnom prašku za pecivo vidjeti ovako napisan sastav:
- emulgator E450a, ili emulgator E450i, ili dinatrijev difosfat
- soda bikarbona
- kukuruzni škrob
Navedeni E450a, E450i i dinatrijev difosfat su fosfati, konkretnije, njihov spoj difosfati.
Oznake koje fosfati i njihovi spojevi nose kao aditivi su E339, E340, E341, E343 te E450, E451 i E452.
Zašto fosfati u hrani nisu dobri?
Fosfor je određenoj mjeri potreban našem organizmu. Problem nastaje ako ga unosimo previše što nije teško – fosfati se dodaju prehrambenim proizvodima kao aditivi u ogromnim razmjerima.
U prevelikim količinama fosfati smanjuju apsorpciju magnezija, željeza i kalcija u tijelu i tako utječu na povećan rizik od osteoporoze, gubitaka koštane mase i dovode se u vezi s oštećenjima krvnih žila i kardivaskularnim bolestima. Zato se trudim izbjegavati običan prašak i zamijeniti ga zdravijom varijantom.
Kako radi prašak za pecivo?
Za one koji žele znati više, prašak za pecivo funkcionira na ovaj način:
- koristi se jer podiže tijesto tako što u njemu stvara balončiće zraka
- balončići se sastoje od ugljikovog dioksida
- njega stvara soda bikarbona
- da bi to mogla, trebaju joj tekućina i kisela sredina
- tekućinu dodajemo mi sami kao mlijeko, vodu i sl.
- kisela sredina dolazi u prašku za pecivo
- u zdravom prašku za pecivo to je vinska kiselina
- u običnom to su fosfati
Kukuruzni škrob koristi se za zgušnjavanje tijesta (Gustin koji koristimo za jela i kolače zapravo je obični kukuruzni škrob.)
Nadam se da vam je ovaj članak riješio poneku nedoumicu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja