Kako prepoznati seksualnog manipulatora?

seksualni-manipulator

Nisu sve veze postavljene na zdravim temeljima. Jedna osoba može koristiti moć i autoritet nad drugom osobom, i to u aspektima koja nema pravo kontrolirati. Ovakva zlouporaba moći u nezdravim se vezama može dogoditi sa strane oba partnera, a podređena osoba u toj situaciji često se pokušava “izjednačiti” iniciranjem novih seksualnih aspekata u njihovom odnosu.

Tko su seksualni manipulatori?

Osobu koja pokušava iskoristiti svoju superiornost kako bi dobila seksualne koristi od svog podređenog partnera može se opisati kao seksualnog manipulatora. Takvi ljudi seksualno su agresivni, a njihov cilj je vlastito seksualno zadovoljavanje. Ne brinu o interesima druge osobe te su vođeni isključivo vlastitim fantazijama i potrebom za seksualnom kontrolom. Moć, prestiž i seksualno iskustvo njihovo su oružje kojim manipuliraju i iskorištavaju prestrašenog ili zbunjenog partnera.

Seksualni manipulatori najčešće imaju izražen natjecateljski duh te većinu situacija promatraju u okvirima pobjede i poraza. U ostalim aspektima života mogu biti jako fokusirani i nemilosrdni natjecatelji – karakteristike koje se inače cijene u poslovnom svijetu. Osobi s takvom osobnošću pobjeda nije samo bitna, pobjeda je sve, čak i kada je “natjecanje” seksualne naravi. Manipulatori su navinuli da stvari funkcioniraju na njihov način.

u-krevetu

Kako seksualni manipulatori osvajaju svoje “žrtve”?

Za seksualnog manipulatora potjera može trajati jako dugo. Ona može započeti s osobnim komentarima vezanima za odjeću i izgled, nakon kojih mogu slijediti još specifičniji seksualni komentari. Oni mogu početi s, primjerice, seksualnim šalama kako bi izmjerili reakcije druge osobe.

Usprkos svom ponašanju seksualni manipulator najčešće je dovoljno pametan i elokventan kako bi preusmjerio inicijalni otpor ili prigovaranje. Često će izmisliti objašnjenja i izgovore za svoje ponašanje, te će krivnju pokušati prebaciti na svoju žrtvu. Što je žrtva više “izvan takta” i zbunjena bolja je atmosfera za seksualnu manipulaciju. Također, seksualni manipulatori iskorištavat će neiskustvo, nesigurnost i zbunjenost druge osobe jer ih takve reakcije uzbuđuju. Seksualne manipulatore ponekad možemo pronaći tamo gdje ih najmanje očekujemo – a ako ste primjetili neke od ovih obrazaca ponašanja u svojoj vezi jako je važno da se pokušate udaljiti od takve osobe.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prepoznati seksualnog manipulatora?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.