Treba li vašem osnovnoškolcu mobitel?

osnovnoskolac mobitel

Šezdeset i četiri posto odraslih vjeruje da je pravo vrijeme za djetetov prvi mobitel između 10-14 godine, a 10 posto odraslih smatra da ga trebaju dobiti i ranije, odnosno prije desete godine.

Ako razmišljate da kupite djetetu mobitel nemojte se voditi onom „ Svi ga imaju, zašto bi moje dijete bilo iznimka“, nego morate promisliti je li vaše dijete dovoljno zrelo za taj korak. Ako smatrate da je još premlado, vjerujte svom instinktu. U nastavku pročitajte zašto.

Nalog liječnika

Djeca danas troše prosječno sedam sati dnevno na zabavne medije. Posao roditelja je upravlja, nadzire i ograniči vrijeme provedeno ispred ekrana. Ako svom osnovnoškolcu kupite smartphone, gubite dio kontrole.

Postavke privatnosti NISU sigurne

Na internetu nikad niste u potpunosti anonimni. Čak i ako ste omogućili najstrože postavke privatnosti na računima društvenih mreža svoje djece, još uvijek postoji mogućnost da se otkrije njihova lokacija i drugi detalji o njihovom životu.

Selfie ispred vašeg doma može otkriti ulicu u kojoj živite ili fotografija s prijateljima iz razreda može otkriti ime škole. Živimo u nesigurnom svijetu i cilj nam je da zaštitimo djecu na najbolji mogući način.

Društveni život je redefiniran

Naravno, tehnologija nas povezuje jedne s drugima, ali ona čini komunikaciju gotovo previše laganom. Jesu li Facebook, Twitter i Snapchat postali zamjena za dječju igru?

Je li vaše dijete razgovara s prijateljima ili samo tipka poruke na mobitelu? U stvarnom životu prijeko su potrebne dobre socijalne vještine, a njih će dobiti samo kontaktom lice u lice. Potaknite dijete da se više igra s prijateljima vani, nego da provodi dane ispred računala.

Aplikacije koje su im dostupne su OZBILJNO zastrašujuće

Dok su vaše omiljene aplikacije mobilno bankarstvo i vremenska prognoza, izbor najpopularnijih aplikacija među tinejdžerima je zastrašujući.

Naime neka istraživanja su pokazala da djevojčice skidaju aplikacije za mršavljenje koje stvaraju kod još nerazvijenih curica nezdravu sliku o vlastitom tijelu. Također velik broj tinejdžera i tinejdžerica koristi različite aplikacije za upoznavanje drugih ljudi, što je iznimno opasno, jer bilo kakav stranac može stupiti u kontakt s djecom.

Opasnost mobitela za djecu

Nasilnici se vole skrivati iza ekrana

Djeca su često izložena psihičkom i fizičkom nasilju u školi i na igralištu. No, nove tehnologije su omogućile još jedan oblik maltretiranja.

Cyber zlostavljanje je zastrašujuće i nešto što je 15 posto srednjoškolaca doživjelo. Naučite svoje dijete da odgovorno koristi Internet kako ne bi postalo jedan od cyber zlostavljača ili žrtva takvog nasilja.

Ovisnost počinje vrlo rano

Ako djetetu odmalena dajte pristup televizoru, mobitelu i računalu, ono će tehnologiju prihvatiti kao neizbježan dio života. Tehnologija je nešto što će kad tad prihvatiti, ali više kontrole roditelja je bolje za dijete.

Djeca ne razumiju u potpunosti posljedice svojih postupaka

Dijete od desetak godina ne može promatrati i razumjeti svari poput odraslih. Danas su svi mediji natrpani seksualnim sadržajem i nasilnim ponašanjem, stoga ako ne kontrolirate djetetovo korištenje interneta, lako je moguće da će ono napraviti neku glupost. Adolescencija je dovoljno teška sama po sebi, ali važno je da djetetu usadite odgovorno ponašanje.

U tim godinama djeca su podložna utjecaju drugih, ali odgajate ih da vjeruju sami u sebe i ne čine što god njihovi vršnjaci rade zbog popularnosti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Treba li vašem osnovnoškolcu mobitel?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.