Kako se nositi sa zlobnim tračevima?

parazitski odnosi

Tračanje je po pravilu zabavno, posebno u ženskim krugovima, ako se ne radi o traču koji se o nama širi, tada on postaje “crni humor”.

U nastavku slijedi pet savjeta kako se nositi sa zlobnim tračevima, ako ste vi bili “tema” istih.

Otkrijte tko širi tračeve o vama

Vjerojatno imate nekoliko “sumnjivih” osoba za koje smatrate da su mogli i da šire tračeve o vama, bilo da je riječ o poznanicima, kolegama ili čak “bliskim” prijateljima.

Da biste otkrili tko je “krtica” namjerno podijelite nekoliko verzija neke “zanimljive” priče o vama.

Primjerice, ako imate novog dečka (kojega još niste upoznali sa svima), a želite provjeriti kome možete vjerovati, onda možete potencijalnim “krticama” ispričati o novom dečku, s tim da ćete svakoj navesti po jedan “detalj” koji će se razlikovati, a biti “pikantan” za tračeve.

Tako možete reći različitim osobama da je vaš novi dečko oženjen, stariji od vas 20 godina, bogat, puno mlađi od vas ili stranac.

Nakon nekog vremena, vjerojatno će se “glas” o vašem novom dečku proširiti u vašoj ulici, firmi ili gradu, a onda ćete ovisno o tome je li vam dečko stariji, mlađi, imućan ili stranac, znati tko je bio “izvor informacija”.

Jednom kada znate kome (ne) možete vjerovati, u budućnosti možete biti oprezniji s kime dijelite “osjetljive informacije”.

Nemojte trač opovrgavati ­ “okrenite ga na šalu”

Ako budete strastveno opovrgavali zloban trač koji se o vama širi i zaklinjali se da to što se o vama priča nije istina, imajte na umu da je prva “vijest” po pravilu “najsnažnija” te da vaše demantiranje neće imati ni približno isti efekt.

Još da ne govorimo da je u našim krajevima uvriježena izreka da “gdje ima dima, ima i vatre”.

Idući puta kada ste suočeni s tračem o sebi, umjesto demantiranja, okrenite trač na šalu, poput:

OSOBA X: “Čula sam, priča se, Y je rekla da se viđaš s 20 godina starijim muškarcem?!?!”

Vi: “Pa, znaš, nije da padam na starije muškarce, ali pošto je George Clooney u pitanju… njemu nisam mogla odoljeti” 🙂

S obzirom na to da je nevjerojatno da se viđate s George­om Clooney­em i prvi dio “trača” (da se viđate s 20 godina starijim muškarcem) djelovat će “nestvarno”.

Kako se nositi s tračevima

Primijenite “negativnu” psihologiju

Ako razgovarate s nekim o nekoj temi (posebno ako je u pitanju osoba sklona tračanju), a onda kažete “Nemoj nikome reći” vrlo je vjerojatno da će ta osoba reći­ svima. Idući puta kada razgovarate s osobom sklonom tračanju o temi o kojoj ne želite da se priča, počnite razgovor s rečenicom:

“Hej, svima sam već rekla, pa da i tebi kažem…”

Nakon ovog uvoda osoba vjerojatno neće imati “poriv” širiti informacije dalje, jer ste izjavili da već “svi” znaju, pa onda… neće biti “zanimljiv” materijal.

Imunizirajte se na tračeve

Bez obzira koliko ćete se truditi, nerealno je za očekivati da neće biti zlobnih komentara i tračeva o vama. Vrlo je vjerojatno da što budete uspješniji, sretniji ili bolji od drugih, to će se broj tračeva o vama povećavati.

Uzmite to kao “dobar” znak: znači da imate nešto na čemu vam drugi toliko zavide da su se počeli truditi da vam to pokvare. Na vama je da (ne) dozvolite da budu uspješni u svojoj namjeri.

Smijeh je najbolji lijek

Neka vam tračevi koji se šire o vama budu “vruć” materijal za humor s prijateljima i ljudima koji vas uistinu poznaju, vole i podržavaju.

Koliko god da bili zlobni i “bolni”, umjesto izvora frustracije, tračevi mogu biti izvor smijeha do suza, ako vi odlučite da ćete biti dovoljno jaki i nećete dopustiti nekome da vam pokvari dan zato što njegov/njen život nije dovoljno zanimljiv, bogat ili uzbudljiv, pa želi umanjiti vašu sreću da bi dobio/la lažni osjećaj više vrijednosti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu