Kako oprostiti u deset koraka?

oprastanje

Četvrti korak: Odbacite ´društvena mjerila´!

Kada ocjenjujemo naš odnos s bliskim osobama, često smo skloni kao mjerilo uzimati kriterije koje nam nameće okolina. Međutim, pri tome treba imati na umu da je svaki odnos specifičan i da o odnosu s bliskim osobama trebamo odlučivati isključivo na temelju vlastitog iskustva s njima, a uzimajući u obzir sve sitnice koje ga čine posebnim.

Možda ćete se naći u situaciji da smatrate kako biste trebali prijeći preko nečeg što je prema društvenim pravilima nedopustivo i zbog toga se tada ne biste trebali osjećati loše.

U ovoj ste situaciji najbitniji vi, stoga ne biste trebali dopustiti da nečije mišljenje ili stavovi budu presudni pri donošenju vaše odluke.

Međutim, isto tako ni vaši osjećaji ne bi trebali biti jedini kriterij kojim ćete se voditi pri odlučivanju, jer, bez obzira koliko su oni jaki, neke odnose je jednostavno bolje prekinuti.  Pokušajte zadržati objektivnost i o odnosu s vama bliskim osobama odlučivati realno.

Peti korak: Ne tražite krivca!

Nakon što ste bezbroj puta promislili o tome što je uzrokovalo probleme u vašem odnosu i dalje ne shvaćate kako je do toga došlo? Ne tražite ´krivca´. Premda često tražimo konkretan uzrok problema, kako bismo tako objasnili nečiju pogrešku, ponekad stvari jednostavno treba prihvatiti onakvima kakve jesu. Osoba koju ste smatrali savršenom ima mane. Ako s njom želite nastaviti graditi kvalitetan odnos, bitno je da ju prihvatite takvom.

Šesti korak: Zadržite samopouzdanje!

Priznati da nas je netko povrijedio ponekad nije lako, jer samim time pokazujemo svoje slabosti. Međutim, najbitnije je osvijestiti svoje osjećaje i znati se nositi s njima. Ako vas je netko povrijedio, ne mora nužno značiti da time prihvaćate ulogu žrtve, niti se tako morate ponašati. Pokušajte u ovakvim situacijama ostati staloženi i nositi se s osjećajima na pravi način.

Sedmi korak: Radite na sebi!

Koliko god vam je određeni odnos važan u životu, bitno je i izvan njega imati svoje ˙ja˙. Ukoliko poradite na tome da pronađete više stvari koje vas čine sretnima, one će vam sigurno pomoći u trenucima kada se osjećate loše.

zagrljaj

Osmi korak: Ostanite čvrsti!

Oprostiti nekome nije nimalo lako. Često ćete se naći u situaciji kada će osjećaji biti jači od mogućnosti realnog razmišljanja, ali je bitno da ne dopustite da takvo stanje potraje.

Prirodno je da se osjećate loše kada vas netko blizak povrijedi, no svakako bi trebali raditi na tome da se to promijeni umjesto da se takvim osjećajima prepustite.

U tome bi vam trebale pomoći prethodne faze.

Deveti korak: Ne predbacujte!

Ako ste spremni oprostiti pogrešku, to ne znači da je u budućnosti možete koristiti kao adut prilikom svakog idućeg problema. Jednom kada se odlučite bliskoj osobi pružiti novu priliku, prestaje svaka mogućnost predbacivanja starih pogrešaka. Ukoliko vas one i dalje muče, radije pokušajte razgovarati o njima na civilizirani način, jer u suprotnom riskirate da je sav vaš trud bio uzaludan.

Deseti korak: Razmislite o budućnosti!

Jednom kada ste prošli prethodne faze i kada ste spremni oprostiti, vrijeme je za razmišljanje o tome što biste u vašem odnosu u budućnosti trebali promijeniti. Ovo je važna faza opraštanja jer razmišljajući na taj način stječemo sigurnost u stabilnost našeg odnosa. Velike promjene se ne događaju preko noći, stoga ne biste trebali inzistirati na njima. Mali ciljevi bit će sasvim dovoljni za početak i vodit će vas u pravom smjeru.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako oprostiti, optimizam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu