Kako oprostiti u deset koraka?

oprastanje

Kada je riječ  o opraštanju, ne postoji jedinstveno rješenje koje bi ovaj proces moglo učiniti jednostavnim. Međutim, uz malo truda i nekoliko korisnih savjeta ova naizgled teška situacija može postati iskustvo koje će nam pomoći u svim budućim odnosima.

Trebam li oprostiti?

Ovo pitanje je vjerojatno prvo s kojim će se suočiti svaka osoba nakon što ju je netko povrijedio. U stvarnosti, teško je donijeti odluku o tome da želimo oprostiti osobi koja je svojim postupcima u nama izazvala loše osjećaje. Međutim, pri donošenju takve odluke trebala bi nam pomoći činjenica da svakom fazom opraštanja zapravo napredujemo prema cilju da se takvih osjećaja oslobodimo, a time i izbjegnemo loše posljedice koje proizlaze iz ovakvih situacija.

Opraštanje je dugotrajan proces koji iziskuje mnogo rada na sebi, stoga je potrebna snažna volja nakon što ste se jednom odlučili na takav korak.

Bilo da se radi o situaciji u kojoj vas je prevario partner, izdao najbolji prijatelj ili povrijedio netko unutar vaše obitelji, umjesto pitanja trebamo li takvo što oprostiti trebalo bi razmisliti o tome želimo li (i ima li smisla) s takvom osobom nastaviti graditi kvalitetan odnos.

Oprostiti nekom ne mora nužno značiti da je ta osoba i dalje vrijedna vaše pažnje, no kako biste izbjegli nedoumice pokušajte o tome odlučiti tek nakon što ste sigurni da ste protekom idućih deset faza spremni za takvu odluku.

Prvi korak: Pokušajte ostati hladne glave!

U  trenucima kada se prvi put suočavamo s osobom koja nas je povrijedila obično je prva reakcija na novonastalu situaciju ljutnja i bijes, pa čak i onda kada takve osjećaje pokušavamo sakriti. Ono što je najbitnije je da problemu pokušate pristupiti sa što većom smirenošću, jer, ukoliko se odlučite na rješavanje problema onda ga zaista nema smisla započinjati novom svađom.

Za početak, bilo bi dobro odbaciti sve negativne osjećaje i problemu pristupiti otvoreno. Premda ćete u nekim situacijama imati svako pravo na ljutnju, dugoročno će vas iskazivanje takve ljutnje u pogrešnom trenutku odvesti u krivom smjeru. Zato, kontrolirajte svoje osjećaje, a ako u tome uspijete možda ste na pravom putu da se iz ove situacije izvučete bez štetnih posljedica.

Drugi korak: Razgovarajte!

Sve počinje pitanjem „Zašto?“, a s obzirom da je na njega često nemoguće pronaći odgovor u početnoj fazi, javlja se frustracija koja ovakvu situaciju može pretvoriti u pravo dramatiziranje i mučenje, kako za onoga koji je svojim postupkom sve izazvao, tako i za vas.

Tek nakon dugog i iskrenog razgovora moći ćete potražiti odgovor na ovo pitanje.

Zato se za početak nemojte zamarati ovakvim pitanjima, jer neke pogreške mogu biti uzrokovane nizom sitnih događaja, pa je stoga besmisleno tražiti jedan pravi i konkretni razlog.

Umjesto da odgovore zahtijevate, slušajte. Pokušajte kroz razgovor doći do njih jer osobe koje su napravile neku pogrešku često ni same nisu svjesne kako je do toga došlo. Koliko god ste povrijeđeni i ljuti, ukoliko vam se bliska osoba otvori i uistinu želi riješiti vaš problem, pokušajte joj pomoći. Time ćete pokazati dobru namjeru, a tako steći i povjerenje koje je nužno za iskren razgovor koji će biti temelj za novi početak.

zagrljaj

Treći korak: Pokušajte razumjeti!

Empatija je poželjna osobina, kako u svakodnevnom životu, tako i u ovakvim situacijama. Razumjeti nekog ne mora nužno značiti da odobravate ili opravdavate njegove postupke, ali vam može pomoći da objektivno sagledate situaciju. Nečija pogreška, također, ne mora značiti da je takva osoba loša i da ne zaslužuje vaše razumijevanje. Iako ćete u nekim situacijama doći i do takvog zaključka, pokušajte pri takvoj odluci biti objektivni.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako oprostiti, optimizam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu