Čine li vas društvene mreže nedruštvenima?

društvene mreže

Društvene mreže mogu biti korisno sredstvo u komuniciranju s drugim ljudima, posebno za introvertne osobe, no ako se prepoznate u nekoj od navedenih stavki u nastavku teksta, onda biste možda trebali razmisliti o tome sputavaju li vas društvene mreže u vođenju normalne interakcije s ljudima oko vas i je li ih koristite da bi osnažili svoj ego i osjećaj svoje vrijednosti:

1. Provodite više vremena na društvenim mrežama nego u realnim interakcijama s ljudima

Ako nemate posao koji je usko povezan s vašim prisustvom i komunikacijom putem društvenih mreža, koliko će vam uistinu koristiti da provodite sate i sate na Facebook-u i drugim društvenim mrežama, čak i ako ste introvert i niste vješti u verbalnoj komunikaciji?

Naime, jedini način da izgradite svoje komunikacijske vještine jest da više pričate s ljudima koje susrećete svakoga dana te je stoga neophodno da virtualnu komunikaciju s ljudima “prebacite” u realnu dimenziju.

Umjesto pisanja na chat-u, pozovite osobu s kojom često online komunicirate, na kavu, izađite u šetnju ili ju barem nazovite.

2. Neprestano gledate u telefon i slikate se

Provodite li mnogo vremena klikajući selfije (a niste blogger ili Kim Kardashian) za profile na društvenim mrežama?

Propuštate li uživati u sadašnjem trenutku dok postavljate fotke i “označavate” sebe gdje ste, s kim ste i što radite, tako da bi vaši ‘prijatelji’ na socijalnim mrežama to mogli vidjeti?

Postavljate li samo retuširane fotografije na društvene mreže? Provodite li odmor ili romantičnu šetnju s dečkom, s telefonom u rukama, kako biste mogli pratiti notifikacije i koliko ste like-ova dobili?

Ako je odgovor na navedena pitanja pozitivan, vrijeme je da napravite detox od socijalnih mreža, te da počnete uživati u sadašnjem trenutku, vašem partneru, ljepoti prirode oko vas, ukusima i mirisima hrane koju jedete…

3. Natječete se s “prijateljima” na društvenim mrežama

Jeste li frustrirani zbog toga što i vi ne možete posjetiti mjesta na koja se vaši prijatelji “označavaju”, postavljate lijepe i “retuširane” selfi-je, fotografije “savršenog” odmora, luksuzno namještenog stana kao vaši “prijatelji” i osjećate zbog toga sindrom manje vrijednosti?

Možda se “natječete” s prijateljima u posjećivanju najpopularnijih mjesta u gradu, trošite novac koji ne možete potrošiti na luksuzna putovanja (za Facebook ili Instagram fotografije) ili možda padate u “depresivnu” fazu ako ne dobijete željeni broj like-ova na postavljenu fotografiju…

Društvene mreže

Ako ste se prepoznali u ovom paragrafu, vrijeme je da ozbiljno počnete raditi na svom samopouzdanju i da počnete svoju vrijednost gledati kroz prizmu vaših istinskih kvaliteta, koje posjedujete u realnom svijetu, ne kroz “prezentaciju” vašeg “hi-fi” života u virtualnom.

4. Društvene mreže vam kradu dragocjeno vrijeme (kojega ionako nemate dovoljno)

Budite iskreni prema sebi, koliko vremena provodite dnevno na društvenim mrežama i možete li si to vrijeme priuštiti?

Ako propuštate trenutke provedene s dragim ljudima u realnoj dimenziji, kasnite s projektom na poslu ili s pripremom ispita za studij, vrijeme je da sebi odredite granice kako biste kvalitetno proveli vaše dragocjeno vrijeme, koje kada jednom ode, više ga ne možete vratiti.

5. Umjesto u osobu koja je s vama, gledate u obavijesti na telefonu

Ako vrijeme provedeno s prijateljima ili partnerom provodite tako da stalno “bacate” oko na notifikacije na telefonu ili s nekim chat-ate, narušit ćete odnose koje imate u realnoj dimenziji.

Posvetite svoju pažnju razgovoru, slušajte aktivno svog sugovornika, budite uistinu prisutni s osobom s kojom ste u sadašnjem trenutku (ne na Facebook-u u mislima i okom na telefonu).

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čine li vas društvene mreže nedruštvenima?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Nažalost, to je tipično za današnje vrijeme, većina ljudi više vremena provodi na društvenim mrežama nego u realnim interakcijama s ljudima..