Čine li vas društvene mreže nedruštvenima?

društvene mreže

Društvene mreže mogu biti korisno sredstvo u komuniciranju s drugim ljudima, posebno za introvertne osobe, no ako se prepoznate u nekoj od navedenih stavki u nastavku teksta, onda biste možda trebali razmisliti o tome sputavaju li vas društvene mreže u vođenju normalne interakcije s ljudima oko vas i je li ih koristite da bi osnažili svoj ego i osjećaj svoje vrijednosti:

1. Provodite više vremena na društvenim mrežama nego u realnim interakcijama s ljudima

Ako nemate posao koji je usko povezan s vašim prisustvom i komunikacijom putem društvenih mreža, koliko će vam uistinu koristiti da provodite sate i sate na Facebook-u i drugim društvenim mrežama, čak i ako ste introvert i niste vješti u verbalnoj komunikaciji?

Naime, jedini način da izgradite svoje komunikacijske vještine jest da više pričate s ljudima koje susrećete svakoga dana te je stoga neophodno da virtualnu komunikaciju s ljudima “prebacite” u realnu dimenziju.

Umjesto pisanja na chat-u, pozovite osobu s kojom često online komunicirate, na kavu, izađite u šetnju ili ju barem nazovite.

2. Neprestano gledate u telefon i slikate se

Provodite li mnogo vremena klikajući selfije (a niste blogger ili Kim Kardashian) za profile na društvenim mrežama?

Propuštate li uživati u sadašnjem trenutku dok postavljate fotke i “označavate” sebe gdje ste, s kim ste i što radite, tako da bi vaši ‘prijatelji’ na socijalnim mrežama to mogli vidjeti?

Postavljate li samo retuširane fotografije na društvene mreže? Provodite li odmor ili romantičnu šetnju s dečkom, s telefonom u rukama, kako biste mogli pratiti notifikacije i koliko ste like-ova dobili?

Ako je odgovor na navedena pitanja pozitivan, vrijeme je da napravite detox od socijalnih mreža, te da počnete uživati u sadašnjem trenutku, vašem partneru, ljepoti prirode oko vas, ukusima i mirisima hrane koju jedete…

3. Natječete se s “prijateljima” na društvenim mrežama

Jeste li frustrirani zbog toga što i vi ne možete posjetiti mjesta na koja se vaši prijatelji “označavaju”, postavljate lijepe i “retuširane” selfi-je, fotografije “savršenog” odmora, luksuzno namještenog stana kao vaši “prijatelji” i osjećate zbog toga sindrom manje vrijednosti?

Možda se “natječete” s prijateljima u posjećivanju najpopularnijih mjesta u gradu, trošite novac koji ne možete potrošiti na luksuzna putovanja (za Facebook ili Instagram fotografije) ili možda padate u “depresivnu” fazu ako ne dobijete željeni broj like-ova na postavljenu fotografiju…

Društvene mreže

Ako ste se prepoznali u ovom paragrafu, vrijeme je da ozbiljno počnete raditi na svom samopouzdanju i da počnete svoju vrijednost gledati kroz prizmu vaših istinskih kvaliteta, koje posjedujete u realnom svijetu, ne kroz “prezentaciju” vašeg “hi-fi” života u virtualnom.

4. Društvene mreže vam kradu dragocjeno vrijeme (kojega ionako nemate dovoljno)

Budite iskreni prema sebi, koliko vremena provodite dnevno na društvenim mrežama i možete li si to vrijeme priuštiti?

Ako propuštate trenutke provedene s dragim ljudima u realnoj dimenziji, kasnite s projektom na poslu ili s pripremom ispita za studij, vrijeme je da sebi odredite granice kako biste kvalitetno proveli vaše dragocjeno vrijeme, koje kada jednom ode, više ga ne možete vratiti.

5. Umjesto u osobu koja je s vama, gledate u obavijesti na telefonu

Ako vrijeme provedeno s prijateljima ili partnerom provodite tako da stalno “bacate” oko na notifikacije na telefonu ili s nekim chat-ate, narušit ćete odnose koje imate u realnoj dimenziji.

Posvetite svoju pažnju razgovoru, slušajte aktivno svog sugovornika, budite uistinu prisutni s osobom s kojom ste u sadašnjem trenutku (ne na Facebook-u u mislima i okom na telefonu).

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu