Mi smo “žene kao ti”! – odsad dostupna mentorska podrška za žene s metastatskim rakom dojke

Program Žena kao ti

U Hrvatskom novinarskom društvu udruga SVE za NJU predstavila je svoj novi program i poručila bolesnicama:

Imate metastatski karcinom dojke? Naše iskustvo i podrška mogu Vam pomoći da se lakše snađete u novim situacijama i uspješnije nosite s teškoćama tijekom liječenja. Mi smo “žene kao ti”! Javite nam se s povjerenjem!

Program “Žena kao ti” namijenjen je ženama koje liječe metastatski rak dojke na Klinici za tumore. Provodi ga udruga SVE za NJU koja proteklih 12 godina pruža sveobuhvatnu podršku ženama oboljelima od raka u Centru za psihološku pomoć.

Mentorice su žene s iskustvom u liječenju raka dojke i dodatno educirane za pružanje podrške u Programu. Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice prepoznala je potencijal ovog projekta i prihvatila suradnju. Stoga će se pilot ovog projekta provoditi u suradnji s Klinikom za tumore.

U programu edukacije mentorica sudjelovali su stručnjaci iz Udruge Gordana Heidler, Maja Erceg Tušek i Ljiljana Vukota te iz KZT doc. dr. sc. Robert Šeparović, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju, onkologinja dr. sc. Ana Tečič Vuger i glavna sestra Andreja Jurić.

Program mentorske podrške je izradila skupina stručnjaka iz SAD-a i Europe uz podršku tvrtke Novartis. Program se brusio na radionicama u nekoliko zemalja, među ostalim i u Hrvatskoj.

Predstavljanje programa Žena kao ti
FOTO: Udruga SVE za NJU

Od emocionalne podrške, preko informacija o pravima, do pripreme za terapiju

SVE za NJU je odabrana kao udruga koja bi mogla iznijeti prva ovaj program u svijetu jer je procijenjeno da ima dovoljno stručnih iskustava i resursa. Predstavnice Udruge bile su članice radne grupe koja je radila na modifikaciji i finalizaciji programa.

Od siječnja je u tijeku edukacija osam mentorica koje će pružati podršku oboljelim ženama, a edukacija će se nastaviti na supervizijskim sastancima.

U početku će se aktivirati sedam mentorica koje će pružati emocionalnu podršku, informirati o pravima i korisnim kontaktima, dati savjet i praktičku podršku, a oboljele žene će dobiti osjećaj dodatne brige i podrške, razumijevanja, osjećaj dobrobiti, bit će bolje informirane i osnažene, bolje će artikulirati svoje potrebe i uspješnije se zauzeti za sebe i biti pripremljene za terapijske postupke.

Među prvim mentoricama su Martina Borovec, Nada Đurinec, Vlasta Plečko, Sanja Ravlić, Ljiljana Šegović Pivac, Dubravka Tarle i Hermina Tomaić Marinić. Kartice i plakati bit će od sutra dostupni u Klinici za tumore i kroz nekoliko dana, kako se iz Udruge nadaju, prvim korisnicama.

Više o programu možete doznati na internetskoj stranici http://www.svezanju.hr/zena-kao-ti/.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje udruge SVE za NJU.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Udruga SVE za NJU

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu