Tinejdžeri, ostavite se e-cigareta dok nije kasno!

e cigarete

Kod tinejdžera koji sada ‘puše’ e-cigarete postoji veća vjerojatnost da će u kasnijoj dobi prijeći na prave cigarete, pokazalo je najnovije istraživanje. U istraživanju je sudjelovalo preko 2000 učenika kalifornijskih srednjih škola i 25 posto njih nije nikada uopće probalo e-cigarete.

Deset posto učenika sada koristi e-cigarete i ovu je grupu bilo puno lakše usporediti s njihovim vršnjacima koji puše prave cigarete. Trećina srednjoškolaca koja konzumira e-cigarete redovito puši i prave cigarete u usporedbi sa samo 1 posto onih koji nikada nisu probali e-cigarete.

Doduše, znanstvenici napominju kako nema dokaza da ovisnost o e-cigaretama stvara ovisnost o pravim cigaretama, no bez obzira na to, naglašavaju mogućnost da e-cigarete među tinejdžerima potiču ‘prijateljsko’ okruženje za konzumaciju duhanskih proizvoda, kaže Jessica Barrington–Trimis, voditelj ovog projekta i istraživačica na sveučilištu Južna Kalifornija.

e-cigarete

Istraživanje je također pokazalo da većina učenika koja koristi e-cigarete ima nekoga u obitelji ili među prijateljima koji ih također konzumira, a barem polovica njih vjeruje kako se radi o potpuno bezopasnom proizvodu. Ovaj pozitivan stav dovodi do povećanog rizika da će ti isti klinci ‘propušiti’ i prave cigarete.

Ova studija objavljena je u znanstvenom časopisu “Pediatrics” upravo u vrijeme kada je objavljen i federalni izvještaj koji pokazuje da su e-cigarete stekle veliku popularnost između 2011. i 2014. godine kada se njihova upotreba među američkim srednjoškolcima – utrostručila!

Dobra je vijest ipak da pušenje cigareta samo po sebi ima silazni trend, a čini se da i mnogi od ovih klinci koji koriste e-cigarete nikada nisu probali klasičnu verziju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu