Stetoskop odlazi u povijest

stetoskop

Stetoskop je 1816. godine izumio francuski  liječnik René Théophile Hyacinthe Laënnec i do danas nije pretrpio neke bitne izmjene. No, uoči svoje 200. obljetnice, pojava nove tehnologije bi mogla označiti kraj ere ovog kultnog instrumenta. Stetoskop će zamijeniti smartfon i mali prijenosni uređaj prozvan HeartBuds.

Novi uređaj, nalik na glavu stetoskopa otkriva zvukove u tijelu jednako dobro ili čak pouzdanije od tradicionalnih slušalica, a s aspekta higijene, neusporedivo je bolji. S obzirom na to da podržava smartfon tehnologiju, zvukove možemo snimati, pohranjivati i slati na analizu elektronskom poštom.

HeartBuds se bežično povezuje s aplikacijom na smartfonu i na njemu se čuju otkucaji, šumovi i ostali zvukovi, dok se na zaslonu smartfona ili računala prikazuju grafički.

Stetoskop

Pacijenti s kroničnim bolestima poput opstruktivne bolesti pluća i zatajenja srca mogu koristiti HeatrBuds za praćenje stanja bolesti kod kuće. Snimka srca i pluća se uploada i pošalje liječniku koji je može procijeniti bez da pacijent napušta kuću, ako to nije potrebno.

Osim za pregledavanje bolesnika, HeartBuds ima i druge mogućnosti primjene. Vrlo je praktičan u edukaciji studenata i pacijenata. Može se koristiti kod kuće. Sportaši njime prate svoje stanje i performanse, a trudnice mogu zabilježiti zvukove svoje bebe u trbuhu, dijeliti ih na društvenim mrežama te slati rodbini i prijateljima elektronskom poštom.

Pogledajte video o HeartBuds-u.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stetoskop odlazi u povijest

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.