Istraživanje: Muškarci se boje žena pametnijih od njih

starije zene

Prema novoj studiji Effects of Psychological Distance and Relative Intelligence on Men’s Attraction to Women, muškarci se zapravo boje žena koje su inteligentnije od njih i manje je vjerojatno da će ući u vezu s takvom ženom.

Istraživanje je objavljeno u Personality and Social Psychology Bulletin i otkriva da se muškarcima sviđa ideja da je žena pametnija od njih, ali njihova djela pokazuju suprotno.

U studiji je sudjelovalo 105 muškaraca koji su trebali pročitati hipotetsku situaciju u kojoj je žena sposobnija i pametnija od muškog kolege. Tada su sudionici studije trebali ocijeniti poželjnost žene iz teksta.

Pametne žene

Kada su bili suočeni s mogućnošću upoznavanja žene iz scenarija, koja je nadmašila muške kolege, ispitanici su se “ogradili od nje, ocijenili je manje atraktivnom i pokazali manji interes za razmjenu podataka s njom”.

Istraživači nemaju savjet za žene kako se nositi s ovakvim predrasudama. Što se tiče muškaraca, ko-autorica studije Lora Park savjetuje da bi trebali raditi na poboljšanju svojih intelektualnih sposobnosti i usredotočiti na druga područja koja su bitna za njih.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istraživanje: Muškarci se boje žena pametnijih od njih

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.