Dan sigurnijeg interneta: čak 20 % srednjoškolaca u 2021. svjedočilo ili pretrpjelo seksualno zlostavljanje na internetu

Čak 20 % srednjoškolaca u 2021. svjedočilo ili pretrpjelo seksualno zlostavljanje na internetu

Centar za sigurniji internet u sklopu projekta “Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a good and safe place” proveo je prvo sustavno međunarodno istraživanje kojem je cilj produbiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca.

Čak 37,6 % srednjoškolaca na internetu provede pet i više sati dnevno, od čega više od 10 % njih provodi 10 i više sati, a 56 % srednjoškolaca koristi internet više nego prije pandemije.

Rezultati su to DeShame Hrvatska istraživanja koje je proveo Centar za sigurniji internet pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lucije Vejmelke, uz podršku A1 Hrvatska, a koje je predstavljeno u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
FOTO: Centar za sigurniji internet

Međunarodno istraživanje iznjedrilo zastrašujuće podatke

Riječ je o međunarodnom istraživanju kojem je cilj saznati koliko su srednjoškolci izloženi štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u virtualnom okruženju. Osim u Hrvatskoj, istraživanje je prethodno provedeno u Danskoj, Mađarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Voditeljica istraživanja, izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknula je:

Istraživanje je pokazalo da djeca i mladi primaju i šalju seksualne sadržaje i osobama koje poznaju, kao i onima koje ne poznaju, a jedan dio to čini na nagovor druge osobe ili zbog ucjene ili prijetnje. Čak 1/5 srednjoškolaca svjedočila je ili doživjela seksualno uznemiravanje na internetu u posljednjih godinu dana. Preciznije, gotovo polovica srednjoškolaca navodi kako je svjedočila da njihovi vršnjaci dijele seksualne sadržaje na grupnom chatu, profilu ili forumu. Više od 30 % navodi da njihovi vršnjaci potajno fotografiraju gole, polugole ili neprimjereno odjevene osobe ili za vrijeme određene seksualne radnje te ih dijele na internetu. Također, više od 30 % ispitanih srednjoškolaca svjedočilo je da njihovi vršnjaci dijele fotografije seksualnog sadržaja na kojima su osobe njihovih godina.

Ipak, više od 40 % učenika ne bi prijavilo takvo ponašanje školi jer se boje reakcija škole, 38 % se brine da bi prijava samo pogoršala stvari, a više od 30 % se brine da će nastavnici u slučaju prijave misliti da pretjeruju ili dramatiziraju.

Nadalje, gotovo 30 % srednjoškolaca navodi da ne bi prijavili seksualno uznemiravanje na internetu jer se brinu da bi za to okrivili njih same.

Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu
FOTO: Centar za sigurniji internet

Voditelj Centra za sigurniji internet Tomislav Ramljak pozornost je skrenuo na sljedeće:

Zabrinjava podatak da toliko veliki postotak učenika zna za slučajeve ili svjedoče da njihovi vršnjaci snimaju seksualno eksplicitne fotografije i dijeli drugima što je ozbiljno kazneno djelo. Učenici nisu svjesni posljedica takvog ponašanja, ne samo za one koji su snimili takav sadržaj, već i za one koji su ga dijelili. Ako se takvi slučajevi ne prijave, seksualno eksplicitne fotografije ostaju na uređajima i internetu, što dodatno traumatizira žrtvu. U današnje, digitalno vrijeme slanje, seksualnih sadržaja je dio održavanja romantične veze kod određenog broja učenika, no važno je educirati da je dijeljenje tuđih golih fotografija ili videa na kojima su maloljetnici ozbiljno kazneno djelo. Obvezujemo se s našim partnerima i dalje razvijati inovativne preventivne programe za djecu i mlade kako bi koristili internet na sigurniji, bolji i pametniji način.

Dan sigurnijeg interneta – najavljen niz edukacija

Dan sigurnijeg interneta tradicionalno se obilježava diljem svijeta u veljači, a u Hrvatskoj se obilježava već 12. godinu za redom u organizaciji Centra za sigurniji internet.

Centar za sigurniji internet i A1 Hrvatska najavili su još jedan zajednički projekt – Influencer Akademiju za endorsere koji će kroz niz edukacija dobiti certifikat odgovornih infuencera kojim se obvezuju da će štititi dječja prava i promovirati odgovorno ponašanje u virtualnom svijetu.

PVT Mole, Andrea Pacadi, Ana Veočić, Martina Nikolić, Davorin Šmit
FOTO: Centar za sigurniji internet

Najava Influencer Akademije bila je povod panel raspravi pod nazivom “Za tipkovnicom ili konzolom budi pod kontrolom”, u kojoj su sudjelovali influenceri, osnivač agencije ARCH i Martina Nikolić, psihologica u Centru za sigurniji internet.

Sudionici su podijelili svoja iskustva s negativnim sadržajima i prijetnjama na internetu kojima su i sami redovito izloženi te savjetovali kako se s njima nositi.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Centra za sigurniji internet

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu