Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, umjesto na trgovima ove godine u online izdanju

Zajedno protiv parkinsona

S obzirom na pandemiju koronavirusa umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, 11. travnja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, bit će obilježen preko Facebook stranice udruge “Parkinson i mi”. 

Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, ali ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15.000 građana Hrvatske. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od  Parkinsonove bolesti.

Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije. Treba biti pozitivan jer će ova situacija proći te kreativan. Nada je uvijek bila, uz pozitivan stav i održavanja aktivnosti, moto boljeg nošenja s Parkinsonovom bolesti. Ovo razdoblje treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da oboljelima u tome pomaže, kaže dr. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge “Parkinson i mi“

U sklopu online kampanje #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web stranici udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje, pozitivne misli. Premijerno, za ovu online manifestaciju Vesna Grandes Howard održat će virtualnu radionicu o tome kako popping, tzv. “robotski ples” može djelovati terapeutski na tegobe od Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati im da nisu sami i zaboravljeni pozivamo oboljele i njihove obitelji da na email: parkinsonimi@gmail.com ili na Facebook ( pošalju video ili fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonom u doba koronavirusa.) Uz hashtag #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi mogu objaviti i svoja iskustva, očekivanja i praktične savjete kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje.

Udruga najavljuje kako će – kada završi opasnost od Covid-19 – u skladu sa sloganom ”Upoznaj svoj Parkinson” nastaviti s radom na projektu istraživanja epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj. U planu je i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti. Spomenuti projekti ključni su za primjenu personalizirane precizne medicine koja pridonosi uspješnijem dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu