NASA-in glavni klimatolog: “Srpanj će vjerojatno biti najtopliji zabilježeni mjesec ikada!”, evo što nas čeka krajem godine

Ovogodišnji srpanj vjerojatno će biti najtopliji mjesec u stotinama, ako ne i tisućama godina

Ovogodišnji srpanj vjerojatno će biti najtopliji mjesec u stotinama, ako ne i tisućama godina, rekao je glavni NASA-in klimatolog Gavin Schmidt

U srpnju su već oboreni dnevni rekordi prema alatima Europske unije i Sveučilišta Maine koji kombiniraju zemaljske i satelitske podatke u modele za generiranje preliminarnih procjena.

Iako se neznatno razlikuju, trend ekstremne vrućine je nepogrešiv i vjerojatno će se odraziti na detaljnija mjesečna izvješća koja kasnije objavljuju američke agencije, rekao je Schmidt na NASA-inom brifingu za novinare:

Vidimo neviđene promjene u cijelom svijetu – toplinski valovi u SAD-u, Europi i Kini nekontrolirano ruše rekorde.
toplinski valovi u SAD-u, Europi i Kini nekontrolirano ruše rekorde
FOTO: Shutterstock

I to se ne može pripisati samo vremenskom obrascu El Niño koji se zapravo tek pojavio, rekao je. 

Iako El Niño ima malu ulogu, ono što vidimo je sveukupna toplina, gotovo posvuda, posebno u oceanima; već mjesecima bilježimo rekordne temperature površine mora pa i izvan tropskih krajeva

Schmidt je dodao:

Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog je taj što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu.
El Niño
FOTO: Shutterstock

Krajem godine vrhunac će dosegnuti jedan fenomen

Aktualne vremenske prilike povećavaju izglede da će 2023. biti najtoplija godina ikad, a Schmidt misli da su šanse za to 50-50 na temelju njegovih izračuna, iako je rekao da drugi znanstvenici smatraju da je vjerojatnost za to do 80 %:

Predviđamo da će 2024. biti još toplija godina jer ćemo je započeti s El Niñom koji se sada razvija, a koji će dosegnuti vrhunac krajem ove godine. 

Njegova upozorenja uslijedila su nakon što je svijet prošlog tjedna bio suočen s požarima i krajnje ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima, uz oborene temperaturne rekorde.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Nera Simic/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu