Koje namirnice treba konzumirati za zdravlje srca i krvnih žila?

zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u području razvijenog svijeta, a od njih umire i svaki drugi stanovnik naše zemlje. Jedan od najvažnijih čimbenika za prevenciju koronarnih bolesti je prehrana, i to kao primarna prevencija, kako bi se smanjio rizik od oboljevanja kod zdravih osoba, ali i kao sekundarna prevencija – nakon što je bolest dijagnosticirana i liječena. 

Prehrana uvelike utječe na zdravlje srčanog mišića na način da djeluje na zdravlje krvnih žila i normalnog krvnog tlaka, a također je važno napomenuti da uspješnost liječenja koronarnih bolesti gotovo potpuno ovisi o prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Dobro je poznato da je zapadnjački način prehrane, u kojem prevladavaju zasićene masti, aditivi, slatkiši, poguban za zdravlje krvnih žila, a time i srca i zato je važno na vrijeme se educirati o tome koje namirnice treba uvrstiti u prehranu, a koje izbjegavati, kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti ili poboljšala uspješnost njihovog liječenja.

Mirela Marić, mag. nutricionizma i voditelj centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva, otkrit će nam koje namirnice imaju blagotvoran učinak na srce, zašto je unos magnezija izuzetno važan i u kojem ga je obliku najbolje konzumirati.

S mag. nutricionizma Mirelom Marić smo također razgovarali i o tome kako bi trebao izgledati nutritivno bogat dnevni jelovnik za zdravlje srca te što jesti prije i nakon treninga. Doznajte u videu kakve su preporuke nutricionistice te koje su alternative kada nemamo mnogo vremena za pripremanje obroka.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Koje namirnice treba konzumirati za zdravlje srca i krvnih žila?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.