Istraživanje: Kava može produžiti život

kava

Evo dobre vijesti za sve kavoljupce. Znanstvenici iz harvardske škole javnog zdravlja su ispitali potencijalne štete i koristi od kave te prema rezultatima istraživanja obožavatelji ovog crnog napitka imaju razloga za slavlje.

Studija je objavljenja u medicinskom časopisu Circulation i rezultati su pokazali da je veća ukupna potrošnja kave (kave s i bez kofeina) povezana s nižim rizikom od umiranja od bilo kojeg uzroka.

Kava

Nepušači koji piju jednu do tri šalice kave dnevno imali su 15 posto manji rizik od ranije smrti u odnosu na njihove kolege koji ne piju kavu. Taj manji rizik opada ako se pije manje ili više od navedene doze kave.

Daljnja analiza je pokazala da među onima koji nikad nisu pušili cigarete, unos više kave je smanjio rizik od smrti posebno od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških bolesti i samoubojstva.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istraživanje: Kava može produžiti život

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.