Debljina je poželjna, ali samo ponekad

debljina_je_pozeljna

Prekomjerna težina ponekad može produljiti život. Primjerice, među bubrežnim bolesnicima na hemodijalizi, oni s povišenim indeksom tjelesne mase (BMI) živjet će najdulje.

Nema dvojbe da su kod mladih zdravih osoba prekomjerna težina i pretilost štetne pojave koje treba sprječavati zdravom prehranom, kretanjem i fizičkim aktivnostima. Međutim, kod nekih bolesti, primjerice akutnog infarkta miokarda, spongiformne encefalopatije, nekih vrsta raka i kod sepse, punije osobe imaju bolje prognoze preživljavanja.

Paradoks pretilosti

O paradoksu prekomjerne tjelesne mase je na kongresu sportske medicine i kardiovaskularne prevencije i rehabilitacije u Frankfurtu na Maini govorio Prof. Burkhard Weisser, direktor instituta za sportsku medicinu u Kielu.

Krajnji je trenutak da se medicina, umjesto na BMI i opseg struka, fokusira na poboljšanje fizičkih sposobnosti – ta mjera može biti vrlo učinkovita.

prekomjerna_tezina

Redukcijska dijeta za starije od 50, da ili ne?

O paradoksu pretilosti se puno pisalo u medicinskim krugovima i široj javnosti. Dok Prof Weisser ne preporučuje redukcijsku dijetu kod osoba starijih od 50 godina, većina stručnjaka se slaže da normalna tjelesna težina ipak predstavlja najbolju prognozu u odnosu na smrtnost od svih bolesti, kao i kardiovaskularni morbiditet i mortalitet.

Pojednostavljeno rečeno, održavanje normalne tjelesne težine će vam pomoći da ne obolite od neke bolesti kod koje bi vam prekomjerna tjelesna masa omogućila dulji život.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Debljina je poželjna, ali samo ponekad

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.