Pretilost i bolest desni – postoji li povezanost?

zubi pretilost

Danas veliki broj ljudi ima prekomjernu težinu, što pretilost čini značajnom prijetnjom. Poznato je da pretilost utječe na razvoj dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, određenih oblika raka te, sudeći prema članku iz časopisa General Dentistry, Akademije opće stomatologije, može biti i faktor rizika za bolest desni.

„Znamo da pretilost utječe na mnoge aspekte ljudskog zdravlja“, kaže Charlene Krejci, glavna autorica članka.

„Znanstvenici sumnjaju na povezanost između pretilosti i bolesti desni jer organizmi pretilih osoba neumorno proizvode citokine – proteine s upalnim svojstvima. Ti citokini mogu izravno oštetiti tkivo desni ili smanjiti dotok krvi u desni, čime utječu na razvoj bolesti u desnima.“

Više od polovice stanovništva u dobi od 30 ili više godina boluje od kronične upale desni – upalne infekcije koja utječe na strukturu koja okružuje i podupire zube.

Sama bolest desni proizvodi svoju količinu citokina, što dodatno povećava količinu tih upalnih proteina u cjelokupnom krvotoku, uzrokujući lančanu reakciju ostalih upalnih bolesti u tijelu.

Istraživanje veze između pretilosti i bolesti desni još uvijek traje.

„Još se nije dokazalo da je jedna bolest rizični faktor druge ili utječe li jedna bolest na direktno stvaranje druge bolesti“, rekao je glasnogovornik AGD-a Samer G. Shamoon.

„Ono u što smo sigurni je važnost posjeta zubaru najmanje dvaput godišnje kako bi se na vrijeme utvrdio rizik od razvoja bolesti desni te poduzele preventivne mjere.“

Najbolji način za smanjenje rizika od razvoja bolesti desni je odstranjivanje zubnog plaka svakodnevnim četkanjem, korištenjem zubnog konca, ispiranjem i profesionalnim čišćenjem zubi.

„Stomatolog može napraviti program za kućnu oralnu njegu koji je u skladu s individualnim potrebama svakog pacijenta“,  rekao je dr. Shamoon.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu