Floriterapija – liječenje cvjetnim esencijama

cvjetna terapija

Prirodna medicina općenito, a posebno floriterapija, zauzimaju stav: simptomi se eliminiraju pronicanjem u njihove unutrašnje razloge, obnavljanjem intimne harmonije koja predstavlja jedini put ka istinski dobrom zdravlju.

Floriterapija može biti dobar suputnik u proputovanju kroz naš unutrašnji svijet.

Floriterapija je blaga, prirodna procedura koja ima cilj obnavljanje harmonije tijela i psihe pacijenta. Pretpostavlja se da u svakom živom biću, pa i onom bolesnom, postoji energija koja je potrebna i dovoljna za potpuno ozdravljenje. Treba je samo deblokirati tako da može djelovati iznutra.

Floriterapija je toliko blaga i prirodna metoda liječenja da se može efikasno koristiti u svakom uzrastu kao i u najosjetljivijim slučajevima, kod novorođenčadi i starije djece, ili u  najdelikatnijim životnim periodima, kao sto su trudnoća i porođaj, bez opasnosti od neželjenih efekata.

Pozitivni učinci floriterapije

Posljednjih desetak godina floriterapija je doživjela pravi bum – esencije koristi sve veći broj liječnika, psihologa i uopće terapeuta, koji su počeli bilježiti pozitivne rezultate.

Dok upotreba cvjetnih esencija postaje sve rasprostranjenija i među onima koji nisu terapeuti, istraživanja se nastavljaju, tako da je otkriveno na stotine novih cvjetova, od kojih su neki pokazali izvanrednu terapeutsku moć.

Od Aljaske do Indije, od Kalifornije do Francuske svuda se isprobavaju nove esencije i uvijek na čisto empirijskoj osnovi, bilježe se njihova terapeutska svojstva.

Kalifornijske cvjetne esencije postižu izvanredne rezultate u rješavanju problema kao što su:

 • Bračni i obiteljski problemi
 • Poremećaji prehrane (anoreksija, bulimija i poremećaj prejedanja)
 • Razne vrste strahova, fobija i anksioznosti
 • Panika i panični poremećaji
 • Depresija
 • Bolesti zavisnosti
 • Seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena (impotencija, frigidnost, prerana ejakulacija, anorgazmija)
 • Mucanje
 • Slabost poslije raznih bolesti
 • Teškoće u učenju kod djece
 • Stidljivost
 • Osjećaj krivnje
 • Poremećaji ponašanje mladih
 • Ljubomora
 • Zavist
 • Impulzivnost
 • Neodlučnost
 • Nervoza
 • Nesanica
 • Bijes
 • Stres

Također se uspješno tretiraju i akne, stomačna kiselina, dermatitis, bolovi u zglobovima, gastritis, upale desni, infekcije, jet lag, razne mučnine, zubobolje, glavobolje, razne vrste bolova, reumatizam, umor…

Floriterapija ili liječenje cvjetnim esencijama je jedna podvrsta homeopatije. Floriterapija predstavlja blag i prirodan način liječenja, kod kojeg se koriste esencije od specijalno izabranog i obrađenog cvijeća.

Cilj floriterapije jeobnavljanje harmonizacije psihe i tijela pacijenta.

Predstavlja holistički način liječenja i djeluje na sva tri nivoa: mentalnom, fizičkom i duhovnom.

Posljednjih desetak godina cvjetne esencije u svijetu koristi sve veći broj liječnika, psihologa i uopće terapeuta koji bilježe pozitivne rezultate u radu. U nekim europskim zemljama tretmane cvjetnim esencijama financira državna služba zdravstvene zaštite.

Cvjetne esencije su potpuno neškodljive i mogu ih koristiti i trudnice i bebe, djeca i pacijenti iscrpljeni nakon duge bolesti.

Kada govorimo o djelovanju cvjetnih esencija na ljudsku psihu, treba znati da se u osnovi fizičkih i psihičkih poremećaja, po teoriji dr. Edwarda Bacha (koji je prvi, tridesetih godina prošlog vijeka, izučavao i pronašao učinak 38 cvjetnih esencija), nalazi nesklad između duše i uma. Bolest je površinski odraz stanja u nama. Cvjetne esencija djeluju na principu otkrivanje uzroka neuravnoteženosti i regeneracijom iznutra.

Izučavanje učinka cvjetnih esencija je tridesetih godina prošlog vijeka u Engleskoj započeo dr. Edward Bach, koji je pronašao trideset i osam „lijekova”. Bach je, inače, bio liječnik koji se bavio homeopatijom. Njegove esencije su kod nas poznate kao Britanske cvjetne esencije ili Bachove kapi. Pored Britanskih postoje i druge, a najpoznatije su Kalifornijske, Francuske cvjetne esencije, Australijske i Indijske.

Kalifornijske cvjetne esencije

Kalifornijske cvjetne esencije su nastale sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada su Richard Katz i Patricia Kaminski u Kaliforniji, u suradnji s grupom liječnika, homeopata, psihologa i psihoterapeuta, započeli nova istraživanja. Do danas su utvrdili učinak još 104 cvjetne esencije koje se bave problemima suvremenog čovjeka, kao što su: stres, anksioznost, seksualne disfunkcije, bolesti zavisnosti, partnerski odnosi, problemi djece različitih uzrasta… Točnije, mogu biti od pomoći u mnogim životnim oblastima.

Kalifornijske cvjetne esencije su u svijetu poznate zbog postizanja odličnih rezultata u radu s djecom bez roditeljske skrbi i s djecom beskućnika koji žive na ulicama velikih svjetskih megalopolisa. Većina te djece pate od loših posljedica nebrige, nedovoljne socijalizacije i neuhranjenosti. Naime, dobivanje nježnosti i topline stvara kod malog djeteta osjećaj sigurnosti, a time i osnovu za razvoj samostalnosti.

Potreba za emotivnom vezanošću ispoljava se kod djece već s 5-6 mjeseci starosti, kod one djece kod kojih ova potreba nije iz nekog razloga zadovoljena (kao kod djece rođene i odrastale u domovima), ili kod djece koja su na neki način bila zapostavljana i odbacivana od strane jednog ili oba roditelja, dolazi najčešće do ispoljavanja raznih poremećaja u ponašanju, kao što su asocijalizacija, razne fobije, strahovi, nesigurnosti i sl.

U Centru za djecu u Brazilu gdje su koristili određene cvjetne esencije u zavisnosti od problema, došlo se do zapaženih rezultata. Djeca koja su patila od psiholoških blokada u odnosu na vanjski svet, postepeno su stupala u kontakt s drugima, imala su bolji stav prema svom tijelu i počela su izražavati vedrinu i spokojstvo.

Cvjetne esencije djeluju tako što pomažu da se osoba oslobodi negativnih uvjerenja koja postoje na nivou nesvjesnog i omogućavaju pozitivnim kvalitetama, kao što su ljubav, radost, vjera, hrabrost i mnogim drugim da se ispolje u životu osobe. Kada negativna uvjerenja i misli nestanu, ravnoteža i iscjeljenje nastupaju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu