Medvjeđi luk odličan, mrazovac otrovan- a rastu zajedno

medvjedi luk

Svibanj je mjesec kada se beru samonikle biljke, šparoga i medvjeđi luk. Medvjeđi luk je izuzetno zdrav, čak i proglašen biljkom godine. On pomaže u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola, protiv kašlja i želučanih tegova. Koristan je i kod upale mokraćnog mjehura i u prevenciji srčanog udara.

 Zamijenili medvjeđi luk mrazovcem i umrli u mukama

Nažalost, svakih par godina u Hrvatskoj netko se otruje mrazovcem misleći da jede medvjeđi luk. Problem je taj da obje biljke rastu u isto vrijeme i na istim mjestima te imaju slične listove. Ponekad i iskusni poznavatelj može uz listove medvjeđeg luka ubrati i pokoji list mrazovca. Na slici gore lijevo je medvjeđi luk, a desno mrazovac.

Medvjeđi luk ima miris i okus češnjaka, mrazovac ne.

 Medvjeđi luk s tržnice

Zbog svojih ljekovitih svojstava medvjeđi luk tražena je roba, izjavila je prodavačica na riječkoj tržnici. Busen luka košta 10 kuna. Nju ne brine da će zabunom ubrati mrazovac jer, kako kaže, razlika je kao nebo i zemlja. Zaista, koliko nam je poznato, još nije zabilježen slučaj da se na tržnici prodavao mrazovac. Ipak, inspekcija koja bi pazila na robu koja se prodaje na tržnicama zasad ne postoji pa kupci istu uzimaju na vlastitu odgovornost.

Izjava Ivan Lesingera iz udruge Zdrav Život

Jestivi medvjeđi luk ili srijemuš i otrovni mrazovac imaju listove koje čak i poznavatelji šumskih plodova mogu zamijeniti, posebice u ranom stadiju. Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica. Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi medvjeđeg luka imaju karakterističan miris i okus na češnjak, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta. Čak i dobri poznavatelji samoniklih divljih biljaka mogu napraviti fatalnu pogrešku ako pri branju u košaru nehotice ubace i koji od otrovnih listova, koji rastu u istoj skupini. A ako se zna da već dva-tri lista mrazovca na primjer mogu uzrokovati trovanje zbog otrovnog sastojka alkaloida kolhicina, jasno je da je edukacija itekako potrebna. Izjavio je Ivan Lesinger iz udruge Zdrav Život za Novi list

Što mrazovac čini otrovnim?

Alkaloid kolhicin. Dovoljno je pet grama ovog alkaloida da se izazove smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps. Mrazovac sadrži alkaloid kolhicin i zato je opasan.

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mrazovac, medvjeđi luk trovanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Medvjeđi luk odličan, mrazovac otrovan- a rastu zajedno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. List mrazovca nikako ne liči na list sremuša! Ni cvetovi ne liče!List sremuša ima sličnost sa đurđevkom. Ali cvet nikako.

  2. mislim da više neću riskirati….jer tko je taj tko će otkriti razliku….mirisati, okretati, promatrati…najela sam ga se ovog proljeća, sad vidim da sam imala srće….