Alergije i želučana kiselina – skrivena veza

Alergije i želučana kiselina

Postoji li ikakva kumsko-rodbinska veza između alergija i želučane kiseline?

Uzrokuje li slaba želučana kiselina alergije ili su to samo odškrinuta vrata svima nepozvanima?

Možemo li “otopiti” alergene pomoću jake želučane kiseline?

Što zapravo znači “jaka želučana kiselina”?

Danas ćemo govoriti o toj tajnoj povezanosti alergija te jakosti i količini želučane kiseline.

Normalna kiselost želuca, tzv. ph, treba biti od 1 do 3 što je izrazito kiselo i ustvari je milijun puta više kiseline nego u krvi, a svrha tako jake kiselosti je:

  • Prvo, želučana kiselina služi za probavljanje bjelančevina – a da biste imali alergiju, mora postojati protein, a kada imate neprobavljeni lanac proteina, oni se spuštaju u probavni sustav i ako imate istodobno sindrom propusnih crijeva, ti neprobavljeni komadići proteina ulaze dublje u tijelo te ih imunološki sustav počinje ciljati i stvara se preosjetljivost – alergija.
  • Drugo, kiselina pomaže sterilizirati hranu od mikroba, virusa, bakterija, gljivica, kandide. Dakle, ako unosom hrane unesemo i neke mikrobe, oni bi trebali biti neutralizirani na razini želuca te ne smiju ići dublje u sustav gdje mogu stvoriti sve vrste problema.
  • Treće, jaka želučana kiselina i po količini i po kiselosti može otopiti i neutralizirati razne spojeve – potencijalne alergene – koji mogu biti loši po naše zdravlje.
  • Četvrto, kiselina pomaže u apsorpciji minerala i vitamina, a oni su potrebni za mnoge kemijske reakcije u tijelu.
Vitamini i minerali
Foto: Unsplash

Ali ako ne možete apsorbirati kalcij, magnezij, selen, cink, bakar, željezo i mnoge druge minerale, imunološki sustav će biti narušen – jer na bojištu nema dovoljno materijala za obranu. Loša je logistika i naši momci, koji se bore za naše zdravlje, nemaju se čime boriti protiv napadača.

A takvo stanje može samo povećati prijemčivost na alergije ili čak astmu.

Ako si date truda i pogledate podatke o niskoj razini kiseline želuca i niskoj kiselosti kiseline, jedan od pojmova koje ćete pronaći je hipoklorhidrija.

A uz tu famoznu hipoklorhidriju vidjet ćete hrpu simptoma koji se mogu pojaviti zbog slabe želučane kiseline kao što su:

  • plinovi,
  • probavne smetnje,
  • podrigivanje,
  • nadutost,
  • alergije,
  • slaba ili nikakva apsorpcija B12 vitamina,
  • povećanje količine kandide.

Može se pojaviti i stanje zvano bakterijska kontaminacija tankog crijeva – gdje mikrobi rastu u tankom crijevu umjesto u debelom crijevu i ako je kiselost slaba – znači prealkalna, i ako je količina kiseline premala, onda će biti jako teško neutralizirati mikrobe koji su se naselili i počeli rasti u tankom crijevu.

Bakterijska kontaminacija
Foto: Pixabay

Javlja se također refluks kiseline – stanje u kojem se želučana kiselina vraća iz želuca u suprotnom smjeru, gore, prema jednjaku zbog nezatvaranja gornjeg poklopca (sfinktera) želuca. Ali i tome ima lijeka.

To sve su simptomi niske kiseline u želucu i njene slabe kiselosti.

A evo i nekih mogućih razloga:

  • Hipotireoidizam – spora štitnjača.
  • Prehrana s niskom razinom soli – zašto? Potreban je natrijev klorid za dobivanje klorovodične kiseline.

Antacidi – dvosjekli mač ponekad tupe oštrice

Prečesta i pretjerana upotreba antacida – nije baš poželjna, ali je kratkoročno najlakše i najbrže rješenje.

Ponekad omiljena hrana može stvarati i izazvati pojačano lučenje želučane kiseline ili je prisutan trenutni nedostatak želučane kiseline u trenutku konzumacije omiljene hrane.

U tom trenutku osjećamo jako žarenje ili pečenje, možda tupu dubinsku bol u želucu, što se pokušava riješiti upotrebom antacida – to jest tvari koje neutraliziraju želučanu kiselinu.

I da, naravno da oni djeluju kratko vrijeme, a onda se to ponovno javi pri konzumaciji te naše prefine i omiljene hrane, stoga se pojavljuje zanimljivo ponašanje i navika koja ide prilike ovako:

Mogu jesti hranu koja mi smeta dokle god mogu upotrebljavati antacide.

Antacidi
Foto: Pixabay

Znači uvijek mogu jesti uzrok te ću ga liječiti antacidima – sam sebi stvarati probleme!?

Konačni rezultat na dugi rok: manjak kiseline i još jača bol u želucu.

Izbjegavati hranu koja smeta sve dok se ne popravi želudac.

Neželjeni oportunistički gost iskorištavatelj – Helicobacter pylori

H. pylori je jedna bezobrazna, oportunistička bakterija izrabljivačkih nakana.

To je zapravo mikrobna infekcija koja može inhibirati lučenje želučane kiseline i živjeti udobno pri sniženoj kiselosti želuca. Ona besramno i bespravno iskorištava nisku kiselost želuca te se lako nastani u želucu.

Kiselost želuca koja odgovara ovoj oportunističkoj bakteriji je razine 4.

A za normalno funkcioniranje treba razina 1.

Više uzročnika – zajedno su jači i još k tome s opasnim nakanama

Više njih, naoko bezopasnih, kad se skupe istovremeno, zajedno zavjeru kuju.

Evo ih poimence…

Bezobrazno niska količina vitamina B3, stalne nervoze i emocionalni stres te pijenje previše vode neposredno prije velikog obroka ili proteinskog obroka (najčešće mesnog) ili usred obroka – sve to ima potencijal da oslabi želučanu kiselinu ili stvori nedostatak kiseline u želucu.

Previše vode
Foto: Pexels

Postoje načini koji mogu pojačati kiselost želuca.

Jedan je uzimanje tableta betain-hidroklorida s pepsinom.

To je zakiseljivač želuca dobiven iz cikle s dodatkom enzima pepsina za probavu proteina.

Taj proizvod pomaže u zakiseljavanju i ponovnom uspostavljanju normalnih razina kiselosti želuca – između 1 i 3 – te lakšoj probavi proteina.

Poanta je ako su vaše alergije potaknute niskim razinama i jakostima kiseline, zakiseljavanje želučane kiseline, tj. želuca može poboljšati vaše stanje ako nemate čir na želucu.

Jača kiselina će probaviti i neutralizirati spojeve koji mogu izazvati alergije.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu