Konoplja i sve njezine prednosti

industrijska konoplja

Konoplja je jedna zaista nevjerojatna biljka, čija iskoristivost nadmašuje sva očekivanja. To je prva biljka koju je čovjek počeo koristiti za neku drugu namjenu, osim za prehranu. Prvo u Kini, prije više od 10 000 godina, gdje su sjemenke služile kao hrana, a od vlakana su se pravile tkanine, a potom i u Europi, prije otprilike 5500 godina. 

Potencijal konoplje je neopravdano zanemaran tijekom dugog razdoblja, ali danas su njezine prednosti široko poznate. Prema nekim procjenama, postoji više od 20.000 mogućnosti korištenja vlakna i sjemenki konoplje.

Osim za prehranu i izradu vrlo kvalitetne tkanine, konoplja se može koristiti i kao eko plastika, bio gorivo, čvrst i dugotrajan građevinski materijal. Također, poznata je njezina upotreba za izradu užadi, a od nje možemo dobiti i vrlo kvalitetan papir. Od jednog hektra konoplje može se dobiti jednako papira kao da posječete 4 hektra šume. Konoplja će izrasti ponovno za tri mjeseca, a sad zamislite koliko je desetljeća potrebno da bi se obnovila posječena šuma, a da ne govorimo o uništenoj biološkoj raznolikosti.

Treba napomenuti i da je takav papir gotovo neuništiv, što su prepoznali i američki ustavotvorci koji su prvi Ustav i Američku deklaraciju o neovisnosti tiskali upravo na papiru od konoplje te su ti dokumenti do danas očuvani u izvornom obliku.

Također, konoplja može dati 250 posto više vlakana nego pamuk, i to uz manju potrošnju vode, te 600 posto više vlakana nego lan, na istoj površini.

Kad bi se recimo plastika izrađivala od konoplje, razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata, koji su danas temelj za izradu plastike, a ona bi bila i puno kvalitetnija.

Proizvodi od konoplje su višestruko jeftiniji od onih kojima sada raspolažemo, a proizvodnja konoplje ima izuzetno povoljan utjecaj na naš okoliš. Njezin dugački i jaki korjen može prodrijeti i do 150 centimetara u dubinu, pa tako rahli tlo i čini ga plodnim i pogodnim za uzgoj drugih kultura, što je osobito korisno kod sušnog i nepolodnog tla.

Osim toga, konoplja je obnovljivi resurs, raste brzo, otporna je na biljne bolesti, ne traži primjenu umjetnih gnojiva i pesticida te zahtijeva vrlo malo zalijevanja, zbog čega je izuzetno zahvalna kultura.

Ranije se konoplja dijelila na tri zasebne vrste, dok se prema novijim spoznajama rod konoplje sastoji od samo jedne vrste, Cannabis sativa, koja se pojavljuje u tri podvrste: industrijska, indijska i ruderalna odnosno divlja konoplja.

Ove vrste imaju isti biljni genom, ali ih bitno razlikuje sadržaj THC-a.

Danas je dozvoljen uzgoj isključivo industrijske konoplje sa sadržajem THC-a manjim od 0.2%. To je komercijalna kultura koja se koristi za potrebe prehrambene, tekstilne i drugih industrija te ona nema omamljujuće djelovanje i ne može se zloupotrebljavati za proizvodnju opojnih sredstava.

Za nas je najzanimljiviji uzgoj industrijske konoplje u prehrambene svrhe zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti. Naime, njezina vlakna, sjeme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana te imaju izuzetna ljekovita svojstva.

Nutritivne vrijednosti i ljekovitost konoplje

Konoplja je jedna od prvih biljaka koja se koristila kao lijek u drevnim narodima. Međutim, u zapadnoj medicinskoj literaturi tek su sredinom 19. stoljeća prepoznata njezina ljekovita svojstva, kada je objavljeno više od stotinu rasprava koje konoplju preporučuju za različite bolesti i tegobe.

Čak bi se moglo reći da su liječnici prije jednog stoljeća znali više o ljekovitom djelovanju konoplje nego suvremeni liječnici današnjice. Svakako su bili su zaineresiraniji za istraživanje njezinog terapijskog potencijala.

Sjeme industrijske konoplje je izuzetno hranjivo. Ono je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može samo proizvesti i koje se moraju unijeti kroz prehranu.

Ono se može koristiti prerađeno u obliku ulja, sirovo ili mljeveno. Kada govorimo o ulju konoplje, a u tom obliku se konoplja danas najčeše i koristi, za njegovu kvalitetu je izuzetno važno da se koriste kvalitetne sirovine, odnosno sjemenke od najkvalitetnijih sorti. Tu je recimo vrlo cijenjeno ulje kanadske proizvodnje, koje je i najpoznatije kao 100% čisto i prirodno ulje.

Ulje konoplje se dobiva hladnim prešanjem, dakle na niskim temperaturama, čime se osigurava da su u proizvodima sačuvani svi korisni sastojci koji se nalaze u sjemenkama, i to u nepromijenjenom obliku.

Ono je idealno za ljudsku prehranu jer je poznati izvor višestruko-nezasićenih esencijalnih masnih kiselina te je jedino biljno ulje sa savršenim omjerom omega-6 i omega-3 masnih kiselina, koje su bitne za očuvanje zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava.

Ulje konoplje je također i bogat izvor vitamina, ali i fitonutrijenata, jača obrambeni sustav organizma, pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, te također štiti kožu, živčani sustav i mnoge organe.

Konoplja djeluje blagotvorno ne samo na staničnoj, već i na podstaničnoj razini našeg tijela, čime se aktivira imunološki sustav i počinje proces samo-izlječenja. S obzirom na to da su kronične upale često posljedica upravo slabog imunološkog sustava, a omega-3 masne kiseline ublažavaju proces upale, preporučuje se i kod psorijaze te kroničnih upala crijeva ili mjehura, pa čak i kod autoimunih bolesti.

konoplja

Konzumiranje konopljinog ulja također jača funkcije mozga, povećava izdržljivost, vitalizira, a osim toga smanjuje zadržavanje vode u organizmu te pomaže kod dijabetesa, problema sa zglobovima i smetnji prilikom kretanja.

Ulje konoplje bogato je i gama-linolenskom kiselinom, za koju znamo da ugodno djeluje na neurodermitis, PMS i reumatoidni artritis.

Može se primjetiti da je popis prednosti ulja konoplje zaista podugačak, a samo djelovanje je dvostruko dokazano: suvremenim znanstvenim metodama, ali i tisućama godina primjene.

Što se tiče konzumacije, preporučuje se uzimanje od 1 do 3 žlice dnevno. Ova količina zadovoljava dnevnu potrebu ljudskog organizma za Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama.

Kako bi se postigao optimalni efekt, konopljino ulje je potrebno konzumirati uz obrok ujutro ili u rano poslijepodne. Konzumacija se ne preporučuje prije spavanja jer se tada ne konzumira hrana, pa se ono ne može kvalitetno apsorbirati. Ulje konoplje se može koristiti u raznim salatama, jogurtima ili shake-ovima, a vrlo je važno da se ne smije grijati na temperaturi višoj od 50 stupnjeva i mora se držati na mračnom i hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku.

Također, ulje je zaštićeno patentiranim zatvaračem, koji sprječava oksidaciju i dolazi u tamnim bocama, što je izuzetno važno da bi se smanjio gubitak nutritivnih sastojaka usljed djelovanja sunčevih zraka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu