Srcolike krafne poznate gastro blogerice idealan su način da ovog Valentinova iznenadite svoju bolju polovicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ako tvrdnji da ljubav ide kroz želudac pristupate s dozom sumnje, ovog Valentinova vam donosimo način da provjerite njezinu istinitost. Poznata hrvatska gastro blogerica na svojem je Instagram profilu @bake_me_by_nina podijelila recept za neodoljive srcolike krafne s punjenjem od marelice koje ovog Valentinova svojoj boljoj polovici možete servirati u krevet.
Ako vam njihova priprema zvuči komplicirano, varate se – srcolike krafne ne razlikuju se od onih klasičnih ni po čemu, osim po izgledu. Za njihovu pripremu trebat će vam nekoliko sastojaka, dobar mikser i bilo koji rezač za keksiće u obliku srca.
Nina je koristila Kenwood mikser i rezač promjera 7 cm. Zbog veličine krafni, bilo bi idealno da i vaš rezač bude u promjeru 6 – 8 cm.
Za 20-ak srcolikih krafni trebat će vam:
- 220 ml mlakog mlijeka
- 50 g šećera
- 7 g suhog kvasca ili pola kocke svježeg kvasca
- 3 jaja L veličine
- 500 g glatkog brašna
- 100 g maslaca na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica ruma
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica naribane korice limuna
- 1 l ulja za prženje
- 150 g kristal šećera
- 2 čajne žličice cimeta
- 100 g pekmeza od marelica.
Krafne možete puniti bilo kojim punjenjem – pekmezom od marelice, lemon curdom, kremom od vanilije, a nakon prženja možete ih uvaljati u šećer ili posuti šećerom u prahu. Kristal šećeru možete dodati i malo cimeta, čime ćete miris krafni učiniti neodoljivim.
Kod izrade tijesta pazite da ga dobro zamijesite kako bi vam krafne bile mekane i prozračne, te da se ono obujmom udvostruči.
Priprema je jednostavna
- U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer, mlako mlijeko (nikako vruće) i oko 60 g brašna. Pokrijte i pustite 20 minuta da nabubri.
- U manjoj posudi zatim razmutite jaja.
- U drugu posudu zatim stavite uzdigli kvasac, pa mu dodajte razmućena jaja i miksajte dok se ne sjedini.
- Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, rum i naribanu koricu limuna, a potom brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova, krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad, miksajući najmanje 10 minuta. Kada vam se tijesto počne odvajati od stijenki posude te postane mekano i sjajno – to je znak da je ono spremno.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte ga prozirnom folijom. Ostavite sve na toplom i pričekajte da se obujmom udvostruči. To će trajati 1 – 2 sata.
Kod izrade tijesta za krafne, Nina je koristila svoj Kenwood kMix samostojeći stolni mikser. Jednostavno je u zdjelu dodala sastojke, a zatim je njezin kuhinjski pomoćnik sve zamijesio sam.
Kada je tijesto odležalo, potrebno je krenuti u njegovo oblikovanje i prženje
- Prvo tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim pomoću srcolikog rezača utisnite oblike. Budući da su srca nepravilnog oblika, nećete iskoristiti svo tijesto odmah. No, ne brinite, ostatak nanovo razvaljajte, pa u njega ponovno utisnite srcolike oblike.
- Kada ste oblikovali srca, tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, dok vam krafne lijepo ne narastu.
- Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Idealna temperatura za prženje krafni je 160°C, a ako nemate kuhinjski termometar, iskoristite drvenu kuhinjsku žlicu kako biste doznali kada je ono dostiglo idealnu temperaturu. Jednostavno uronite vrh drvene žlice u ulje. Kada se oko njega počnu stvarati ravnomjerni manji mjehurići ulja, možete smanjiti vatru i početi s prženjem.
- Prilikom prženja stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Na ulje uvijek prvo stavite onu stranu krafne koja nije bila u doticaju sa stolom kako bi donjoj strani tijesta, koja je stajala na radnoj površini, dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.
- Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja te je okrenite na drugu stranu ako je poprimila rumenu boju. Kada to učinite, nemojte poklapati lonac. Krafne je dovoljno pržiti do dvije minute, ali vrijeme ovisi o temperaturi ulja.
- Kada su gotove, krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. U posudi pomiješajte šećer i cimet, pa ih uvaljajte u smjesu, postavite ih uspravno te ih napunite pekmezom od marelica ili punjenjem po želji.
Kvaliteta tijesta ovisi o kvalitetnom mikseru
Ako ste ikada pripremali krafne, složit ćete se da je za njihov okus i izgled presudna kvaliteta tijesta te da se ono priprema pomoću kvalitetnog miksera. Nina je za svoje srcolike krafne koristila elegantni samostojeći Kenwood kMix stolni mikser.
Ovaj kuhinjski pomagač pomaže vam da s lakoćom miješate, pjenite i mijesite sastojke. Uz pripadajuću zdjelu, K-Beater miješalicu, pjenjaču i nastavak za tijesto, uz uređaj je dostupno i preko 20 različitih nastavaka, što će posebno oduševiti kreativce koji, uz romantični doručak, svojoj boljoj polovici žele pripremiti i ukusnu večeru.
Voila, doručak čijim ćete mirisom i okusom probuditi i razbuditi svoju bolju polovicu je spreman! Postoji li bolji način za započeti dan, ali i za uvjeriti se u to da ljubav zaista ide kroz želudac?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja