Prehrana kod bubrežnih bolesnika – prevencija komplikacija

Prehrana za bubrege

Prehrana kod bubrežnih bolesnika – bubrežno zatajenje

Posljednji stadij bubrežne bolesti je bubrežno zatajenje koje karakterizira potreba za dijalizom. Prehrana ima važnu ulogu kao potpora terapiji dijalizom i pomaže u održavanju adekvatnog nutritivnog statusa odnosno sprječava pojavu malnutricije.

Iako dijaliza omogućuje izlučivanje mnogih otpadnih tvari iz organizma, ona nije toliko učinkovita niti učestala kao i funkcija zdravih bubrega. Stoga je potrebno pripaziti na unos tekućine i određenih nutrijenata.

Unos proteina potrebno je povećati, a on je naravno i u ovom slučaju individualan i specifično prilagođen od osobe do osobe. Zbog moguće promjene u osjetu okusa, treba odabrati namirnice bogate proteinima koje su okusom prihvatljive, što se također može postići korištenjem raznih začina.

Unos tekućine trebao bi se pratiti. Preporučuje se unositi 1000 mL više tekućine u odnosu na količinu urina proizvedenu tijekom 24 sata. Unos natrija potiče osjećaj žeđi pa je njegovo ograničenje dobar način smanjivanja potrebe za unosom dodatne tekućine.

Važan je adekvatan unos pojedinih mineralnih tvari jer njihov višak kao i nedostatak mogu dovesti do nepoželjnih simptoma. Primjerice, nedostatak ili višak kalija može dovesti do:

  • grčeva u mišićima,
  • slabosti,
  • nepravilnih otkucaja srca.

Mineralne tvari čiji unos treba pratiti su:

  • natrij,
  • kalij,
  • fosfor,
  • kalcij.

Kao što je i ranije navedeno, bubrežni bolesnici imaju izrazito zahtjevne prehrambene potrebe te je za održavanje najboljeg stanja bolesti iznimno važna suradnja s nutricionistom ili dijetetičarom, i to onim koji ima stručna znanja osobito na području prehrane kod bubrežnih bolesnika.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Wilkens, K. G. (2012) Medical Nutrition Therapy for Renal Disorders. Krause’s Food and the Nutrition Care Process, Edition 13th, 799-831.
  2. Taylor, E. N., Curhan, G. C. (2013) Dietary calcium from dairy and nondairy sources, and risk of symptomatic kidney stonesJournal of Urology, 190(4), 1255-1259.
  3. National Kidney Foundation (2019) Calcium Oxalate Stones. National Kidney Foundation
  4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2016) Eating Right for Chronic Kidney DiseaseNIH.
  5. Raphael, K. L. (2019) The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet in chronic kidney disease: should we embrace it? Kidney International, 95(6), 1296-1298.
  6. Cases, A., Cigarrán-Guldrís, S., Mas, S., Gonzalez-Parra, E. (2019) Vegetable-Based Diets for Chronic Kidney Disease? It Is Time to Reconsider. Nutrients, 11, 1263.
  7. Odluka o standardu prehrane bolesnika u bolnicama (2015) Narodne novine.

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu