Enteralna prehrana – kome je potrebna i kako izgleda?

enteralna-prehrana

Kako izgleda davanje hrane u enteralnoj prehrani?

Prije hranjenja potrebno je oprati ruke, staviti rukavice te zaštititi odjeću i posteljinu. Tijekom hranjenja i dva sata nakon njega, bolesnici trebaju sjediti uspravno pod kutom od 30 do 45°. Hrana se na daje nekoliko puta dnevno ili trajno gravitacijskom metodom (ispuštanjem zraka iz vrećice s hranom), preko automatizirane pumpe (video) ili u obliku bolusa.

Putem nazogastrične cijevi ili perkutane gastrostome mogu se davati i usitnjeni ili lijekovi u tekućem obliku, ali ne i kapsule. Temperatura hrane je uvijek 37°C.

Dodatne informacije

Najčešće neposredne nuspojave korištenja enteralne prehrane su proljev, mučnina i povraćanje. Zbog toga se hranjenje započinje s malim količinama, kako bi, ako već nije poznato, prepoznao sastojak koji uzrokuje mučninu. Pri dugoročnom korištenju, povećava se i broj rizika.

Osim fizičkih ozljeda, koje mogu biti posljedica umetanja cijevi u probavni sustav, mogući su poremećaji u ravnoteži elemenata u organizmu. Zbog toga su potrebne stroga kontrola pacijenata i česte krvne pretrage, čak i ako se pacijenti liječe kod kuće.

Također, iako se bolesnik ne hrani na usta, potrebno je redovito održavati higijenu usne šupljine. Ponekad je cijevi potrebno odčepiti od hrane, jer se lako začepe. To se radi vodom ili posebnim četkicama, nikako žičanim instrumentima.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala jednjaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu