Kako izgleda crijevna flora kod pretilih osoba, a kako kod osoba sa zdravom tjelesnom težinom? Evo što kaže nutricionistica
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), više od 65 % Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a taj broj stalno raste. Glavni su razlozi toga negativnog trenda prekomjerna konzumacija visokoenergetske i prerađene hrane te nedostatak tjelesne aktivnosti.
Debljina se smatra ozbiljnom bolešću koja može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, poremećaje koštanog sustava, metaboličke poremećaje poput dijabetesa i određene vrste karcinoma.
Posljednjih godina istraživanja su pokazala da postoji veza između debljine i poremećaja u ravnoteži crijevne mikrobiote – mikroorganizama koji žive u crijevima.
Kako su povezani debljina i probiotici objašnjava dr. sc. Mirela Marić, magistra nutricionizma s više od 20 godina iskustva. Kao voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva i sadašnja nutricionistica u Poliklinici Vaš pregled pruža personalizirane programe prehrane i aktivno sudjeluje u medijskim projektima i edukacijama.
Zašto je ravnoteža bakterija ključna?
Ravnoteža bakterija, koje dijelimo na “dobre” i “loše”, utječe na brojne funkcije u probavnom sustavu i sveukupno zdravlje čovjeka. Neadekvatna prehrana, uz prekomjernu uporabu lijekova i stres, pogoduje razmnožavanju štetnih bakterija, stoga je utjecaj prehrane na mikrobiotu vrlo značajan.
Mikrobiota sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, aminokiselina i lipida, fermentaciji neprobavljenih sastojaka hrane, iskorištavanju i regulaciji pohrane energije, biosintezi esencijalnih vitamina (K, B1, B2, B3, B6, B12) te transformaciji žučnih kiselina i ksenobiotika.
Postoje dvije vrste bakterija u crijevnoj mikrobioti
U crijevnoj mikrobioti prevladavaju dvije velike skupine bakterija – bakteroidi i firmikuti. Znanstveno je dokazano da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju različitu crijevnu floru od osoba sa zdravom tjelesnom težinom.
Jednu podskupinu firmikuta nazivamo “bakterije debljanja” jer razgrađuju vlakna i složene ugljikohidrate u šećere. Osobe koje imaju višak firmikuta apsorbiraju znatno više energije iz hrane, čak 15 – 20 % više kalorija dnevno.
S druge strane, bakteroidi su “bakterije mršavljenja”, koje izlučuju višak šećera iz tijela preko stolice. U zdravoj crijevnoj flori te su dvije skupine bakterija u omjeru 1:1 do 2:1, dok kod osoba s prekomjernom težinom udio firmikuta može biti višestruko veći – čak do 2.000:1.
Pokazatelji viška “bakterija debljanja”
Dva su sigurna pokazatelja viška crijevnih bakterija odgovornih za debljanje:
- nemogućnost gubitka kilograma unatoč vježbanju i smanjenju unosa kalorija
- jo-jo efekt nakon dijete.
Višak firmikuta može biti prepreka mršavljenju jer te bakterije talože kalorije. Cilj je postići ravnotežu crijevnih bakterija nadomještanjem bakterija zaduženih za mršavljenje (bakteroidi).
Osobe s optimalnim omjerom bakterija ne apsorbiraju dodatne kalorije, što olakšava održavanje željene tjelesne težine ili gubitak viška kilograma.
Alati za zdravu tjelesnu težinu
Ključni alati za održavanje zdrave tjelesne težine jesu raznovrsna prehrana i fizička aktivnost. No, važno je uključiti dobre bakterije kroz dodatke prehrani.
Sinbiotik OMNi-BiOTiC® metabolic sadrži sedam bakterijskih sojeva koji istiskuju firmikute i uspostavljaju ravnotežu crijevnih bakterija.
OMNi-LOGiC® JABUČNI PEKTIN sadrži vlakna koja stvaraju osjećaj sitosti i hrane bakteroide, doprinoseći boljoj regulaciji tjelesne težine.
Više o ostalim dodacima prehrani Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a možete ih nabaviti u svim ljekarnama.
Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom AllergoSan po najvišim profesionalnim standardima.Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja